Lifestyle

Udruga turističkih vodiča Donat poziva na javnu tribinu

Upoznajte špilju Strašna peć, prvu izletničku destinaciju Zadarske županije

Upoznajte špilju Strašna peć, prvu izletničku destinaciju Zadarske županije

Špilja Strašna peć je zanimljivo turističko, ekološko i povijesno odredište na Dugom Otoku

Udruga turističkih vodiča Donat poziva na javnu tribinu "Špilja strašna peć, prva izletnička destinacija na području Zadarske županije" u Gradskoj loži, u četvrtak 26. studenog s početkom u 17 sati.

Špilja Strašna peć je zanimljivo turističko, ekološko i povijesno odredište, nalazi se u blizini Savara na Dugom otoku, uz Park prirode Telašćica i Nacionalni park Kornati. 

Prvo speleološko istraživanje izvršeno u 1900. godine, kada je otvorena špilja za posjetitelje i turiste.

Strašna peć ima 10 m širok i 7 m visok monumentalni ulaz, gdje je između spojenih  stalaktita i stalagmita priroda stvorila prostor poput svodova gotičkih katedrala. 

U Strašnoj peći nisu provedena arheološka istraživanja. Međutim s obzirom na neposrednu blizinu pećine Vlakno koja predstavlja izniman lokalitet, te Kozje pećine i pećine Badanj, može se naslutiti da je i ova pećina, zahvaljujući upravo svom geografskom položaju u najmanju ruku služila kao privremeno stanište prvim ljudskim populacijama na otoku.

Voditelj: Nenad Marčina, Organizator: Udruga turističkih vodiča Donat, Zadar

Pronađen je jedan slučajan nalaz kremenog artefakta, nožić iz kamenog doba kojeg je moguće s obzirom na oblik i obradu uže determinirati u neolitik što u ovom trenutku predstavlja rijedak nalaz.

Vladimir Šarunić iz Savra, drugi put speleološki  istražuje i uređuje špilju vlastitim financijskim sredstvima te je otvara za posjetitelje 5.7.2007. godine.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.