Lifestyle

Zdrava prehrana

Kada i što jesti prije treninga

Kada i što jesti prije treninga
Thinkstockphotos.com

Glavni cilj obroka prije treninga jest osigurati adekvatnu količinu energije za mišiće, ali i za mozak tijekom vježbanja koje slijedi

Mnogo je razloga zašto prehrana i trening moraju biti usklađeni. Osim adekvatne energije koju moramo osigurati našem tijelu za aktivnosti koje radimo, potrebno je unositi kvalitetne nutrijente koji će se iskoristiti za razvoj mišića i obavljanje različitih važnih funkcija u našem organizmu. 

Ljudi se ponekad previše zamaraju s time kada će točno jesti, poglavito onda kada su na dijeti; ako vodite računa o količini hrane (ukupnog broja kalorija) i kvaliteti namirnica koje jedete, vrijeme u koje ćete jesti obroke i nije toliko važno. Međutim, želimo li na treningu biti maksimalno spremni, valja pripaziti kada ćemo pojesti zadnji obrok prije aktivnosti. 

Glavni cilj obroka prije treninga jest osigurati adekvatnu količinu energije za mišiće, ali i za mozak tijekom vježbanja koje slijedi. Energiju primarno pružaju ugljikohidrati koji će se uskladištiti u mišićima i jetri, stoga je važno da te rezerve budu popunjene. Proteini bi također trebali biti dio obroka prije treninga kako bi se očuvali mišići i kako bi važne aminokiseline bile dostupne za razvoj mišića u prvom satu nakon završetka treninga.

Zadnji obrok prije treninga je najbolje konzumirati otprilike 2-3 sata prije nego što započnete s tjelovježbom. Taj vremenski period će biti dovoljan da se popune energetske rezerve, ali i da većina obroka bude do kraja probavljena kako bi se spriječile moguće probavne nelagode za vrijeme aktivnosti. Osjećat ćete da imate više energije za vježbanje nego kada jedete 30-60 minuta prije treninga. Ako vježbate rano ujutro, pa niste u mogućnosti jesti nekoliko sati prije treninga, dovoljno je 30-ak minuta prije pojesti kakvu voćku, ili idealno, uz voće popiti proteinski napitak koji se brzo razgrađuje.


Reci što misliš!