Lifestyle

kućni ljubimci

Velški korgi: Veliki pas zarobljen u malom tijelu!

Velški korgi: Veliki pas zarobljen u malom tijelu!

Tražite li malog i slatkog psa korgi će vas izgledom oduševiti

VelikiI pas zarobljen u malom tijelu, kratak je opis onoga što ćete dobiti odlučite li postati vlasnik "pembruškog" velškog korgija.

Pembruški i kardiganski korgi 

Stoljećima ih se smatralo običnim psima mješancima (corgi u prijevodu znači mali pas), ali od 1934. kada je svaka dobila svoj kinološki standard gledaju se kao dvije različite pasmine, nazvane po velškim povijesnim pokrajinama ( Cardigan i Pembroke).

Kardiganski korgi duži je, viši i krupniji te se javlja u više boja nego pembruški korgi čije je krzno najčešće žuto-smeđe ili crvene boje s bijelim "oznakama", a dozvoljene su i kombinacije crvene, crne te bijele boje. Također, bitna razlika su uši koje su kod "pembruškog" korgija šiljate, a rep je toliko kratak da vam se može učiniti kao da ga nema. 

Danas, kad se govori o korgiju općenito misli se na "pembruški" tip psa. Iako ih se do 19. stoljeća držalo kao radne pse za čuvanje i pratnju stoke do sajmova ili pak kao lovačke pse bilo je i onih, poput kraljice Elizabete II koja ih je držala kao ljubimce.

Korgi kao kućni ljubimac

Tražite li malog i slatkog psa korgi će vas izgledom oduševiti, ali neka vas njegova veličina ne zavara jer većinu stvari koje mogu veliki psi može i korgi, pa i biti odličan pas čuvar. 

To znači da je pun energije te se zato preporučuje vlasnicima koji vole duge i aktivne šetnje, sportašima rekreativcima ili pak ljudima koji traže psa koji će se natjecati u nekoj od psećih disciplina (npr. agility). Puno aktivnosti između ostalog im je potrebno jer su skloni debljanju.

Riječ je o prilagodljivom psu kojeg se zbog njegove veličine bez problema može držati u stanu. Kao i svaki pravilno socijaliziran pas korgi će se odlično slagati s djecom, drugim psima ali i drugim ljubimcima.


Reci što misliš!