Lifestyle

S vremenom smo zaboravili na dobre stare dječje igre

Ne zaboravimo stare igre za djecu!

Ne zaboravimo stare igre za djecu!

Dobre stare igre iz našeg djetinjstva... Sjećate ih se? Koju ste najviše voljeli igrati? Možda igra skrivača? Ta igra je toliko zabavna da se ne da zaboravu te je i dan danas jednako popularna.

Ali s vremenom smo zaboravili neke druge stare igre koje su isto tako zabavne. Portal Girotondo okupio je stare igre na hrpu kako bi vas prisjetio i kako biste ih prenijeli svojoj djeci u naslijeđe. Naravno, popis nije potpun, ali slobodno ga nadopunite vlastitim igrama....

Školica

Kredom se nacrta 7 kvadrata. Kvadrati 3 i 4 te 6 i 7 se nacrtaju jedan do drugog. Dijete baca kamenčić prvo u polje broj 1, pa u 2 i tako dalje. Može skakati na jednoj nozi ili sunožno do polja 7 i natrag. U povratku mora pokupiti kamenćić. Ne smije stati na kamenćić ili crtu niti izgubiti ravnotežu, ako skače na jednoj nozi. Igru može igrati jedno ili više djece.

Stare košare

Djeca sjede u krugu. Jedno dijete hoda iza njih s maramicom u ruci. Dijete mora ispustiti maramicu iza nekog, a da taj to ne vidi. Ako dijete iza kojeg je spuštena maramica primijeti, igra se ponavlja. Ako dijete ne primijeti, postaje stara košara i ide u sredinu kruga. Pobjednik je onaj tko ostane zadnji u igri.

Toplo-hladno

Potrebno je barem dvoje djece za ovu igru, a može ih igrati i više. Odabere se jedan predmet koji se skriva i odredi se područje (vani ili unutra) na kojem se predmet može sakriti. Jedno dijete sakrije predmet, a ostali ga traže. Dijete koje je sakrilo predmet im govori toplo, kad su u blizini predmeta, ili hladno, kad su daleko.

Papagalo, papagalo, koliko je sati?

Jedno dijete je Papagalo i stoji leđima okrenut drugoj djeci. Ostala djeca ga pitaju "Papagalo, papagalo, koliko je sati?" Papagalo može odgovoriti u raznim mjerama: nrp. 3 slonovska natrag ili 10 mravljih naprijed. Djeca rade velike ili male korake naprijed ili natrag. Ako papagalo kaže da je sat pao u bunar, dijete se mora vratiti na početak. Tko prvi dođe do papagala, zamjenjuje ga.

Gumi-gumi olimpijada

Olimpijada se igra tako da dvoje djece s obje ruke drzi lastiku u obliku broja 8. Djeca viknu olimpijada i rukama i nogama postave lastiku tako da čini što težu kontstukciju za provlačenje. Ostala djeca se trebaju provući, ali ne smiju dotaknuti lastiku. Tko se uspije provući, igra dalje.

Crvena kraljica

Odredi se teren tako da se povuku dvije crte udaljene oko 4 metra, tako da dobijemo start i cilj.

Na start stanu igrači, a na cilj stane Crvena Kraljica koja je okrenuta leđima. Crvena kraljica brže ili sporije (najbolje je da mijenja brzinu izgovora) viče: "Crvena Kraljica jen, dva, tri!". Dok kraljica okrenuta leđima viče svoju rečenicu, igrači se približavaju cilju. Kad izgovori "tri", kraljica se naglo okreće. Ako primjeti nekog igrača da se miče, vraća ga na start. Pobjednik je igrač koji prvi dođe blizu i dotakne Crvenu Kraljicu. Potom ju zamjenjuje u slijedećoj igri.

Piljaka

Djeca sjede jedan do drugoga u krugu. U sredinu stave nekoliko kamenčića. Jedno dijete uzme kamenčić i baci ga u zrak, a prvi do njega ga treba uhvatiti jednom rukom. Tko ne uspije uhvatiti kamenčić, ispada iz igre.

Pikulanje

Prvo napravite igralište s jamicom i crtom od koje se kreće. Igrači stanu na crtu i redom pokušaju baciti prvu pikulu u jamicu. Igrač koji pogodi rupu, počinje gađati pikule drugih igrača i, ako uspije, uzima pikulu, a igrač čiju je pikulu pogodio ispada iz igre.

Graničar

Za igru su potrebna najmanje 4 igrača i mekana lopta. Teren bi trebao biti 15 metara dug i 9 metara širok, ali poslužit će i manji teren. Teren se dijeli na dva polja. Igrači ne smiju izaći izvan polja, osim dva igrača koji stoje van polja i gađaju igrače u poljima. Cilj je pogoditi protivničke igrače u dodavanju loptom između igrača u polju i igrača na crti. Može se igrati dok se ne pogode svi igrači u polju ili 3 runde po 15 minuta sa zbrajanjem bodova. Svaki pogođeni igrač nosi jedan bod.

Ledena baba

Jedan igrač je ledena baba i hvata ostale igrače. Igrač kojeg uhvati ledena baba ostaje zaleđen. Drugi igrači mogu ga odlediti, tako da mu se provuku kroz noge. Pobjednik je igrač koji zadnji ostane nezaleđen.

Škakljanje po rukama

Jedno dijete stavit ruke u zrak tako da su dlanovi okrenuti prema dolje. Protivnik ga škaklja po dlanovima i potom ga pokuša što brže lagano lupiti po prstima. Ako uspije, pobijedio je i škaklja dalje. Ako ne uspije, protivnik je pobijedio i onda je on na redu za škakljanje.

Grad, država, rijeka...

Potrebno je napravit tablicu sa zadanim katagorijama: grad, država, rijeka, stvar, ime, biljka, životinja, stvar, planina, film,... Potom se odredi slovo i igrači upisuje pojmove u kategorije koji počinju zadanim slovom. Odgovori se boduju na slijedeći način: svaki odgovor nosi 10 bodova, ako dva igrača imaju isti odgovor, svaki dobiva po 5 bodova, ako igrač jedini pronađe pojam, dobiva 40 bodova. Potom se igra druga runda s drugim slovom, a pobjednik je onaj tko na kraju ima najviše bodova.

Kaladont

Jedan igrač kaže neku riječ. Drugi igrač mora potom reći riječ koja započinje sa zadnja dva slova prethodne riječi. Ako igrač kaže riječ koja završava s KA, drugi igrač kaže kaladont i igra je gotova. Pravilo je da se ne smiju koristiti imena niti skraćenice.

Potapanje brodova

Na papiru s kvadratićima nacrtajte tablicu s označenim poljima. Gore upišite brojeve, a na lijevu stranu tablice slova. Potom ucrtajte dogovoreni broj brodova i podmornica. Dogovorite koliko kvadratića smije zauzimati brod, a koliko podmornica: npr. 3 podmornice po 1 kvadratić, 1 brod od 2 kvadratića, 2 broda od 3 kvadratića. Igrači pogađaju koordinate flote protivnika. Pobjednik je igrač koji prvi potopi cijelu protivničku flotu.

Pokvareni telefon

Igrači stoje jedan do drugoga. Prvi igrač šapne igraču do sebe neku rečenicu. Potom ju drugi igrač šapne trečem i tako redom. Zadnji igrač treba glasno izgovoriti tu rečenicu.

Nadamo se da ćete isprobati neke stare igre i pritom se dobro zabaviti!


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.