Lifestyle

Imate ispucane usne? Ovo će vam pomoći

Imate ispucane usne? Ovo će vam pomoći

Ispucane usne česta su pojava u ovo doba godine jer lako pucaju zbog čestog vjetra i hladnijeg vremena. Neke su osobe sklonije ispucanim usnama od drugih, no i ovom se problemu može doskočiti uz korisne savjete stručnjaka.

 

Ne ližite usnice
Ispucane usne su suhe i jednostavno pozivaju na stalno vlaženje jezikom. Ipak, imate li ovaj problem, svakako se trebate odučiti od stalnog prelaženja jezikom po usnama. Što ih više ližete, to će se usne više sušiti i problem će postajati sve veći i veći.

Izbjegavajte mirišljave balzame
Mirišljavi balzami su privlačni, ali nisu dobri za vas jer bi mogli izazvati još gore stanje vaših usnica zbog sastojaka koje sadržavaju. Umjesto mirišljavih, birajte obične balzame koji sadržavaju prirodna ulja ili one na bazi propolisa. Možda neće biti toliko privlačni, ali svakako će pomoći vašim usnama.

Pijte vodu
Neki ljudi imaju sklonost pucanju usana ako ne piju dosta vode. Pijenje dovoljnih količina vode, uz ostale prednosti, hidratizira cijelo tijelo, pa tako i usne, što je itekako važno jer usne najčešće pucaju upravo zbog nedostatka tekućine. Dakle ne zaboravite na vodu!

Napravite piling usana
Baš kao i ostatku kože, i usnama povremeno treba piling kako bi se očistile od starih i nefunkcionalnih stanica. Piling ne morate kupovati nego ga možete napraviti sami. Uzmite hidratantnu kremu i dodajte joj sodu bikarbonu, a smjesa mora biti gruba. Nježno istrljajte usne, a potom ih isperite vodom te na kraju nanesite prirodni balzam.



Alergije
Ponekad ispucane usne mogu biti i znak alergije na određeni sastojak koji često koristite u šminki, pasti za pranje zubi, sredstvu za umivanje i sličnome. Stoga provjerite sastojke na ovim sredstvima i informirajte se o tome koji su najštetniji te kupujte one koji su bez takvih sastojaka. Ako je riječ o alergiji, poboljšanje će se vidjeti ubrzo nakon što prestanete koristiti određeno sredstvo, posebno ako imate jako ispucane usne koje krvare.

Nedostatak vitamina
Usnice znaju pucati i zbog nedostatka vitamina u organizmu, a najčešće je riječ o nedostatku vitamina A. Stoga je dobro u prehranu unijeti namirnice koje sadržavaju ovaj vitamin, a to su mrkva, rajčice i sve izrazito zeleno povrće. Neka se tanjur bogat ovim povrćem nalazi što češće na vašem stolu, a ponekad od njega možete napraviti i sok te tako opskrbiti se dovoljnim količinama vitamina A.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.