Lifestyle

Uravnoteži hormone i smanji stres

Što znači krvarenje usred ciklusa?

Što znači krvarenje usred ciklusa?

U vrijeme ovulacije kod nekih žena dolazi do blagog krvarenje i bolova u donjem dijelu trbuha, Koliko je to opasno i može li se zatrudnjeti za vrijeme krvarenja?

Ginekologinja Ulla Marton objašnjava kako bol u vrijeme ovulacije ili tzv. mittelschmerzen, ima mali broj žena te one jasno mogu odrediti jajnik na kojem se dešava ovulacija. Navodi kako bol nastaje kao posljedica podražaja potrbušnice folikularnom tekućinom, traje kratko te može biti različitog intenziteta. Također naglašava kako se pojačana bol u vrijeme nastupanja ovulacije češće javlja ženama koje su imale operativne zahvate u području male zdjelice i onima koje boluju od endometrioze.

'Do ovulacijskog krvarenja dolazi zbog naglog pada hormona razine estrogena koji doseže svoju najvišu vrijednost u očekivano vrijeme ovulacije i time uzrokuje blagu nestabilnost sluznice maternice. Krvarenje je obično kratko, u trajanju od nekoliko sati do najviše 3 dana, oskudnijeg intenziteta i smećkaste boje i ne sprečava zanošenje. Ako ono poprimi svoju konstantu u ponavljanju i traje duže od 3 dana savjetuje se opsežnija obrada koja uključuje papa test, ciljano uzimanje bakteriološki briseva, ginekološki i ultrazvučni pregled s ciljem isključivanja mogućih drugih organskih poremećaja (miom, endometrioza, funkcionalne ciste jajnika) i naravno određivanje razine hormona iz krvi.', rekla je doktorica Ulla Marton.

Uravnoteži hormone i smanji stres

Fitoterapeutkinja, dr. med. Ksenija Krajina Pokupec navodi kako je krvarenje unutar plodnih dana ili tzv. spotting, više manje normalna pojava koja je prisutna kod velikog broja djevojaka i žena. Pad estrogena je u ovom slučaju normalna pojava, no za neki organizam je možda malo preveliki pad pa osjetljiviji organizam može odreagirati blagim točkastim krvarenjem u sredini ciklusa.

'Ako brojimo dane u ciklusu, onda se krvarenje javlja oko 14-16 dana, ovisno o duljini ciklusa. Spotting se može javiti i u drugoj polovici ciklusa i to pred menstruaciju, a tada je povezan s padom progesterona i propadanjem žutog tijela (corpus luteus). U svakom slučaju treba hormone uravnotežiti i smanjiti stres te se zdravije i kvalitetnije hraniti', upozorila je dr. med. Ksenija Krajina Pokupec te savjetovala:

- Redovno se javljaj svom ginekologu na kontrole i traži savjet.
- Ne koristi bez savjetovanja s liječnikom, kontracepcijske pilule, hormone niti bilo kakve lijekove.
- Ne koristi ni ljekovite biljke ako ih ne poznaješ i ako ti nije u potpunosti jasno njihovo djelovanje i kako ćeš ih kombinirati te u kojoj dozi

Fitoterapeutkinja Ksenija Krajina Pokupec donosi ti kombinaciju ljekovitih biljaka za čaj kojim možeš smanjiti stres i spriječiti nastanak plodnog krvarenja.

Recept za čaj

Sastojci:

list koprive
korijen anđelike
plod konopljike
list crvene djeteline
list kupine
korijen sladića
korijen valerijane
biljka stolisnika
cvijet nevena
rusomača

Priprema:

Sve biljke se mogu pomiješati u podjednakim količinama od 20 grama, a samo sladić u količini od 5 grama. Od pomiješanog čaja treba uzeti dvije jušne žlice, preliti kipućom vodom, prokuhati još minutu, ostaviti stajati 10 minuta i procijediti. Dnevno popiti pola litre do litru čaja. Uz biljni čaj se piju i biljne kapi od imele, nevena, valerijane ili konopljike, ali vrsta biljnih kapljica ovisi o plodnom krvarenju i razlikuje se od osobe do osobe, ovisno i o godinama i nekim drugim simptomima i dijagnozama.

Ljekovitost biljaka:

- Kopriva je fitoestrogenska biljka i potiče rad jetre (slično djelovanje ima i korijen čička) te time pridonosi postepenom otpuštanju estrogena i postizanju dovoljne koncentracije tijekom ciklusa. Slično djeluje i kupina i odlična je kao tonik za jačanje maternice.
- Valerijana smiruje, odlična je biljka protiv stresa.
- Konopljika tijekom mjesečnog ciklusa estrogenske i progesteronske hormone dovodi u balans. Preporučuje se i kod krvarenja prije menstruacije zbog manjka progesterona.
- Sladić je izuzetno sladak, pa ga uzimamo u maloj količini, no jaka je estrogenska biljka. Glicirizin iz sladića aktivna je ljekovita komponenta i poput izoflavona iz soje uspostavlja ravnotežu estrogena. Povisuje estrogene ako ih je premalo i smanjuje njihovu razinu ako ih je previše.
- Stolisnik i neven (a može i kadulja), tipične su ženske protuupalne biljke, podižu imunitet i blago reguliraju ciklus uz pomoć svojih eteričnih ulja i fitoestrogena.
- Rusomača je bogata trjeslovinama i kalijem te smiruje krvarenja, a slično djelovanje ima i tormentila, biljka koja se u narodu zove steža jer steže, a time smiruje i zaustavlja prejaka ili prečesta krvarenja.

Zdrava krava


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.