Lifestyle

Ona i On

Zašto nije dobro lagati o broju seksualnih partnera

Zašto nije dobro lagati o broju seksualnih partnera

Koliko ste vi iskreni prema svom partneru?

Pitanje o broju prethodnih seksualnim partnerima u vezi je uvijek siva zona, a neki te brojke kriju kao zmija noge. No, premda se ponekad čini da je laž te umanjivanje ili čak preuveličavanje te brojke usluga koju činite za budućnost svoje veze, upravo to bi joj moglo presuditi.

Nedavno istraživanje koje je proveo britanski brend za trudnoću i plodnost Clearblue u suradnji s tportalom, otkrilo je kako je najveći broj Hrvatica imao između dva i pet različitih partnera. Tako je od devet tisuća žena koje su sudjelovale u istraživanju, njih gotovo 30 posto (29,94 posto) reklo kako su imale između dva i pet seksualnih partnera. Njih 15,51 posto imalo je samo jednog seksualnog partnera, a gotovi isti postotak, 15,01 posto reklo je kako su seksualni odnos imale s pet do deset seksualnih partnera. Najmanji postotak Hrvatica, njih 5,77 posto imalo je više od deset seksualnih partnera.

Nedavno istraživanje koje je proveo National Center for Health Statistics pokazalo je pak kako su muškarci još uvijek ti koji dominiraju u broju seksualnih partnerica. Tako je američko istraživanje otkrilo kako čak 29 posto muškaraca u Americi su imali 15 ili više seksualnih partnera, a taj isti broj ima samo devet posto žena.

Istim tim istraživanjem je otkriveno kako muškarci prosječno tijekom života imaju sedam različitih seksualnih partnerica, a žene imaju četiri. Osim broja seksualnih partnera isto istraživanje, u kojemu je sudjelovalo više od šest tisuća osoba u dobi od 20 do 59 godina, otkrilo je kako je 96 posto odraslih osoba u Sjedinjenim Američkim Državama prakticira seks, 16 posto osoba prvi put se u seksualni odnos upustile sa 15 godina dok je njih 15 posto sa seksom pričekao do 21 godine života.

No, koliko smo doista iskreni kada se radi o priznavanju broja seksualnih partnera svome partnera i kako laganje o tim, naizgled nebitnim brojkama, utječe na vezu s partnerom?

'Prvo, mislim da kada jesmo u ozbiljnoj vezi onda je nužno biti iskren. Razumijem da se svatko od nas želi predstaviti u najboljem svjetlu, ali mislim da kada jesmo u ozbiljnoj, posvećenoj vezi onda je nužno biti iskren jer je nužno predstaviti se u realnom svjetlu i onda vidjeti možemo li doista realno funkcionirati sa partnerom. Većina parova funkcionira tako da prvih, ne znam, godinu, godinu i pol ili dvije, tri se nekako uvijek pokušavaju predstaviti najbolji kakvi jesu. Pokušavaju biti ona osoba koju će partner htjeti vidjeti, ona osoba za koju oni misle da partner želi vidjeti i upoznati. Ali, mislim da to stvara nestabilne veze na nerealnim temeljima i da je iskrenost zapravo jedini mogući način funkcioniranja. Iskrenost je nužna u vezi svega, bez obzira govorimo li i o svojim seksualni navikama, željama, svojim intimnim potrebama ili svojim emocionalnim potrebama, ili pak o tome koji bend volimo ili ne volimo. Dakle, iskrenost u svemu, pa tako i o pitanju broja partnera,' rekao je spisatelj self help literature Bruno Šimleša.

A što se događa nakon što se istina prizna nakon dužeg perioda laganja ili prešućivanja? Premda smo u početku možda mislili kako će laž spasiti budućnost veze, istina je ta koja ju održava na životu, a nakon što partneru nakon određenog vremena priznamo istinu, veza bi se mogla naći na 'klimavim nogama'.

'Upravo iz toga razloga veze često pucaju, jer shvatimo da nakon, recimo dvije godine, nismo u vezi s onom osobom s kojom smo mislili da jesmo. I zato pucaju veze, premda se meni čini da je bolje da veze puknu odmah ako doista nemamo realne temelje, a ne da pucaju nakon dvije, 12 ili 22 godine,' kaže Bruno Šimleša.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.