Lifestyle

Ljekovitost

Hren, prirodni antibiotik

Hren, prirodni antibiotik

Odličan je izvor vitamina C i kalija; dobar je izvor vitamina B1, vitamina B6, željeza i kalcija

Hren je trajna biljka, zelenog lišća i bijelog korijena ljuta okusa, a posebno rado jede se u blagdanskim prigodama. Još 1500 godina prije Krista poznavali su ga Egipćani, a Grci su ga koristili protiv bolova u leđima i kao afrodizijak. Pradomovina je hrena središnja i jugoistočna Europa, a danas je rasprostranjen čitavim svijetom. Raste kao samonikla biljka, ali se uzgaja i za preradu, piše coolinarika.co

Energetska i nutritivna vrijednost

Prema smjernicama piramide pravilne prehrane hren je u grupi zajedno s ostalim vrstama povrća. Za tu skupinu namirnica preporuka je 3 do 5 serviranja dnevno. Premda se pikantni mladi listovi biljke, bogati vitaminom C, karotenom i klorofilom, mogu upotrebljavati u salatama, u prehrani se najčešće upotrebljava ljuti korijen hrena. Energetska vrijednost hrena iznosi 63 kcal na 100 g obroka, tj. jedna žlica hrena (15 g) sadrži samo 9 kcal.

Hren je visokovrijedna namirnica zbog nutrijenata koje sadrži, kao i zbog sastojaka koji djeluju kao prirodni antibiotici. Odličan je izvor vitamina C i kalija; dobar je izvor vitamina B1, vitamina B6, željeza i kalcija; dok je osrednji izvor vitamina B2, magnezija i fosfora.

Ljekovitost

U svježem stanju hren se najčešće riba, a manje "suzna" varijanta je nakon guljenja narezati korijen hrena na kockice i zatim usitniti u sjeckalici. Kao i ostalo povrće iz roda kupusnjača (brokula, kupus, cvjetača, prokulica, koraba), hren sadrži glikozide sinigrin i alil izotiocianat, koji su osobito zanimljivi u prehrani zbog izraženih antibiotskih i antikancerogenih svojstava.

Ovi spojevi osim što inhibiraju maligna oboljenja u različitim tkivima: jednjak, jetra, tanko crijevo, debelo crijevo i mokraćni mjehur, imaju učinak inhibiranja i na posljedice djelovanja kancerogenih spojeva. Hren podiže prirodnu otpornost organizma, štiti od prehlade, olakšava i stabilizira probavu, potiče rad srca i cirkulaciju, zaustavlja rast bakterija, odličan je diuretik, ublažava respiratorne probleme, pomaže kod reumatizma.

Oblog od naribanog hrena primjenjuje se za ukočenost mišića i zglobova. Osim navedenog, alil izotiocianat sprječava rast štetnih bakterija u hrani te djeluje kao prirodni konzervans.
Kupovanje i čuvanje

Kada kupujete svježi hren, odaberite čvrste, neoštećene i naborane korijene te izbjegavajte one zelenkaste ili koji klijaju. Kako biste sačuvali njegovu aromu, čuvajte ga u dobro zatvorenoj posudi u hladnjaku (oko 4 - 6 mjeseci, a u zamrzivaču i duže). U nedostatku svježeg hrena možete koristiti već konzerviran u staklenkama i tubama (čuvajte ih na hladnom mjestu).

coolinarika.com/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.