Lifestyle

Ozdravite uz blato i toplo more

Ljekovite plaže na Jadranu

Ljekovite plaže na Jadranu

U Ninu kraj Zadra također postoji vrlo poznata ljekovita plaža - Ninska Laguna ili tzv. Kraljičina plaža

Vrijeme krajem srpnja nije baš poslužilo turiste, mnogi su se razboljeli i nahladili zbog toga, a neke dane su i preskočili kupanje u moru. Ukoliko želite promijeniti lokaciju, više se pobrinuti za svoje zdravlje ili samo zagrijati na najtoplijim plažama na Jadranu tada posjetite pješčane plaža čija blata imaju ljekovita svojstva. Krenimo od sjevera prema jugu obale, piše she.hr

 

Meline, popularno zvano blato, nalaze se na zapadnoj strani uvale Klimno na otoku Krku. Plaža je plitka i pješčana, pogodna je za obitelji s djecom. Zanimljivo je što se plažom može hodati stotinjak metara, a more je još uvijek do koljena. Meline posjeduju ljekovito blato. Iako nigdje nije navedeno čemu sve to blato pomaže, mnogi su zadovoljni ispitivanjem na vlastitoj koži te se stalno vraćaju na Meline.

U Ninu kraj Zadra također postoji vrlo poznata ljekovita plaža - Ninska Laguna ili tzv. Kraljičina plaža. Plaža je pješčana i u sklopu nje se nalazi ljekovito blato, koje pomaže kod raznih zdravstvenih tegoba. More je plitko i toplo, a ljekovito blato služi za liječenje još od Rimskog doba. Djelovanje ljekovitog peloida očituje se kroz fizički, mehanički i kemijski učinak.

Terapija se provodi u ugodnom prirodnom ambijentu, a obuhvaća kupanje i plivanje u toplom moru nakon tretmana ljekovitim blatom te pomaže kod različitih reumatskih bolesti, raznih deformacija kralježnice (išijas, lumbago, piriartritis), zatim za bolove nastalih deformacijama lokomotornog sustava, ali i kod problema ženske neplodnosti kao i kod raznih kožnih oboljenja. Sama plitkoća mora i uvučenost u kopno osiguravaju za 2 do 3 stupnja veću temperaturu od one na otvorenom moru, što opet stvara veći salinitet i aerosol.

Privlaka kod Zadra također je poželjno turističko odredište. Veliki broj kupača uživa u pijesku plaže Mostina, a manji dio ih zna da tamo postoje i ljekovita blata. Takvo, ljekovito, crno blato može se naći u Barotulu na otoku Pašmanu smještenom u uvali Taline. Lokunja je predio grada Paga, koje je zanimljivo zbog područja plitkog mora, na čijem dnu se također nalazi sloj ljekovitog blata. To ljekovito blato poznato je već dugi niz godina stanovnicima otoka, no ako još niste, počastite se besplatnim prirodnim wellness tretmanom.

Za sve one koji imaju problema s reumom ili sličnim oboljenjima uspješno se mogu liječiti u uvali Blace na Pelješcu. Naravno, ljekovita sredstva mogu koristiti i zdravi ljudi, u cilju stjecanja bolje kondicije i očuvanja zdravlja. U uvali postoje naslage ljekovitog blata. Prema rezultatima ispitivanja u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Medicinskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu, Zavoda za fizijatriju u Sarajevu te drugih inozemnih institucija, primjena ovog blata u liječenju različitih reumatskih oboljenja i oboljenja ženskih genitalnih organa mnogo je efikasnija od liječenja blatom u nekim već poznatim lječilištima na Jadranu i u inozemstvu.

Trpanjsko blato posjeduje mehaničke i kemijske osobine koje ga svrstavaju u grupu ljekovitog blata, tzv. peloide. Preko 22 tisuće tona tog blata boje antracita koji miriše na sumporovodik prema procjenama stručnjaka osigurava korištenje stotinama godina.

I Crna Gora na svojih 293 km duge obale ima plaže s ljekovitim svojstvima. Najveća od njih je Velika plaža u Ulcinju sa svojih 13 km dužine i pijeskom koji je poznat po svojim ljekovitim svojstvima . Pored toga, postoji i  Ženska plaža s, pak, ljekovitim izvorom sumporne vode.

she.hr/ezadar


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.