Lifestyle

Zabrinuti ili opušteni?

Kakve veze imaju osobnost i zdravlje?

Kakve veze imaju osobnost i zdravlje?

Pretjerano ste zabrinuti? Pripazite na crijeva! Mnoga istraživanja pokazuju da se uz ljudsku osobnost mogu povezati različite bolesti

Može li vaša osobnost otkriti išta o vašem zdravstvenom stanju?

Najnovija otkrića pokazuju da zapravo i može. 'Osobnosti su rezultat genetike i okoline. To, dakako ne znači da ćete odmah razviti neke bolesti koje su se javljale u vašoj obitelji, ali trebali biste pripaziti na organe koji su se u vašoj obitelji pokazali osjetljivima', pojašnjava dr. Martin Hagger, zdravstveni psiholog s australskog sveučilišta Nottingham and Curtin. Donosimo vam pregled tipova osobnosti i zdravstvenih tegoba koje se najčešće vežu uz njih.

Optimistična osobnost

Da, pozitivan pogled na život je svakako prednost, no nije sve tako ružičasto kako se na prvi pogled čini. Naime, istraživanja su pokazala da uz optimističnu osobnost ide najčešće i pokoji kilogram viška. Veseli ljudi rjeđe će se pridržavati dijeta i strogih režima prehrane, a rado će u društvu uživati u hrani i piću. Dakle, ako ste optimisti pripazite na tegobe vezane uz tjelesnu težinu.

Anksiozna osobnost

Neka su istraživanja pokazala da anksiozne osobe imaju problema s crijevnim tegobama pet puta češće od nekih drugih osobnosti. Zašto? Jer njihov strah i zabrinutost stvaraju pojačana lučenje kortizola, tzv. hormona stresa. Anksiozne osobe stoga moraju pripaziti na rad svojih crijeva kako ih ne bi iznenadio neki ozbiljniji problem.

Osjetljiva osobnost

Pod ovim pojmom podrazumijevamo osobe koje najčešće reagiraju na ljude i događaje s prevelikom dozom osjetljivosti. Takve osobe, kako su pokazala istraživanja, najčešće imaju problema sa srcem. Ništa čudno s obzirom na to da sve uzimaju previše k srcu.

Konfliktna osobnost

Agresivnost i konfliktnost dovode do raznih bolesti. Takve osobe u najgorem su položaju jer njihove negativne emocije stvaraju velike probleme. Kod žena takve osobnosti najčešća bolest je karcinom dojke, a kod muškaraca karcinom crijeva.

Sramežljiva osobnost

Sramežljive osobe češće od ostalih osobnosti pogađaju moždani i srčani udar. Zašto? Znanstvenici smatraju da je to stoga što je takvim osobama svaka nova situacija iznimno stresna pa se nakupljaju neugodne emocije koje potom rezultiraju bolešću.

Osobnost s manjom inteligencijom

Osobe koje nemaju visok stupanj inteligencije često u nepredvidivim situacijima reagiraju burno što povisuje njihov krvni tlak pa trebaju obratiti pozornost na tegobe koje idu uz takvo stanje. Posebno trebaju paziti na srčane tegobe.

Produhovljena osobnost

Kao što vjerojatno i pretpostavljate, osobe koje imaju razvijen duhovni dio svoje osobnosti, najrjeđe obolijevaju od bilo kakvih bolesti. One su svjesne sebe i svijeta oko sebe te znaju reagirati na najbolji mogući način. Takve teze potvrdilo je više od 20 istraživanja.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.