Lifestyle

Dobro je znati

Kako preživjeti mamurluk

Kako preživjeti mamurluk

Mamurluk, vrtoglavica, glavobolja, bol u mišićima, mučnina – uz božićne i novogodišnje praznike stižu i ove svima nam 'omiljene' i nezaobilazne nuspojave

Usprkos svim pričama, činjenica je da za mamurluk ne postoji lijek, ali određene mjere prevencije mogu znatno pomoći u izbjegavanju oštre i neugodne glavobolje i ostalih nuspojava. Alkohol, koji se još naziva i etanol, spoj je koje organizam nevjerojatno brzo apsorbira.

Unosom veće količine alkohola u tijelo, jetra može preraditi samo manju količinu, a neprerađeni ostatak alkohola šteti našem tijelu. Usto, alkohol ubrzava gubitak vode, što može dovesti do dehidracije, iritira želučanu stjenku izazivajući mučninu te povećava razinu šećera u krvi, što potiče glavobolju.

Dok neki u borbi protiv mamurluka preporučuju gutljaj vode i dva ibrufena prije spavanja, drugi preporučuju cjelodnevno izležavanje u krevetu sve dok mamurluk ne prođe.

Većina ljudi pogrešno smatra da će slatko gazirano piće biti od pomoći, međutim, ugljični dioksid ubrzava put alkohola do mozga, a šećer u tim pićima pojačava mamurluk idući dan. Stoga se preporučuje izbjegavanje miješanja alkohola sa slatkim i gaziranim pićima.

Ono što većini pomaže u smanjenju intenziteta mamurluka je čaša obične vode te domaći fini doručak. Međutim, podnošenje posljedica pijenja alkohola smanjuje se s godinama, tako da je starijim osobama sve teže nositi se s mamurlukom.

Nažalost, ni liječnici se ne znaju nositi s alkoholom bolje od drugih, stoga u rukavu ne skrivaju nijedan čudotvoran trik. Mamurluk se jednostavno ne može spriječiti, osim potpunom apstinencijom, što nekima nije jednostavno.

Sitnice koje pale i mogu dan nakon tuluma učiniti podnošljivijim su obavezan objed prije pijenja alkohola i izbjegavanje konzumacije tamnih alkoholnih pića kao što je crno vino i razni viskiji.

Ukoliko vam je teško pratiti koliko i što pijete, koristan savjet je da se ograničite na jedno alkoholno piće po satu. Koristan savjet je i uzimanje paracetamola za glavobolju umjesto aspirina, koji može dodatno iritirati želudac.

Za glavobolju i općenito loš osjećaj nakon neprospavane noći odličan je i voćni sok te med koji će tijelu pomoći da bolje i brže razgraditi uneseni alkohol, kao i lagana nemasna hrana koja neće dodatno nadraživati želudac i probavu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.