Lifestyle

Prehrana

Kasni obroci ozbiljno štete zubima

Kasni obroci ozbiljno štete zubima

Istraživači su otkrili kako konzumacija hrane kasno navečer ili tijekom noći povećava rizik od propadanja zubi, bez obzira na vrstu hrane

Danski znanstvenici okrivljuju promjene u slini, koje tijekom noći nema dovoljno u ustima. Naime, slina je bitna kod uklanjanja ostataka hrane iz usne šupljine.

U suradnji s američkim kolegama, tim sa Sveučilišta u Kopenhagenu analizirao je slučajeve 2217 osoba. Od toga su 173, ili njih 8 posto okarakterizirani kao kasnonoćni konzumenti hrane, što znači da unose četvrtinu dnevne potrebe za kalorijama poslije večere.

Kada su znanstvenici analizirali što se dogodilo sudionicima istraživanja tijekom perioda od 6 godina, došli su do zanimljivog otkrića. Oni koji su većinu hrane jeli kasno navečer ili tijekom noći, imali su veća oštećenja zubi. Čak i kad su se u obzir uzeli ostali faktori poput dobi, pušenja te konzumacije šećera.

Profesor Damien Walmsley, znanstveni savjetnik Britanske udruge stomatologa dodaje: ˝Konzumacije hrane po noći, kada su usta suha, samo pojačava štetu koju čine šećeri i razne kiseline. Kako bi se smanjila opasnost, važno je prati zube dvaput dnevno, a ako je moguće konzumirajte vodu najmanje jedan sat prije zadnjeg pranja.˝

 Više na Metro-portal.hr


Reci što misliš!