Lifestyle

Savjeti

Odstranjivanje mrlja sa tkanina

Odstranjivanje mrlja sa tkanina

Pri čišćenju tkanina, svi dobro znamo da je najbolje što prije očistiti mrlju

Svakoj kućanici dobrodošla je svaka pomoć, što u kuhanju, što čišćenju, a što u ostalim kućanskim poslovima. Razne tajne uspješnog održavanja domaćinstva prenose stoljećima s koljena na koljeno, a ponekad su upravo ovi stari “recepti” i najbolji. Zato u nekoliko nastavaka donosimo praktične savjete za domaćice.

Pri čišćenju tkanina, svi dobro znamo da je najbolje što prije očistiti mrlju. Za zaštitu ostale tkanine ispod stavite krpu koja dobro upija ili kuhinjski ubrus. Mrlje čistite tako da tkaninu trljate od ruba prema sredini mrlje. Tako ćete spriječiti da se još više proširi.

Djelotvorno sredstvo kao prva pomoć za ublažavanje ili uklanjanje mrlja uistinu je, vjerovali ili ne, mineralna voda. Natopite mrlju vlažnom krpicom, ostavite par minuta i protrljajte.

Mrlje od pive
Mrlje od pive na odjeći uklonit ćete tako da mrlje poprskate lakom za kosu. Dok je lak još mokar prebrišite čistom krpom. Nestat će i lak i mrlje.

Mrlje od hrđe
Mrlje od hrđe na bijelom rublju možete ukloniti tako da okruglu krišku limuna stavite na mrlju, prekrijete je bijelim komadom tkanine i pritisnete ugrijani glačalom. Limun grijete tako dugo dok mrlja ne nestane. Nakon toga rublje operite u toploj vodi, kao i obično, kako biste uklonili žutu mrlju od limuna i glačala.

Mrlje od crne kave ili kakaa
Mrlju od crne kave ili kakaa najbolje je ukloniti dok su svježe. Prelijte je s malo hladnog mlijeka i odmah isperite u vodi s detrdžentom.

Mrlje od kave na vuni i pamuku operite mineralnom vodom ili isperite hladnom vodom s nekoliko kapi hidrogena. Ako je mrlja stara uronite je u topli vodu s deterdžentom za ručno pranje tkanina ili je istrljajte mješavinom vode i alkohola.

Voćne mrlje

Voćne mrlje možete očistiti kiselim mlijekom. Ostavite ga da djeluje na mrlji nekoliko minuta i zatim isperite toplom vodom.

Mrlje od voska
Vosak najprije odstranite oštricom noža, zatim tkaninu stavite između dva lista novinskog papira i pređite preko njih ugrijanim glačalom. Vosak će omekšati i nestati. Budite oprezni sa sintetičkim tkaninama, jer ne podnose visoke temperature.

Mrlje od čokolade
Svježu mrlju od čokolade odmah isperite toplom vodom. Na sintetičkoj tkanini tapkajte 12 postotnim hidrogrenom. Na vuni i svili kapnite nekoliko kapi vode i amonijaka.

Mrlje od trave
Mrlje od trave na bijeloj tkanini očistite bjelanjkom. Na obojenoj tkanini istrljajte komadićem vate natopljene 90-postotnim alkoholom. Na vuni, svili i sintetičkim tkaninama koristite ocat i toplu vodu.

Mrlja od žvakače gume
Žvakaču gumu skinite s odjevnog predmeta tako da ga stavit u plastičnu vrečicu, dobro zatvorite i ostavite na nekoliko sati u zamrzivaču. Žvakača će s smrznuti pa ćete je lako skinuti.

Mrlje od tinte

Mrlje od tinte očistit ćete tako da mrlju istrljate komadićem vate natopljene alkoholom. Ako je tkanina sintetička posprejajte je lakom za kosu i iščetkajte.

Mrlje od rajčice
Mrlju od rajčice odmah isperite mlakom vodom. Ako je mrlja stara, natapkajte je vodom i amonijakom.

Masne mrlje
Masnu mrlju natopite deterdžentom za pranje suđa ili običnim sapunom. Ostavite 5 minuta i dobro isperite trljanjem.

Mrlja od krvi
Mrlju od krvi odstranite hladnom vodom i sapunom. Ako je mrlja stara koristite deterdžente s encimima ili vodu i sol.

Mrlje od znoja
Mrlju od znoja očistite tako da tkaninu uronite u vodu i bijeli ocat.

Mrlje od vina
Mrlju od vina nasapunajte i isperite nekoliko puta, zatim normalno operite.


Reci što misliš!