Lifestyle

Lifestyle

Kako izabrati pravi energent za grijanje?

Kako izabrati pravi energent za grijanje?

Štedite energiju

Plinska kriza, koja zasad u Hrvatskoj pogađa samo industriju i velike potrošače, potaknula je mnoge građane da se sa zabrinutošću zapitaju što učiniti, kako se grijati ako potraje rusko-ukrajinski spor, pa slijedom toga i za kućanstva počnu redukcije. Nadajmo se da do toga ipak neće doći, no, zato je dobro podsjetiti što je alternativa, koje to još energente možemo koristiti za grijanje, prenosi Zena.hr .

U vrijeme kada su za pojedine kategorije potrošača uvedene mjere ograničenja potrošnje plina, nije baš zahvalno govoriti o njegovim prednostima. No, plin zaista jest ekološki najprihvatljiviji energent, u prilog mu ide i činjenica da su plinski sustavi jednostavni za rukovanje.

Također ga ne treba posebno skladištiti (kao što trebate dodatni prostor za drva ili loživo ulje), a i jeftin je izvor energije. Česta je dilema : izabrati za grijanje plin ili loživo ulje? Velik broj kućanstava već se odlučio za loživo ulje koje je početkom siječnja ponovno pojeftinilo, a kod različitih dobavljača može se platiti i obročno, na rate karticom ili čekovima.

Prednost je tog izvora energije što ne ovisite o vanjskom mrežnom napajanju, dakle, neovisni ste i grijete se iz vlastitih zaliha loživog ulja. No, za razliku od grijanja na plin ili drva, računajte na dodatne troškove održavanja odgovarajućeg spremnika za loživo ulje, za koji morate osigurati i poseban prostor. Nerijetko prevladava mišljenje da je najjeftinije grijanje na drva.

No, s drvima možete planirati grijanje samo ako imate objekt u kojem ćete moći uskladištiti dovoljno prostornih metara drva za ogrjevnu sezonu. Grijanje na struju svakako je najskuplje, bilo da se radi o pećima na struju ili centralnom grijanju na struju u zgradi ili stanu.

Štedite energiju

Ukoliko vam nijedno od tih alternativnih goriva trenutačno nije dostupno, u vrijeme ove plinske krize donosimo nekoliko korisnih savjeta kako možete štedjeti u potrošnji plina.

Time ćete smanjiti i troškove grijanja što nije zanemarivo s obzirom da je plin od 1.siječnja ove godine u prosjeku poskupio za oko 20 posto. Vodite računa da ovih nekoliko pravila vrijedi i ako koristite druga goriva za grijanje svog doma.

Najvažnije je da pravilno regulirate sobnu temperaturu, jer prostorije često znaju biti zagrijane, vi hodate u kratkim rukavima, a računi za grijanje bespotrebno vam rastu.

* Smanjite grijanje u prostorijama u kojima tijekom dana ne boravite.
* Smanjite grijanje kad izlazite iz stana ili kuće, te po noći, i to barem za 4-5 stupnjeva.
* Zamijenite istrošenu izolaciju, ona smanjuje količinu energije potrebne da ugrijete stan.
* Redovito mijenjajte brtve na vratima i prozorima, ako propuštaju zrak, prostorije ćete morati više grijati.
* Koristite automatske regulatore kojima možete znatno smanjiti cijenu grijanja.
* Ugradnjom termostatskih ventila na radijatorima procjenjuje se da možete uštedjeti i do 20 posto energije za grijanje.
* Održavajte radijatore, tijekom sezone grijanja barem jedanput iz njih ispustite zrak.
* Gubici topline se mogu smanjiti ako tijekom noći spustite rolete i navučete zastore.

Stručnjaci kao preporučene temperature u zimskom razdoblju navode : prostorije za boravak 20-21°C, spavaće sobe 18 °C, kupaonica 24 °C te u hodniku 15 °C.


Reci što misliš!