Lifestyle

dragi roditelji, lažu vas!

Evo što roditelji trebaju znati o cjepljenju djece

Evo što roditelji trebaju znati o cjepljenju djece

Osječki pedijatar Igor Berecki preveo je pismo u kojem se autorica obraća roditeljima i bavi uvijek gorućom temom: cijepiti dijete ili ne

Dr. med. Igor Berecki, spec. pedijatar iz Osijeka, obavio je na svom Facebooku prijevod pisma dr. Jennifer A. Raff u kojem se obraća roditeljima i bavi se uvijek gorućom temom cijepljenja djece, prenosi Život i stil. 

Jennifer Raff napisala je tekst 2014. nakon izbijanja osipica i drugih cjepivom izliječivih bolesti, kao i zbog odbijanja protivnika cijepljenja da priznaju problem.

Prijevod njezinog pisma prenosimo vam u cijelosti:

Dragi roditelji,

Lažu vam. Oni koji vam govore da im je cilj zaštititi vašu djecu, riskiraju zdravlje vaše djece, pa i njihove živote.

Kažu da ospice nisu smrtonosne.
Ali jesu.

Kažu da vodene kozice nisu opasna bolest.
Ali mogu biti.

Kažu da gripa nije opasna.
Ali jeste.

Kažu da hripavac (pertusis) nije velik problem ako ga dijete dobije.
Ali jeste.

Kažu da cjepiva nisu učinkovita u sprječavanju bolesti.
Ali cjepiva svake godine spašavaju 3.000.000 dječjih života. A svake godine umre 2.000.000 djece od bolesti koje su mogle biti spriječene cijepljenjem, ali nisu.

Kažu da je prirodno prebolijevanje infekcije bolje od cijepljenja.
Ali su posve u krivu.

Kažu da sigurnost cjepiva nije strogo kontrolirana.
Ali cjepiva se podvrgavaju daleko većem stupnju stroge kontrole od bilo kojeg drugog farmakološkog proizvoda. Primjerice, postoje istraživanja o učinkovitosti i sigurnosti cjepiva protiv pneumokoka provedena na više od 37.800 djece.

Kažu da liječnici ne žele priznati postojanje nuspojava cjepiva.
Ali nuspojave su dobro poznate, objavljuju se, te su blage osim u vrlo rijetkim slučajevima.

Kažu da cjepivo uzrokuje autizam.
Ne uzrokuje gaTo je pitanje istraživano u nebrojenim znanstvenim studijamakoje su sve do jedne pokazale neupitne dokaze o nepostojanju uzročne povezanosti između cijepljenja i autizma.

Kažu da timerosal uzrokuje autizam.
Ne uzrokuje ga. Uostalom, timerosal se ne koristi u izradi većine cjepiva još od 2001. godine.

Kažu da je aluminij u cjepivima štetan djeci.
No, djeca pri dojenju majčinim mlijekom unose u organizam više aluminija nego putem cijepljenja, u količinama daleko premalenim da bi mogle naštetiti

Kažu da sustavi praćenja i prijave nuspojava i komisije osnovane za njihovo praćenje dokazuju štetnost cjepiva.
Ne dokazuju.

Kažu da su raspored i količina cjepiva u kalendaru cijepljenja preveliko opterećenje za dječji imunološki sustav.
No, nisu.

Kažu da nema potrebe za cijepljenjem djece, jer su druga djeca oko njih cijepljena.
Taj je sebični „argument“ vrijedan jedino prijezira. Prvo, cjepiva nisu 100% učinkovita, pa je moguće da se cijepljeno dijete ipak razboli ako je izloženo uzročniku bolesti. Drugo, postoje osobe koje se ne smiju cijepiti jer imaju poremećaj imuniteta (prirodni ili stečeni - zbog kemoterapije, zračenja ili lijekova), ili su alergični na neku komponentu cjepiva; takve osobe su ovisne o grupnom imunitetu koji ih štiti od bolesti. Roditelji koji ne cijepe svoju djecu ne izlažu samo vlastitu djecu riziku obolijevanja, nego i drugu djecu.

Kažu da su „prirodni“, „alternativni“ načini liječenja bolji od suvremene medicine temeljene na znanosti.
Nisu bolji.

Što je, dakle, istina o cijepljenju? 

Istina je da je cijepljenje jedno od najznačajnijih postignuća znanosti i javnog zdravlja, te jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti za zaštitu svoga djeteta od bolesti, invaliditeta i smrti.

Unaprijed se može predvidjeti na koji način će protivnici cijepljenja reagirati na ovaj tekst. Zbog toga što nemaju učinkovitih argumenata protiv nebrojenih znanstveno dokazanih činjenica o cijepljenju, reći će da je autorica teksta plaćenica Big Pharme (nije, niti je ikad bila), reći će da nije znanstvenica (jeste), reći će da je „agent 666“ (ne zna što je to točno, ali prilično je sigurna da nije ni to).

Zašto protivnici cijepljenja tako reagiraju na jasne i argumentirane dokaze u prilog cijepljenju? Posrijedi je njihova podsvjesna reakcija na činjenicu što ne raspolažu dokazima koji bi potkrijepili njihove stavove. Duboko u sebi, oni shvaćaju istinitost znanstvenih činjenica, zastrašeni su jer osjete da za svoje stavove nemaju argumentiranu obranu, pa refleksno napadaju onoga tko iznosi dokazane argumente.

A zašto vam lažu?

Neki to čine iz želje za zaradom, pokušavajući prodati svoje alternativne ljekarije tako što vas zastrašuju i uvjeravaju da ste ugroženi medicinom temeljenom na činjenicama. Mnogi protivnici cijepljenja ipak imaju dobre namjere i iskreno vjeruju da su cjepiva štetna. No, kako je rekao jedan znanstvenik, „Dobra je strana znanostšto je istinita, vjerovali vi u nju ili ne vjerovali“. Stoga, dobre namjere neće spriječiti mikroorganizme da zaraze djecu i nanesu im štetu, a lažna tvrdnja da su cjepiva štetna može imati vrlo tragične posljedice. Kao posljedica porasta broja necijepljene djece, u današnje vrijeme opet se pojavljuju epidemije bolesti protiv kojih postoje cjepiva.

Poruka koju nosi ovaj tekst posve je identična poruci koju vam šalju protivnici cijepljenja: „Educirajte se“. No, dok oni pritom misle „Čitajte sve web-stranice koje podupiru ideju protivljenja cijepljenju“, ja vam predlažem da naučite čitati što vam znanstvenici imaju za reći. Naučite kako funkcionira imunološki sustav. Pročitajte o tome kako su izgledale bolesti prije nego je uvedeno cijepljenje, razgovarajte s ljudima koji se sjećaju vremena svojeg odrastanja dok su vladale dječja ospice, dječja paraliza, hripavac i velike boginje. Čitajte o tome kako se cjepiva izrađuju, testiraju i o tome kako djeluju. Pročitajte tko je Andrew Wakefield, kako je njegov falsificirani rad o vezi između cijepljenja i autizma povučen iz znanstvenih časopisa i kako mu je oduzeta liječnička dozvola nakon što je priznao da je falsificirao podatke u istraživanju. Pročitajte brojne, ogromne znanstvene studije koje su ciljano tražile vezu između autizma i cijepljenja… i nisu je pronašle. Kad ste već na tom terenu, pročitajte i o suvremenim istraživanjima koja ispituju što JESTE uzrok (ili uzrociautizmu.

Može vam se učiniti da ima jako puno toga za pročitati, te da su znanstveni radovi teški i nerazumljivi za čitanje i proučavanje. Ali, čitanje znanstvenih tekstova je vještina koju se može uvježbati i savladati: postoje odlični načini za procjenjivanje medicinskih informacija dostupnih na Internetu, kao i upute o tome kako čitati i razumjeti znanstvenu literaturu. Svojem djetetu i samima sebi dugujete barem toliko da pažljivo proučite dostupne činjenice o cijepljenju. Da budete informirani. Nemojte vjerovati onome što vam netko kaže ili piše na Internetu. Ne vjerujte ni meni. Nego pažljivo i s razumijevanjem pročitajte znanstvene studije i podatke koji se nalaze iza linkova u ovom tekstu. Razgovarajte s pedijatrima. 

Bez obzira što vam govorili protivnici cijepljenja, ne treba vas biti strah cijepljenja. 
Treba vas biti strah onoga što se događa kada cijepljenja nema.

Jennifer Raff (original objavljen na violentmetaphors.com), preveo: Igor Berecki.


Reci što misliš!