Lifestyle

bapske priče

Ima li smisla spavati u grudnjaku?

Ima li smisla spavati u grudnjaku?

Jedna od najvećih holivudskih diva svih vremena, Marilyn Monroe, svaku je večer spavala u grudnjaku.

Neke priče kažu kako spavanje s grudnjakom uzrokuje to da vaše grudi počinju "padati", piše Index.

No, s druge strane, jedna od najvećih holivudskih diva svih vremena, Marilyn Monroe, svaku je večer spavala u grudnjaku kako bi upravo to spriječila. Što je istina? Hoće li spavanje s grudnjakom doista imati utjecaj na veličinu, oblik i obješenost vaših grudi te da li bi to moglo imati bilo kakve druge posljedice za vaše zdravlje?

Doktor Seth Rankin otkrio je sljedeće. "Obješene grudi su neizbježna pojava u životu svake žene, kako one stare. Vezivno tkivo koje drži grudi na mjestu, tijekom vremena gubi svoju elastičnost pa se to zato i događa. Još je veća vjerojatnost kako će se to isto dogoditi vašim grudima uslijed raznih čimbenika, kao što su trudnoća i dojenje, pušenje, genetika, dramatično mršavljenje ili debljanje pa čak i visoko intenzivne aktivnosti, koje također mogu igrati ulogu."

Upravo zato, vrlo je teško izmjeriti kakav točno učinak na grudi ima nošenje grudnjaka u krevetu, pored ostalih faktora, koji imaju značajniji učinak.

"Pogledajmo to sa znanstvenog stajališta. Obješenost je uzrokovana gravitacijom. Kada ste u ležećem položaju, njezin učinak gura tkivo dojke natrag prema prsima, a ne dolje prema nožnim prstima. Dakle, nošenje grudnjaka, čija je svrha držati grudi čvrsto gore, apsolutno je suvišno u krevetu, jer su one prirodno stisnute na prsima."

No, postoji još jedno pitanje: je li nošenje grudnjaka tijekom noći opasno za naše zdravlje?

"Ako vaš grudnjak često ostavlja tragove na vašoj koži, jer je previše zategnut, njegovo nošenje 24/7 neće dati vašoj koži priliku da se oporavi. Također, oko vaših grudi je važna anatomija - od mišića i žila do limfnih čvorova i živaca. Ako je vaš grudnjak preuzak, to može ograničiti dotok krvi u grudi i okolnim područjima te kočiti vitalnu funkciju sustava za rješavanjem toksičnim tvari iz tijela."

Drugim riječima, vjerojatno je bolje da ne nosite grudnjak dok spavate.


Reci što misliš!