Lifestyle

Fit kantun

U koje je doba dana najučinkovitije vježbati?

U koje je doba dana najučinkovitije vježbati?

Ipak postoji odgovor koji kaže da je vježbanje zaista najučinkovitije ujutro. Posebno ako želite skinuti suvišne masti

Naravno, i po ovom pitanju nema jednostavnog odgovora iz razloga što ljudi nisu svi isti. Netko je ranoranioc, netko noćna ptica, nekome za stvaranje rutine vježbanja "smeta" primjerice smjenski rad, odnosno radno vrijeme, pa se stoga mnogima tajming za vježbanje mora prilagoditi datoj situaciji.

Međutim, ipak postoji odgovor koji kaže da je vježbanje zaista najučinkovitije ujutro. Posebno ako želite skinuti suvišne masti.

A evo i zašto: 

Da bi se ljudski organizam mogao kretati za to mu je prije svega potrebna energija i to energija iz nekoliko izvora - iz kreatin fosfata, glikogena i masti. I to baš tim rasporedom pa da bi organizam počeo trošiti energiju iz masti, dakle - da bi vježbom doslovno počeli trošiti zalihe masti, prvo moramo koristiti energiju iz kreatina i glikogena koji se nalaze u našim mišićima i silno su važni za aktivaciju cijelog našeg organizma. A kako je mnogima koji vježbaju radi skidanja viškova važno da vježbom što prije i efikasnije potaknu potrošnju masti prvo moramo potrošiti razinu glikogena da bi organizam tek nakon toga energiju počeo vući iz masti. 

I zato je jutro najbolje za to jer nam je ujutro, odmah nakon buđenja, a prije doručka, razina glikogena na najnižoj razini u danu. 

Stručnjaci su stoga izračunali da je ljudskom organizmu upravo ujutro u prosjeku potrebno oko 9  minuta bilo koje kardio vježbe da bi se počele aktivirati masti, odnosno da bi organizam počeo trošiti ih za svoju energiju. 

Za razliku od jutarnje vježbe, ako vježbate popodne, do potrošnje masti morat ćete vježbati duplo više od spomenutih 9 minuta. 

Zaključak? Ujutro ćete već nakon 9 minuta početi trošiti zalihe masti, dok će vam popodne i uvečer trebati barem 18 minuta - a nakon čega tek treba slijediti pravi trening. 


Reci što misliš!