Lifestyle

POČEO prvi ZADAR WINE FESTIVAL!

Vina, likeri, delicije, stručna savjetovanja i podrška distribuciji - sve na jednom mjestu

Vina, likeri, delicije, stručna savjetovanja i podrška distribuciji - sve na jednom mjestu
Bojan Bogdanić

Priča o vinu teška je, ali divna, slažu se sudionici prvog Zadar Wine festivala koji je danas službeno otvoren u klubu Arsenal. Brojem izlagača i njihovom ponudom za prvu godinu impresionira

Okuplja preko 80 izlagača vina, delicija, likera...

"Zahvaljujemo svima koji su nas podržali i koji znaju svoj posao, a vino je posao'', kažu zadarski poduzetnik i ugostitelj Danijel Peroš i sommelier Ivan Stiblik, mladi pokretači ove manifestacije.

Cijena ulaznice za jedan dan festivala iznosi 75 kuna dok je dvodnevan posjet 120 kuna, a za cijelu ulaznice mogu se degustirati i kušati svih 400 vina koja će biti prezentirana na festivalu.

Naš mali obilazak izlagača započeli smo na štandu Green side, a radi se o distributerskoj tvrtki vrhunskih proizvoda malih gospodarstva, što je za male proizvođače vina i više nego važno.

Ova zadarska tvrtka ima svoju viziju distribucije vrhunske kvalitete u službi turizma i gastro ponude, a svoje partnere, kako kažu, nazivaju ''ambasadorima hrvatske kvalitete''.

A njihovi su ambasadori, primjerice, vina Veralda, Comot, Bažon, Dešković,  Grgić , Vina sveučilišta u Zadru, delicije iz Jadranskog mora -  Moćun Kali.

Branimir Anđelić koji zastupa vina Škaramuga podijelio je s nama svoje dojmove: "Evo tek smo sat vremena tu i već mogu reći da je ovdje super ambijent. I odaziv izlagača je sjajan. Obično među vinarima bude jedna skepsa kada prvi put negdje dođu, ali Zadar se iskazao. Mi smo prisutni na zadarskom području odnosno tržištu i zadovoljni smo.''

Arsenal: Otvoren 1. Zadar Wine Festival U Arsenalu otvoren 1. Zadar Wine Festival

Tu je i Aleksandar Stefanov koji nam je predstavio proizvode od bakalara i zanimljive varijante bakalara - uz klasični na bijelo, tu je i bakalar s maslinama, te poseban, pikantni bakalar koji se plasira pod brendom ''della Mamma'' i na području Dalmacije može se pronaći i u trgovačkim lancima. "Za prvu godinu festivala moram pohvaliti organizaciju, mislim da je ovo sjajna pozicija, prostor s pričom u samom srcu grada'', kazao nam je Stefanov.

"Ovo je manifestacija koja za nas ima veliko značenje jer želimo doći do šire publike'', kazao nam je Tomislav Škaulj, zadarski vinar i predstavnik OPG-a Šime Škaulj.

"Nama je važno ostvariti i neke nove kontake, a ovo je prava prilika. Na lokalnoj ali i nacionalnoj razini jedan vinski festival kao što je ovaj došao je u pravo vrijeme''.

Zanimalo nas je kada je to pravo vrijeme, a Škaulj nam kaže da je to baš sada, uoči sezone, kada vinari pronađu vremena za posvetiti se onome ''izvan vinograda'' - plasmanu i novim prilikama. 

Zgrabite i vi priliku i posjetite ovaj zanimljiv festival koji se održava danas i sutra u klubu Arsenal.

Zadarski vinari definitivno zaslužuju ovu manifestaciju - potporu je iskazao Grad Zadar, Turistička zajednica, Gospodarska komora, Hrvatski Sommelierski klub, udruženje obrtnika, vinara, ali i ugostitelja kojima će ovo biti jedinstvena prilika za upoznavanje s novim vinima koje mogu uvrstiti u svoju vinsku kartu za nadolazeću sezonu!


Reci što misliš!