Lifestyle

od 3. do 12. travnja

Naredna dva tjedna u Narodnom muzeju Zadar posjetite radionice posvećene Uskrsu

Naredna dva tjedna u Narodnom muzeju Zadar posjetite radionice posvećene Uskrsu

Narodni muzej Zadar poziva sve zainteresirane građane da da pripreme za Uskrs, najveći kršćanski blagdan, provedu jednim dijelom i u našim prostna prigodnim radionicama

Narodni muzej pripremio je već tradicionalne radionice pletenja maslininih grančica, koje se održavaju pod stručnim vodstvom etnologinje dr.sc. Karmen Turčinov, vanjske suradnice Narodnog muzeja Zadar i radionice bojenja pisanica na tradicionalan i moderan način, pod stručnim vodstvom djelatnika muzeja.

Radionice se održavaju neposredno pred blagdan Uskrsa, a prilagođene su svim generacijama.

O radionicama:
Radionice bojanja pisanica - upoznavanje s načinom bojanja pisanica sa prirodnim bojama dobivenim kuhanjem različitog bilja i salvetnom tehnikom (decoupage) kod koje će se primijeniti prirodno ljepilo od bjelanjka i ljepilo od brašna koje se može koristiti i za dobivanje reljefnih ukrasa. Sudionici radionica moći će zadržati pisanice koje ukrase.

Grančice masline se nose na Cvjetnicu (Cvitnicu) u crkvu na blagoslov. Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje je kršćanski blagdan, a slavi se u nedjelju prije Uskrsa. Kad je Isus ulazio u Jeruzalem, narod ga je dočekao mašući palminim i maslininim grančicama te rasprostirući svoje halje, putem kojim je prolazio jašući na magarcu. U spomen na taj događaj na Cvjetnicu se blagoslivljaju na misi maslinine grančice. Maslina je stablo velikog simboličnog značenja: mir, plodnost, vjernost, nagrada, trud. U kršćanskim i židovskim predajama maslina je simbol mira. Maslina simbolizira i vjernost. Maslinovo ulje napaja svjetiljke, pa joj je i svjetlost jedna od moći. Na otoku Murteru simbolizira trud, put do ljubavi i blagoslova. Kako se ne bi nosile na blagoslov samo otkinute grančice masline postoji tradicija pletenja grančica. To pletenje se radi od masline oprašivača koja se na otoku Murteru zove duška, a riječ je o maslini drobnici. Njeni listovi su simetrično raspoređeni i duguljasti. Mogu se plesti jedna, dvije ili čak tri povezane grančice koje na vrhu završavaju s kiticom od maslinina lišća u koju se upliću cvjetići viole ili ljubičice. Takva pletenica od maslina zove se palma. Blagoslovljene palme tj. maslinine grančice čuvale su se u kućama zadjevene na križeve ili svetačke slike (dr. sc. Karmen Turčinov)

Termini radionica:
PLETENJE MASLININIH GRANČICA
Ponedjeljak, 3. travnja, 2017. godine jutarnji termin od 10:00 h do 11:30 h
popodnevni termin od 17:30 h do 19:00 h
Utorak, 4. travnja, 2017. godine jutarnji termin od 10:00 h do 11:30 h
Četvrtak, 6. travnja, 2017. godine popodnevni termin od 18:30 h do 20:00 h
Radionice su besplatne za sve posjetitelje

BOJANJE PISANICA
Subota, 8. travnja, 2017. godine od 10:00 h do 12:00 h
Utorak, 11. travnja, 2017. godine jutarnji termin od 10:00 h do 11:30 h
popodnevni termin od 17:30 h do 19:00 h
Srijeda, 12. travnja, 2017. godine jutarnji termin od 10:00 h do 11:30 h
popodnevni termin od 17:30 h do 19:00 h
Cijena sudjelovanja na radionici je 20, 00 kn po osobi

Mjesto održavanja radionica: Etnološki odjel NMZ-a, Narodni trg
Maksimalan broj sudionika po terminu radionica: 25 osoba
Prijave najkasnije do petka, 31. ožujka za pletenje maslininih grančica i najkasnije do petka, 7. ožujka za bojenje pisanica
Prijave na e-mail adresu: pedagog@nmz.hr ili na broj telefona: 023/251-851
Prilikom prijave potrebno je ostaviti ime i prezime i dob sudionika, kao i termin na kojem želite sudjelovati.
Sav materijal potreban za realizaciju radionica osigurava Narodni muzej Zadar


Reci što misliš!