Lifestyle

Koraba - kao kupus, ali slađa

Ovo podcijenjeno povrće bogato je vlaknima i vitaminima

Ovo podcijenjeno povrće bogato je vlaknima i vitaminima

Ovo neobično povrće potječe iz sjeverne Europe i do prije 500 godina nije bilo poznato, a u SAD je dospjelo tek u 19. stoljeću.

Okus korabe može se usporediti s onim koji odlikuje kupus, no ipak je nešto slađa, piše tportal.

Koraba pripada porodici kupusnjača u koje ubrajamo kelj, kupus, brokulu i prokulice. Od korabe se najčešće jede donji dio, ali je cijela biljka jestiva. Koža ima gumenu teksturu i može biti bijela, svijetlozelena ili svijetloljubičasta, dok joj je unutrašnjost kremastobijela. 

Prilikom kupnje uvijek odaberite onu koja je na dodir čvrsta i takva će u hladnjaku izdržati oko tjedan dana.

Pri pripremi odrežite lišće i izdanke (koje možete sačuvati za prženje) i glavicu narežite na manje komade. 

Ima malu energetsku vrijednost, bogata je vlaknima, a sadrži i velik broj vitamina (A i B skupina vitamina te C i E) i minerala (kalcij, magnezij, fosfor, kalij). Od velikog značenja su i fitokemikalije prisutne u porodici kupusnjača, za koje se pokazalo da inhibiraju rast karcinoma, osobito usne šupljine, jednjaka, dojke, bubrega i mokraćnog mjehura.

Što raditi s korabom? Prilično jednostavno – samo joj uklonite vanjsku koru i lišće te servirajte sirovu. Narežite je na manje komade, posolite, prelijte s malo maslinovog ulja i nekoliko kapi limuna te ste dobili izvrsno predjelo s hrskavom teksturom i blago ljutkastim okusom koji potiče probavu. 

Štapići korabice česta su zamjena za grickalice koje preporučujem svojim klijentima za vrijeme regulacije težine dok navečer uživaju u dobrom filmu. 

Palačinke s  korabom

4 malene korabe, oguljene i narezane na tanke trakice

mali luk, nasjeckan na sitno

jaje

¼ šalice integralnog brašna

2 žlice maslinovog ulja

sol, papar

½ žličice korijandera

Priprema

Korabu naribajte i iscijedite višak vode. U zdjeli izmiješajte sve sastojke. Na ugrijanom maslinovom ulju ispecite ukusne palačinke dok lagano ne porumene s obje strane. 


Reci što misliš!