Lifestyle

sjajna ideja

Mališani vrtića "Ćok" prave najveću čestitku za Dan planeta Zemlje!

Mališani vrtića

Nakon velike čestitke koju će izraditi i postaviti ispred vrtića, djeca će posaditi biljke povrtnice u svoj novi vrt gdje će uzgajati vlastito povrće koje će konzumirati tokom ljetnih mjeseci

Ima jedna prekrasna planeta, a Zemlja se zove.

Stvorena za igru i veselje, za ljubav i snove.


I još da su odrasli ko' djeca, ne bi bilo kraja sreći.

Zato ćemo biti od njih veći i fino im reći:


"Planeta Zemlja je naša planeta, a ne njihova.
Bez djece nema ni svijeta i ako nekog to smeta
nek' se pretvori u žabu, ma nek' se pretvori u miša
i ko ga šiša..

Tim riječima pjesme PLANETA ZEMLJA dječji vrtić Ćok je započeo trodnevno obilježavanje najvažnijeg dana za našu Zemlju.

Djeca su se odlučila na najveću čestitku koju će izradili povodom Dana planete Zemlje koji se tradicionalno obilježava 22.travnja.

U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine.

Dan planeta Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tijekom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruga usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja.

Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Opća je skupština Ujedi­njenih naroda 22. travnja proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje.

Nakon velike čestitke koju će izraditi i postaviti ispred vrtića, djeca će posaditi biljke povrtnice u svoj novi vrt gdje će uzgajati vlastito povrće koje će konzumirati tokom ljetnih mjeseci. Upoznati će prednosti uzgoja vlastitog povrća kroz projekt "Jedemo odgovorno" koji već aktivno nekoliko mjeseci vrtićka djeca upoznaju.

Glavni cilj projekta je doprinijeti mobilizaciji mladih kako bi bolje razumjeli međuovisnosti svijeta u kojem žive. Motivirati ih na stjecanje novih vještina te djelovanja u smjeru globalno odgovornog načina konzumiranja hrane u novim državama članicama EU.

Na mladima svijet ostaje, što nam svojim primjerom pokazuju djeca otočkog vrtića Ćok koji punim plućima žive za eko, za otok, za planet ma za čitav svijet!

 


Reci što misliš!