Lifestyle

TZ grada Osijeka

Posjeti Osijek, grad na Dravi!

Posjeti Osijek, grad na Dravi!
TZ grada Osijeka

U Osijeku prošećite Tvrđom, utvrđenim starim gradom s baroknim zavjetnim kipom Sv. Trojstva i General-vojarnom, poznatima s novčanice od 200 kuna. Promenadom uz Dravu doći ćete do „Osječke katedrale“ koja je s 90 metara visokim tornjem druga najviša jugoistočnoj Europi. „Kompa“, skela će vas prenijeti na lijevu obalu rijeke do ZOO vrta, a lijep pogled na cijeli grad pruža se i s visećeg mosta na kojemu možete ostaviti i vaš ljubavni lokot te se zauvijek zaljubljeni vraćati u Osijek… Najbolju rutu za obilazak grada utvrdite ovdje.

Domaća kuhinja, pivo i vino

Uz tradicionalnu kuhinju i pečenja od divljači, perkelt i fiš-paprikaš, kušajte i prvo hrvatsko pivo spravljano s ponosom još od 1664. godine. Uz Osječko pivo i jedinstveni osvježavajući Crni Radler, naš je grad poznat i po velikom povratku malih pivara koji se zajedno s pivskim znalcima ostatka Hrvatske i okolnih zemalja okupljaju na popularnom Osijek Craft Beer Festivalu.

No i ljubitelji vina ovdje će doći na svoje jer grad je okružen đakovačkim i feričanačkim vinogorjem te onima na Dunavu, u Baranji s najvećim vinskim podrumom u Hrvatskoj iz 1526. godine, dok će u Erdutu vidjeti ogromnu vinsku bačvu zapremine 75.000 litara. Najdraže vinske sorte u su pinot, chardonney, merlot, frankovka, poput višnje maraske slasni zweigelt, te ponos lokalnih vinara, osvježavajuća graševina. Osječku kuhinju upoznajte ovdje.

Osječki „knedl sat“ i omiljena povijesna slastica!

1526. u vihoru rata Osijek posta dijelom Osmanskog carstva. Na veliku sreću u petak, 29. rujna 1687., u 11 sati grad je oslobođen! Početkom 18. stoljeća obnoviše se crkve, koje u spomen na taj događaj, da se nikad ne zaboravi, sve do danas zvone petkom u 11 sati kao da je podne. Osječke domaćice početkom 20. stoljeća shvatiše: crkve im govore da je „Mehlspeisen Glock“ (sat za zakuhavanje tjestenine) kako bi ručak u podne bio gotov! Ovaj se stari osječki, „essekerski“, izraz s vremenom promijenio u „Knedl sat“, po omiljenom jelu od tijesta, kojem smo dodali šljivu, mak i orahe te nastade „Osječka knedla“. Morate ju kušati! Gdje? Doznajte ovdje.

Istražite kraj uz Dravu i Dunav

Na samome rubu grada vidjet ćete netaknutu prirodu. Preporučujemo da biciklom uz Dravu krenete prema Parku prirode Kopački rit, najvećoj podunavskoj močvari poznatoj po gotovo 300 vrsta ptica, koje gnijezde i u samome gradu! Uz pogled na Osijek s pješčane plaže „Copacabana“ pratite velike  podunavske cruisere kako klizeći rijekom dovode turiste iz cijeloga svijeta i planirajte svoje sljedeće putovanje. Prijedloge izleta u gradsku okolicu pregledajte ovdje.

Osječki paketi - bogatija ponuda smještaja po istoj cijeni!

Prilikom planiranja vašeg vikend izleta, neka vam Osijek bude „baza“. Smjestite se u koji od gradskih hotela, pansiona, hostela ili jednostavno rezervirajte sobu. Prije dolaska, zavirite u „Osječke pakete“ i ostvarite dodatne pogodnosti. Više informacija o ponudi smještaja potražite ovdje.

Rano ljeto uz svjetsku gimnastiku, koncerte i extremni biciklizam

Gimnastički Grand prix Osijek - Žito Challenge Cup od 20. do 21. svibnja 2017. u sportskoj dvorani Gradski vrt ponovno će okupiti svjetsku gimnastičku kremu! Grand Prix Osijek „Žito“ Challenge Cup, cijenjeno međunarodno gimnastičko natjecanje koje slavi sportsku tradiciju započetu sredinom 19. stoljeća.

Uz odlična sportska natjecanja u ženskoj i muškoj konkurenciji, „Žito Challenge“ bogat je i popratnim događanjima. Ove godine to je najduža špaga na svijetu koja spaja dvije obale rijeke, a njoj će prisustvovati mnoštvo osječkih klubova i građana rekreativaca čime će se ujediniti sportska scena grada. Više informacija na: www.osijekgym.com

UFO - Urban Fest Osijek od 01. do 03. lipnja 2017. - vanzemaljski dobar glazbeni festival. Zidine starog grada na lijevoj dravskoj obali (Krunska utvrda, „Katakombe“), svake godine u lipnju postaju mjestom gdje odabrani neafirmirani bendovi, kao i poznatiji headlineri festivala izvode sve glazbene stilove, od pop-rocka, punka pa do metala, kao i svih ostalih inačica urbane glazbe. Svima koji vole dobru zabavu u opuštenoj atmosferi na otvorenom ovo je jedan od omiljenih glazbenih događaja u gradu. Posebice mu se raduju studenti kojima posjet festivalu predstavlja savršen predah od priprema za ljetne ispitne rokove. Više informacija na: www.ufo.com.hr

Pannonian Challenge od 07. do 11. lipnja 2017. - posjetite najveći festival ekstremnog sporta i zabave jugoistočne Europe! Sredinom ljeta, još od 1999. godine, pješčana plaža uz rijeku Dravu i kupalište Copacabana (omiljena Kopika), mjesto su natjecanja u kategorijama skate board, BMX, inline i b-boying, a glazbeni program je kombinacija rock i electro zvuka. Dosadašnji glazbenici bili su Kiril Djaikovski, Edo Majka, S.A.R.S., Hladno pivo i mnogi drugi. Pannonian privlači velik broj turista, posebice mladih i onih koji se tako osjećaju iz cijele Panonske nizine, srednje i jugoistočne Europe. Više informacija na: www.pannonian.hr

VELIKE MANIFESTACIJE U OSIJEKU 2017.

Proljeće          

18.-21.05., Grand prix Osijek – Žito Challenge, svjetski gimnastički kup, www.osijekgym.com

01.-03.06., UFO - Urban fest Osijek, glazbeni festival, www.ufo.com.hr

02.-03.06., ReArt, festival kreativnosti i umjetnosti, http://reartfestival.blogspot.hr

07.-11.06., Pannonian Challenge, natjecanja u BMX-u, skate board-u i inline-u, www.pannonian.hr

Ljeto

Prva subota u mjesecu, Sajam antikviteta, www.glas-slavonije.hr

Zadnji petak u mjesecu, Osječka ljetna noć, ulični festival, www.osijek.hr

11.-18.06., Osječko Ljeto Mladih, kulturna, glazbena, sport, edukacija, http://szos.unios.hr/oljm

29.06.-12.07., Osječko ljeto kulture, kazališni festival, www.osijek.hr

Jesen

Prva subota u mjesecu, Sajam antikviteta, www.glas-slavonije.hr

09./2017. Dani prvog hrvatskog piva, glazbeno-gastronomski festival, www.pivovara.hr

11./2017. Novembeer Fest, dani craft piva

Zima

Prva subota u mjesecu, Sajam antikviteta, www.glas-slavonije.hr

11.-12/2017. Advent u Osijeku, www.tzosijek.hr

Turistička zajednica grada Osijeka

Adresa: Županijska 2, 31000 Osijek

Web: www.tzosijek.hr

E-mail: tzosijek@tzosijek.hr

Facebook: www.facebook.com/TZ.Osijek

Tel: 031/203-755


Reci što misliš!