Lifestyle

ljeto je na vratima

Evo kako brzopotezno urediti stopala i uskočiti u sandale

Evo kako brzopotezno urediti stopala i uskočiti u sandale

Sezona natikača, popularnih 'muleica', seksi sandala, gladijatorica i modela neodoljivih ljetnih cipela koje nas mame iz trgovina, samo što nije tu. Takvi modeli traže besprijekorno dotjerana stopala pa je stoga krajnji trenutak da ih uredite i pripremite za izloženost pogledima.

Tijekom godine, mnogi nažalost ne posvećuju dovoljno pozornosti svojim stopalima, iako taj dio tijela obavlja vrlo važnu funkciju. Možda ne znate, no stopala nose višestruku težinu našeg tijela, a zanimljiv je podatak da svako stopalo ima 26 kostiju, čak četvrtinu svih kostiju u tijelu.

Zato stopala nikako ne smijemo zanemarivati, a briga o njima uključuje uklanjanje tvrde kože na petama, uredno podrezivanje noktiju te masažu stopala i gležnjeva.

Vjerojatno vam je dobro poznat postupak uređivanja stopala, no nije loše podsjetiti se rituala zahvaljujući kojem će taj, većinu godine zanemareni dio tijela, mamiti poglede.

Uz malo dobre volje i vremena, svoja stopala možete urediti i u kućnoj radinosti.

Faze uređenja stopala

 

Uklonite ostatke laka na noktima, a u posudu nalijte toplu vodu, dodajte morsku sol i nekoliko kapi eteričnog ulja, te držite stopala namočena barem 15-ak minuta. Nakon namakanja, tvrda koža bi trebala omekšati i sad na red dolazi struganje.

Ako tijekom godine ne posvećujemo dovoljno brige našim tabanima, koža koja je na tom dijelu tijela i dvadeset puta deblja od one na drugim dijelovima lako postaje gruba, ispucana i dehidrirana. Tvrdu kožu najbolje je odstraniti kamenom ili specijalnim pedikerskim strugalicama.

Umasirajte piling u stopala i donji dio nogu kružnim pokretima, posebno posvećujući pažnju dijelovima gdje vam se čini da je koža malo tvrđa i grublja. Piling zatim isperite i noge lagano obrišite mekanim ručnikom te obavezno obrišite kožu između prstiju jer je to područje raj za gljivice.

Potom nanesite hranjivu kremu za stopala koja će koži vaših stopala donijeti dovoljno vlage.

Uredite nokte

Bitno je pravilno rezati nokte, a to znači ravno, jer ćete jedino tako izbjeći bolno urastanje. Nokte odrežite otprilike dva milimetra ispod vrha prsta. Zatim rašpicom lagano ispolirajte krajeve noktiju. Kožicu oko noktiju nikada nemojte rezati škaricama, već štapićem za uši umočenim u maslinovo ulje pažljivo potisnite kožicu prema korijenu nokta. Samo još odaberite lak po svojem ukusu (trendovi nalažu koraljnu, vesele ružičaste nijanse, vječitu crvenu ili otkačenu limunski žutu) i vaša su stopala spremna za ljetnu sezonu. Ne zaboravite prije odlaska na spavanje još jednom stopala obilato namazati kremom, a bilo bi super kad bi barem ljeti to postao redovit ritual.

Savjet za kraj: Premda mnogi na to zaboravljaju, stopala također mogu izgorjeti na suncu pa njihovu osjetljivu kožu dobro namažite kremom za zaštitu od sunca koja sadržava najmanje faktor 15..


Reci što misliš!