Lifestyle

Što znači "jaka kava"?

Stvari koje ljubitelji kave ne znaju

Stvari koje ljubitelji kave ne znaju
Pexels

Doznajte nešto novo o kavi i percipirajte je iz drugog kuta

Kako prenosi portal Today.com,ovo je sedam stvari o kavi koje dosada nismo znali...

Kava i sport, idu li zajedno?

Dokazano je da kava vrlo dobro podiže energiju i izdržljivost organizma pa ju je stvarno dobro popiti prije treninga kao bi mogli vježbati više i jače. Zapravo, kofein ima direktan utjecaj na mišiće na način da im pomaže da pri izvedbi počinju sagorijevati masti i od tud crpi svoje gorivo, a da se pritom čuvaju i ne troše zalihe glikogena. Ali oprez jer još jedna kava ne znači još malo energije, već upravo suprotno - s previše kofeina vaša će energija zapravo pasti i smanjit će se vaša fizička izdržljivost.

Kava i koncentracija 

Niste je ni ispili do kraja, a kofein je već odavno stigao do vašeg mozga gdje je dotakao ogroman broj neurona i dao vam puno bolju koncentraciju i pamćenje, ali ne i pamet. Kava je odličan prirodan stimulans, što je već puno puta dokazano, ali sama kava neće vas učiniti pametnijima niti će vam pomoći, primjerice, kod učenja. Zato natakanje kavom prije ispita nije baš mudra odluka jer previše kave, baš kao i kod sportaša, ne znači i previše energije. 

Zato budite umjereni - da vam kava samo podigne nivo koncentracije onda kada osjetite da lagano postajete sneni. Ili još niste došli k sebi. 

Što je manje pijete, bolja je za vas 

Iako su dozvoljene doze kave posljednjih godina lagano podignute pa se čak kaže i da je 4-5 kava dnevno čisto okej, znanstvenici ipak upozoravaju na jedan moment - ako kavu pije zbog potrebe, ne samo uživanja u okusu, vaš će se organizam zapravo brzo naviknuti na njene učinke, a znate kako navika radi. Radi tako da će njen učinak s navikom postati slabiji pa je zato nemojte piti samo po inerciji već doista onda kada osjetite potrebu za njom. 

Optimalna bi doza bila oko 300 mg na dan, ali ako popodne imate obveze za koje vam treba malo više koncentracije - slobodno popijte i tada, ali dok god nema potrebe za ispijanjem većih količina, onda je nemojte ni piti. 

Suprotno mišljenjima, o kavi ne možete postati ovisni

Ovo je također jedan malo zbunjujući stav ne mislite li? pa oduvijek znamo za ljude koji ne mogu bez kave. No, jesu li zaista ovisni o njoj? Stručnjaci kažu - nema šanse. Prema njihovom mišljenju čovjek postaje ovisan o kavi kao ritualu, okusu, guštu, ali ne zbog kofeina samog. Čak kažu da je to fizički nemoguće osim što može, što je poznato, izazvati glavobolje. ta činjenica ostaje, ali takvo se stanje regulira kroz nekoliko dana - a to onda nije ovisnost. 

I može se izbjeći tako da kavu postepeno izbacite iz navike, ako je to ono što želite, miješajući je s kavom bez kofeina. 

Što uopće znači "jaka" kava? 

Po pitanju količine kofeina defitnitivno nisu i nikada neće biti jer kava sadrži čak tri puta više kofeina od čaja, ali i drugih napitaka kao što je Coca-Cola. 

I samo da znate - jačina kave zapravo nema toliko veze s njenim okusom, odnosno, čak i ako po okusu zaključite da pijete "jaku" kavu, to možda uopće nije točna jer su zrna kave koja su malo jače prepečena, pa daju okus "jačine", zapravo samim time izgubile određenu količinu kofeina. 

Kava i genetsko naslijeđe 

Mislite li da kava nema veze s genetikom ljudi? U krivu ste. Kako je kava proizvod prirode i čovječanstvu je poznata tolika stoljeća, znanstvenici su uspjeli dokazati da kava prilično slično djeluje na ljude iz iste obitelji. Ako je vašoj baki trebala tek mala šalica dnevno, a i od nje su još dugo osjećale snažan učinak kofeina - lako moguće da ćete i vi piti zapravo malo kave. 

 A može vas i usmrtiti 

Sama kava doduše ne, iako, i takvi slučajevi postoje, ali ove moderne varijacije pilula od kofeina i energetskih napitaka koji su krcati kofeinom (sjetite se 1 činjenice i shvatit ćete da ona baš i nisu tako dobra za energiju i izdržljivost) što znači da nekome, možda u nekom "krivom" trenutku, može doslovno pobrkati ravnotežu u organizmu, utjecati na živčani sustav, otkucaje srca i povisiti krvni tlak, što u lošem sklopu okolnosti može dovesti i do smrti. 


Reci što misliš!