Lifestyle

znanstvenici kažu

Istraživanje: ručak je najbolje jesti do 15 sati

Istraživanje: ručak je najbolje jesti do 15 sati
Thinkstock

Između svih obaveza koje imate, dolaskom na svoje radno mjesto, lako je zakoračiti u popodnevne sate, kada se naglo prisjetite da još uvijek niste ništa pojeli.

Brzinski odlazak u pekaru ili kuhinju po salatu od piletine, koju ste ponijeli od doma i vaš problem je riješen, zar ne? Pa i ne baš.
 
Prema nedavno provedenom istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, želite li izgubiti kilograme, trebali biste obavezno jesti prije 3 popodne.

Znanstveno gledano, to je zato što je glad kontrolirana cirkadijalnim ritmovima, odnosnim našim unutarnjim satom. Dakle, jedete li kasnije tijekom dana, vaše tijelo teže će obrađivati kalorije.
 
Drugim riječima, budete li svaki put čekali da shvatite kako ste gladni, ta salata izgledat će manje atraktivno pa je vjerojatnije da ćete kasnije "napasti" čokoladu ili kekse.

No, predstavlja li ručak prije 15 sati jamstvo za gubitak kilograma? Ne baš. Što zdravija prehrana i fizička aktivnost i dalje su najvažniji faktori.
 
No, nikada nije loše znati još pokoji trik, koji vam u tome može dodatno pomoći.


Reci što misliš!