Lifestyle

Da ne povjeruješ

Hrvati piju ispod prosjeka, ali je najveća razlika među spolovima

Hrvati piju ispod prosjeka, ali je najveća razlika među spolovima

Standardizirano europsko istraživanje o alkoholu provedeno u 19 zemalja u sklopu Zajedničke akcije za smanjenje štete povezane s alkoholom (JA RARHA) pokazalo je da Hrvati piju manje od ispitanika u ostalim zemljama, ali i da Hrvatska pripada među zemlje s najvećom razlikom među spolovima, jer je pet puta vjerojatnije da će Hrvati imati problema s alkoholom nego Hrvatice

Istraživanjem je u 19 europskih zemalja obuhvaćeno 33.237 ispitanika, uključujući i uzorak od 1500 ljudi, starosti od 18 do 64 godine ispitanih u Hrvatskoj od 26. svibnja do 14. lipnja 2015., priopćio je u utorak Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), koji je bio nositelj istraživanja u Hrvatskoj.

Alkohol konzumiralo 84,6 posto ispitanika

Kad je riječ o konzumiranju alkohola kroz 12 mjeseci u istraživanim zemljama, pokazalo se da je alkohol pilo 84,6 posto ispitanika, pri čemu su muškarci (88,5 posto) pili značajno više od žena (80,7 posto).

Hrvatska se našla među zemljama u kojima se alkohol pije ispod prosjeka jer rezultati pokazuju da je u zadnjih 12 mjeseci alkoholna pića pilo 78,1 posto ispitanika, odnosno 85,3 posto muškaraca i 71 posto žena.

Iako statistički gledano Hrvati popiju značajno više alkohola od Hrvatica, hrvatski muškarci su ispod muškog prosjeka istraživanih zemalja.

Uz Hrvatsku ispod prosjeka se pije u Španjolskoj, Portugalu, Italiji, Mađarskoj i Rumunjskoj, a iznad prosjeka u Norveškoj, Švedskoj, Finskoj, Danskoj, Islandu, Velikoj Britaniji, Estoniji, Litvi, Poljskoj, Austriji, Francuskoj, Bugarskoj i Grčkoj.  

Hrvati manje od prosjeka piju pivo, vino i žestoka pića

Pokazalo se da je na razini 19 zemalja pivo pilo 69 posto ispitanika, dok je u Hrvatskoj prosjek 66,2 posto (79,1 posto muškaraca i 53,4 posto žena).

Ni vino nije alkoholno piće koje hrvatski ispitanici piju više od ispitanika u drugim zemljama, s obzirom da prosjek na razini istraživanih zemalja iznosi 67 posto, a u Hrvatskoj 58,2 posto (65,2 posto muškaraca i 51,3 postio žena).

Slično je i sa žestokim pićima koja je u istraživanim zemljama pilo 57,9 posto ispitanika, a u Hrvatskoj 45,4 posto (54,9 posto muškaraca i 36,2 posto žena).

Istraživanje za Hrvatsku pokazalo je da 21,9 posto ispitanika u zadnjih 12 mjeseci nije pilo alkohol, od čega njih 13,9 posto nije pilo alkohol nikada u životu.

Hrvati piju iz zabave i zato što je to zdravo   

Kao motive pijenja 38,3 posto hrvatskih ispitanika navodi to što "cuganje" čini zabave i proslave boljima, 26,4 posto zato što je to zabavno, 25,2 posto zato što im se sviđa taj osjećaj, 17,7 posto zato što je alkohol dio zdrave prehrane, a 14,4 posto jednostavno zato što je to zdravo.

Hrvatska je, uz Portugal i Rumunjsku, među zemljama s najvećom značajnom razlikom među spolovima jer je pet puta vjerojatnije da će Hrvati u odnosu na Hrvatice imati problema s alkoholom. Hrvatice imaju znatno manje problema s alkoholom i u odnosu na prosjek svih istraživanih zemalja.

 


Reci što misliš!