Lifestyle

najtraženije destinacije za odmor

Odmor usred jadranskog plavetnila, što kažete na ljeto u svjetioniku?

Odmor usred jadranskog plavetnila, što kažete na ljeto u svjetioniku?

Ako ste se ikada poželjeli odmoriti u apsolutnoj izolaciji, udaljeni od svih i svega, onda su svjetionici duž hrvatske obale najbolji mogući odabir za ovo ljeto

Iako su svjetionici oduvijek u funkciji signalizacije kako bi se moreplovci bolje orijentirali i ne bi slučajno naletjeli na hridi, u turističkom smislu oni su danas postali jedan od trenutno najtraženijih destinacija za ljetni odmor. Ovdje doznajte više o svjetionicima na Dugom otoku i Viru, a ostale otkrijte ovdje.

Veli Rat, Dugi otok

Svjetionik je izgrađen 1849. godine na sjeverozapadnom rtu Dugog otoka, 35 km zapadno od Zadra. Na udaljenosti od 3 km nalaze se sela Veli Rat, Verunić i Polje, a do trajektne luke u Brbinju ima 20 km. Okružen borovom šumom i prekrasnim uvalama sa šljunčanim plažama, smatra se jednim od najljepših na Jadranu. S 40 m visoke svjetioničarske kule Veloga Rata pruža se uistinu jedinstven i nezaboravan vidik.

Svjetionik Villa Lanterna

Svjetionik Villa Lanterna izgrađen je 1881. godine na jugozapadnom dijelu otoka Vira za vrijeme austrougarske vladavine i službeni je spomenik nulte kategorije. Zgrada svjetionika kamena je građevina koja se smjestila na osami u borovoj šumi. Objekt se nalazi uz iznimno atraktivnu pješčano-stjenovitu plažu prikladnu za djecu, a ima i vlastitu rivu. Svjetionik može primiti do osam osoba.

 


Reci što misliš!