idealan par
Znate li koji se sirevi najfinije sljubljuju s vinima
Ovaj dvojac savršen je gastronomski spoj, složit će se svi koji cijene kulinarske užitke.
Ukoliko volite sireve, nećete pogriješiti ako za predjelo ili nakon ukusnog glavnog obroka poslužite sir u kombinaciji s vinom, što jamči vrhunski gastronomski doživljaj. Sir i vino su na neki način slični proizvodi jer su nastali fermentiranjem različitih vrsta mlijeka, odnosno grožđa. Premda se na prvi pogled možda ne čini tako, sir i vino odlično funkcioniraju skupa, a za mnoge je upravo sir sjajan desert, osobito ako ga niste stigli pripremiti. Uz voće ili neutralne krekere slobodno poslužite sir i vino - gosti će biti oduševljeni.
Kako odabrati savršeno vino koje paše uz određeni sir?
Gastro stručnjaci savjetuju da uz starija, teška, odnosno crna vina idu teži, tvrđi i aromatičniji sirevi, a lagane voćne arome ružičastih vina najbolje pašu uz one neutralnije, kremastije. Mladi kravlji sirevi s mliječnim okusom poput ricotte ili mozzarele odlično funkcioniraju sa slatkim vinima poput muškatnog vina ili traminca. Kremasti sirevi poput omiljenog brieja, mekog masnog sira od kravljeg mlijeka s bijelom plemenitom plijesni, fantastično se sljubljuju s pjenušcem, graševinom te vinima chardonnay, sauvignon, tramincem, rizlingom…
Suha vina uz slane sireve
Uz slane i aromatične sireve pašu suha i aromatična vina kao što je rajnski rizling. Kremaste sireve poput zrelog cambemberta najbolje je konzumirati uz bijela vina kiselkaste note ili crna voćna vina. Uz slane kremaste sireve poput grčke fete najbolji je izbor roze i laganije crno vino. Ako volite pak gaudu ili trapist, oni najbolje pašu s merlotom ili crnim pinotom, a s plavim sirevima najbolje se slažu slatka vina poput muškata ili bijelog sauvignona.
Tvrdi sirevi vole crna vina
Što se tiče tvrdih, intenzivnih ovčjih sireva, najbolje pašu uz snažna crna vina (plavac ili cabernet sauvignon). Za savršenu ljetnu večer uz vina nemojte zaboraviti ni na kruh i peciva različitih vrsta te izrezanih na komade ili kockice, a možete poslužiti i voće poput oraha, suhog grožđa, jabuka, krušaka, suhih smokvi… Mladim sirevima pristaje sočno voće, slanima slatko i suho, a onim tvrdima, intenzivnijeg mirisa, orašasti plodovi. Ako uživate u zrelim sirevima, najbolje uz njih idu rajčice, masline ili rotkvice
Vezane vijesti
-
-
Osim jogurta i orašastih plodova, stres će ublažiti i cjelovite žitarice, mahunarke te voće i povrće
-
Ovog petka, na Silvestrovo, na Trgu 5 bunara, uz višegodisnji najbolji burger adventa Blackie, adventska kućica Picnic Winter House, priprema vrhunski skradinski rižot čije kuhanje traje i do 12 sati.
-
Održana je 13. degustacija mladih vina i maslinovih ulja u Nadinu. Najekološkije hrvatsko područje s 400 ha vinograda i 150 ha maslina dom je vrhunskih kapljica vina i maslinova ulja. Ni ovogodišnja manifestacija, iako je godina bila izazovna, nije razočarala.
Izdvojeno
-
Ljubitelji ljepote i strasti plesa, pripremite se za nezaboravno iskustvo jer Gruzijiski nacionalni balet Sukhishvili dolazi na pozornicu Arsenala u subotu, 20. travnja s početkom u 20 sati!
-
Briga o zdravlju zubi zaustavlja nakupljanje bakterija koje mogu dovesti do infekcija poput karijesa i bolesti desni.
-
Njezina su specijalnost torte. Ali to nisu samo lijepi kolači, zaista, to su prava umjetnička djela. Bepinina čarolija će veseliti sve koji znaju prepoznati umijeće i puno strpljenja i ljubavi!
-
Drogerijski lanac dm osvojio je titulu najboljeg trgovca godine, Podravka je ponijela naslov najboljeg proizvođača, Cromaris je društveno odgovorna kompanija godine, najbolji mali trgovac je zagrebačka Mrkvica, proizvod godine je Podravkin Čokolino Dark, a najbolji tehnološki dobavljač kastavski RIS.
Reci što misliš!