Lifestyle

švicarkin sretni dan

Na šibensku Tvrđavu sv. Mihovila ušla 500-tisućita posjetiteljica

Na šibensku Tvrđavu sv. Mihovila ušla 500-tisućita posjetiteljica
Facebook

Mlada Švicarka koja je u petak ujutro ušla na šibensku Tvrđavu sv. Mihovila 500-tisućita je posjetiteljica u tri godine, otkako je otvorena ta obnovljena tvrđava, a dočekali su je gradonačelnik Željko Burić i ravnateljica Javne ustanove Tvrđave kulture Šibenik Gorana Barišić-Bačelić. .

Ulaznicu kojom je postala 500-tisućiti posjetitelj kupila je 23-godišnja Švicarka Marion Härri iz Basela, koja u Hrvatskoj provodi sedam dana, od čega dva u Šibeniku. Oduševljenoj Marion uručeni su prigodni darovi – gratis eno-gastro i AR tura po Tvrđavi Barone te paket sa suvenirima i eno-gastro proizvodima u kojima će uživati s četirima prijateljicama.

"Jutros smo stigli u Šibenik i prvo mjesto koje smo odlučili posjetiti je ova tvrđava, za koju smo doznali pretražujući internet uoči dolaska. Tvrđava je prekrasna, a pogled s nje nevjerojatan", izjavila je Marion Härri te dodala da će se sigurno vratiti u Šibenik.

"Brojka od pola milijuna posjetitelja na obnovljenim šibenskim tvrđavama još je jedna potvrda da se turizam u Šibeniku razvija sustavno, planski, uz veliki rad i ulaganja u javnome i u privatnom sektoru", rekao je  gradonačelnik Burić.

Istaknuo je da je "nova turistička era grada počela obnovom tvrđava sv. Mihovila i Barone", a uspješno se nastavlja projektom obnove Tvrđave sv. Ivana, za koju su iz EU fondova povukli 41 milijun kuna.

"Dovršetkom tog projekta šibenska turistička priča postat će još uspješnija, ne samo u broju obnovljenih tvrđava kao kulturno-turističkih atrakcija, nego i u raznovrsnosti ponude i sadržaja koji će na njima biti dostupni. Šibenik je među prvim gradovima u Hrvatskoj prepoznao važnost dugoročnog ulaganja u turizam i revitalizaciju kulturne baštine i zadovoljstvo mi je na ovom mjestu konstatirati da već danas ubiremo plodove tog rada", rekao je gradonačelnik Burić.

Da su se obnovljene šibenske tvrđave dobrano pozicionirale na turističkim kartama te postale nezaobilazno mjesto posjeta gostiju u Šibensko-kninskoj županiji i šire, svjedoče brojke. Tvrđava sv. Mihovila 2014. imala je ukupno 114. 000 posjetitelja, što dnevnih, što posjetitelja večernjih događaja, a prošle 2016. godine obišlo ju je 137. 000 gostiju, ili čak 20,18 posto više nego u godini kad je otvorena.

Tvrđava Barone je tijekom prve - 2016. godine imala više od 48.200 posjeta.

"Ne sumnjamo da će se trend rasta nastaviti do kraja sezone, ali i u svima sljedećima s obzirom na nastojanja svih dionika u turističkom sektoru te nas kao Javne ustanove u kulturi u brendiranju Šibenika kao jedne od najpoželjnijih kulturnih i turističkih destinacija na Jadranu", rekla je Gorana Barišić-Bačelić.

Istaknula je kako im je cilj da se kulturno-povijesna baština Šibenika "predstavi svijetu mnogim doživljajima koje posjetitelji na tvrđavama mogu iskusiti".

Zato vesele brojke koje svjedoče o povećanju dnevnih posjeta, a jednako tako vesele i naši uspjesi u nastojanjima da se Šibenik pretvori u centar kvalitetnih i raznovrsnih kulturno-umjetničkih sadržaja, rekla je Gorana Barišić-Bačelić.


Reci što misliš!