Lifestyle

motivacijski kantun

Kako postati i ostati sretni u vitalnosti i vitkosti

Kako postati i ostati sretni u vitalnosti i vitkosti
Saša Čuka

Opet na stranice našeg portala donosimo tekstove posvećene našem psihičkom i fizičkom zdravlju. Susrela sam se prije mnogo godina s Divine Energy Parkom, upoznala one koji ga vode, upoznala one čija je to ideja, dobila znanje i stekla podrške i prijateljstva.

Iz želje da prenesem korisne informacije pišem tekst našim čitateljima. Ovaj put svoje znanje vrlo rado je s nama podijelila Sita Skert, inače stručnjak u području meditacije i joge u Divine Energy Parku.

Odabrala sam temu o vitalnosti jer mislim da premalo vodimo računa o svom tijelu. Ili mu dajemo važnost samo u onom kako nas javnost vidi. A sve ono što počinje izvana, a ne iz našeg srca nije naše autentično. Zato posvećujem ovaj članak ideji da učimo njegovati sebe, da shvatimo da sreća i zdravlje dolaze sami po sebi, ako preuzmemo svoj život u svoje ruke i ako su sreća i zdravlje prioriteti u našoj svakodnevnici.

To znači da nametanje materijalnih stvari s kojima nas bombardiraju treba razlikovati od onih gdje nam se smije duša i gdje se osjećamo slobodni i ispunjeni.  Baš zato informacije koje dolaze od učenja iz Divine Energy Parka uzimaju u obzir da smo cjelovita bića. Bildati samo tijelo, bez bildanja uma i duhovnosti znači „otkidati“ osnovni dio sebe kao cjelovitog bića. Evo što kaže uvijek u pozitivnom duhu Sita Skert.

Danas se mnogi danas bore s viškom kilograma. Glavni uzrok je životni stil (premalo kretanja) i neispravne prehrambene navike. Zvuči tako jednostavno, zar ne? Mi smo bića navike i nerijetko nam je teško uvesti nove u svoju svakodnevnu rutinu. No, začudili biste se koliko male promjene mogu dovesti do velikih rezultata, kako u težini tako i u kvaliteti života.

Na hranu ne treba gledati kao na neprijatelja, već na izvor energije i uživanja. Slijedeći nekoliko osnovnih pravila možete na prirodan način ostvariti težinu u skladu sa svojom građom, bez da se iscrpljujete dijetama. Cilj je usvojiti zdrave navike i filozofiju pomoću kojih se lako održava željena težina.

Raznovrsnost i kvaliteta – važno je jesti raznovrsnu kvalitetnu (minimalno obrađenu) hranu jer se na taj način unose svi nutrijenti (vitamini, minerali i enzimi) koji su nam potrebni. Ako je hrana siromašna nutrijentima, i dalje ćete nakon jela imati osjećaj gladi.

Kombiniranje namirnica – jednako je važno kako kombinirati različite namirnice, kako bi se dobro probavile bez da opterete organizam. Tako je na primjer voće najbolje jesti odvojeno. Preporuča se da u svakom obroku bude oko 70% namirnica koje povećavaju lužnatost, a oko 30% namirnica koje povećavaju kiselost. Tako ćete očuvati prirođen pH našeg tijela te biti vitalni i zdravi.

Umjerenost – kaže se da treba stati s unosom hrane kad je želudac dvije trećine pun. Potrebno je 15 minuta da signal o sitosti iz želuca stigne do mozga i tada ste vjerojatno pojeli više nego što je potrebno. Stoga odredite količinu, porciju koja će vas zadovoljiti a da se ne prejedete, pričekajte 15 minuta i ako ste još uvijek gladni, uzmite još.

Kako jesti – način na koji jedete je od izuzetne važnosti. Jedite polako i svjesno, uživajte u svakom zalogaju, u mirisima, okusima, izgledu… Uzmite novi zalogaj tek kad dobro prožvačete i progutate prethodni. Tako ćete se puno brže zasititi s manjom količinom hrane, a hranjive tvari će se bolje apsorbirati u organizam.

Kada jesti – najbolje je jesti kad ste gladni, no danas ljudi često brkaju glad sa žeđi. Da biste bili sigurni, kad osjetite glad, popijte 1-2 čaše vode. Ako ste nakon 15-20 minuta još uvijek gladni, jedite. Ako niste, to je bila žeđ koju ste utažili. Izbjegavajte grickanje, to samo nadražuje probavni sustav i povećava neželjenu kiselinu u želucu. Puno je bolje popiti vode ili čašu povrtnog soka i pričekati do obroka. Najbolje je zadnji obrok pojesti do 19 sati. Tada se zajedno sa zalaskom sunca gasi i naša probavna vatra. Hrana koju pojedemo nakon toga samo fermentira u probavnom sustavu i opterećuje organizam. 

Fermentirana hrana – korisne i dobre bakterije koje se nalaze u ukiseljenoj hrani, bilo da se radi o povrću, mliječnom ili vodenom kefiru, čuda čine za zdravlje i probavu. Neophodno ih je redovito unositi da bismo imali zdravu crijevnu floru, a utječu i na dobro raspoloženje te poboljšavaju rad mozga. Važno je napomenuti i da kad nam je uravnotežena crijevna flora, imamo manju potrebu za slatkim, što itekako pomaže u gubljenju neželjenih kilograma.

Vlakna – su veliki pomagač zato što daju osjećaj sitosti i pomažu u čišćenju organizma. Uključite namirnice poput lana, chie te smoothie od voća i povrća u svoj jelovnik i osjetit ćete razliku.

Zdrave inačice – nemojte se suzdržavati već jedite zdrave inačice omiljenih jela; bijeli šećer zamijenite drugim prirodnim zaslađivačima, koristite nerafinirana ulja i namirnice… Osjećat ćete se sito, zadovoljno i zdravo!

Kako ubrzati metabolizam – najjednostavniji i najprirodniji način je kretanje koje je ujedno jedna od osnovnih potreba organizma. Ako svom tijelu uskraćujemo kretanje, ono pati, rad svih organa se usporava, s vremenom dolazi do poremećaja i bolesti… i naravno, nakupljaju se kilogrami. Odaberite neku fizičku aktivnost koja vas veseli - šetnja, plivanje, plesanje, sport… i posvetite joj barem 30 minuta svaki dan. Bilo bi dobro da se pritom oznojite i zadišete, barem na kratko - u periodu od nekoliko minuta. Tako ćete u potpunost aktivirati tijelo i sve sustave te istovremeno potaknuti lučenje hormona koji daju dobro raspoloženje.

Kako stres deblja – da, to je doslovno tako. Naime, stres aktivira lučenje hormona kortizola koji blokira topljenje masnoća. Da bude još gore, masne naslage u području oko trbuha imaju 4 puta više receptora za kortizol, što znači da koliko god da se trudili dijetama i vježbanjem, ako ste konstantno pod stresom, nećete moći ukloniti neželjene naslage . I tome ima lijeka – samo je potrebno smanjiti stres, radite na tome na dnevnoj bazi kroz tehnike opuštanja, kvalitetan san…

Kvalitetan san – u dubokom snu se topi 99% masnoća pa se tako preporuča 8 sati kvalitetnog sna za vrijeme kojeg ćete se odmoriti, regenerirati… i mršaviti! Svakako je potrebno ići praznog želuca na spavanje da bi se postigao taj efekt.

Moja preporuka za postizanje i održavanje vitke linije su tehnike koje redovito prakticiram godinama:

Kapalabati – tehnika disanja koja masira unutarnje organe i pospješuje njihov rad, cijelo tijelo dovodi u balans, potiče metabolizam i topljenje masnih naslaga te daje miran i pozitivan um.

Meditacija – najbolja metoda za opuštanje i oslobađanje od stresa koju znam, također povećava toleranciju na stres i pomaže da više uživamo u životu.

Životna filozofija – ne dozvolite da vas sitnice živciraju i bacaju u stres, zapitajte se: „Zar je to doista toliko bitno?“, „Zar je to vrijedno mog zdravlja – mojih kilograma?“ U većini slučajeva je odgovor ne. Zadržati smirenost, staloženost i pozitivan stav nije uvijek lako, no to je isto nešto što treba vježbati svaki dan. Tako nam takav način funkcioniranja, pogotovo u stresnim situacijama, postaje sve lakši i prirodniji. Tehnike meditacije i disanja su pri tome velika podrška jer se putem njih oslobađamo od stresa i napetosti te to stanje opuštenosti i budnosti zadržavamo tokom aktivnosti.

Najbolje i najzdravije (i fizički i psihički) je ne opterećivati se kilogramima i kalorijama, već u svakodnevni život ukomponirati zdrave navike i filozofiju (pogled na hranu) s kojima ćete se osjećati sito, zdravo i sretno. I onda se kilogrami tope sami od sebe!

Evo, dobili smo informacije. Na nama je danas što ćemo učiniti sa svojim danom. Kakve ćemo donositi ciljeve. One koji nas vode cjelovitosti. One koji čine dobro za naše fizičko i psihičko zdravlje ili one koji će zadovoljiti potrebe nekog drugog. Puno je mudrije shvatiti da bi mogli nekom podariti pozitivu, savjet i sreću;  da to trebamo izgraditi unutar nas.

Autorica Sita Skert je učiteljica joge i meditacije u Divine Energy Parku. Više informacija na web stranici dep.life


Reci što misliš!