Lifestyle

vodič za mame

Kako kilogrami nakupljeni u prvoj trudnoći utječu na drugu?

Kako kilogrami nakupljeni u prvoj trudnoći utječu na drugu?

Čak i ako majka u prvoj trudnoći nije doživjela nikakve komplikacije, ali se nije zdravo udebljala, sljedeća trudnoća mogla biti biti rizičnija.

Ako ste mislili da kilogrami koje ste dobili u prvoj trudnoći nikako ne utječu na drugu trudnoću, bili ste u krivu. Naime, istraživači su otkrili da nezdrava, odnosno prevelika težina tijekom prve trudnoće može negativno utjecati na sljedeću trudnoću, čak i ako majka u prvoj trudnoći nije doživjela nikakve komplikacije. 
 
Studija koja je nedavno objavljena u časopisu American Journal of Obstetrics i Gynecology otkrila je da postoji povećan rizik od nepovoljnog ishoda u drugoj trudnoći ako je majka u prvoj trudnoći imala preveliku ili premalu tjelesnu težinu, čak i ako nije imala nikakvih komplikacija u toj trudnoći. 
 
Istraživači sa Sveučilišta Saint Louis promatrali su više od sto tisuća žena u periodu od 1989. do 2005. godine. Žene koje su bile pothranjene tijekom prve trudnoće imale su 40% veći rizik da se sljedeće dijete rodi s preniskom porođajnom težinom i 20% veći rizik da rode prijevremeno.
 
Komplikacije u drugoj trudnoći bile su još izraženije kod žena koje su bile pretile kada su prvi put zatrudnjele.

 Te žene imaju čak 54% veću vjerojatno da rode izrazito veliku bebu, a 156% veću vjerojatnost da se suoče s preeklampsijom i 85% veći rizik da će biti primorane roditi carskim rezom.
 
Najviše iznenađuje otkriće da rizici postoje čak i ako je majka u međuvremenu smršavjela/dobila na težini, odnosno da je sada zdrave tjelesne težine, piše Index.hr


Reci što misliš!