Lifestyle

tehnologija koja ipak vrijedi

Nemate pojma što kuhati? Ove aplikacije će vam pomoći!

Nemate pojma što kuhati? Ove aplikacije će vam pomoći!

U moru aplikacija koje nam pomažu iz dana u dan, naši redakcijski favoriti (pored onih za navigaciju) definitivno su appovi koji nam pomažu u kuhinji

Kulinarske aplikacije dolaze u stotinama oblika i što je zapravo super, prilagođene su brojnim ukusima i životnim stilovima. Ne podnosite neke namirnice i trebaju vam specifični recepti? Ne brinite - ima app za to, donosi tportal.

Nemate vremna i kuha vam se nešto brzo? Ne brinite -ima app i za to. Bojite se da će svaka strana aplikacija u recepte trpati sastojke koje je nemoguće pronaći u našim supermarketima? Velik broj aplikacija nudi alternativne sastojke.

Korištenje aplikacija za kuhanje vrlo je zahvalno iskustvo. Osim što učite nove recepte, istražujete kuhinje koje do sad niste susreli. Također, svaki put kada se zeznete sa količinom sastojaka znate da drugi put nećete ponoviti istu grešku. Uostalom, ne možete napraviti omlet bez da razbijete par jaja.

Kad smo već kod supermarketa, vrijedi spomenuti Sparovu (do nedavno Billinu) aplikaciju za recepte. Radi se, naime, o univerzalnom appu koji od vas ne traži da sastojke za recepte pronalazite isključivo u njihovim dućanima te zapravo nudi kolekciju jako finih jela. U kuharici je moguće pronaći recepte podijeljene na četiri kategorije: brza jela, ručak, salate, sa žlicom, vegetarijanska jela, za djecu i deserti. Svaki recept moguće je podijeliti sa prijateljima, sačuvati u favorite ili ispisati. Dizajn appa je oku ugodan, makar nipošto spektakularan. Tim rečeno, ono što je bitno na kraju dana ipak je sadržaj, odnosno recepti koji su zbilja hvale vrijedni. Spar Dobar Tek je besplatan, a dostupan je na Androidu i iOS-u.

Druga Cro kuharska aplikacija dolazi iz Dukata i trenutno je dostupna samo na Androidu. Riječ je o relativno jednostavnom appu koji nudi niz recepata i kao 'foru' daje opciju da protresete uređaj kako biste dobili nasumično izabrani recept. Brzo&Fino nudi recepte razvrstane po kategorijama, a cijeli app krasi malo zastarjeli rustikalni vizualni stil, no to je razumljivo s obzirom da aplikacija nadogradnju nije dobila već dvije godine. Brzo&Fino dostupan je na Androidu.

Ako tražite nove recepte za isprobati, Epicurious je izvrsna destinacija. Riječ je o aplikaciji koja u svojoj bazi ima preko 30000 recepata razvrstanih u niz kategorija. Sutav za pretragu omogućuje vrlo lagano pronalaženje jela, a kvadrat sa digitalnim receptima omogućuje da spremite svoje omiljene recepte u samoj aplikaciji ili bilo gdje drugdje na webu. Hvale vrijedni dodaci uključuju kolekcije recepata raspoređenih po sezonama, odnosno godišnjim dobima, hands-free mod za kuhanje i pametni tajmer koji čak podržava Apple Watch. Epicurious je besplatan, a možete ga nabaviti za iOS.

Umjesto da uz njega gubite vrijeme pregledavajući stotine recepata, Yummly u obzir uzima vaše prehrambene potree i predstavlja recepte koji su napravljeni baš po vašoj mjeri. Aplikacija radi na taj način da vam ponudi par recepeta za 'Yumm-ati' (prijevod: lajkati). Nakon što izaberete pet (i unesete stvari koje ne smijete jesti), aplikacija predlaže niz recepata svaki put kad ju otvorite. Omiljene recepte možete spremiti, a aplikacija nudi i opciju stvaranja šoping liste. Yummly je dostupan na Androidu i iOS-u.

Pored kolekcije od preko 250.000 recepata koje možete pretraživati po ključnoj riječi, obroku, sastojku ili kolekciji, BigOven uključuje izvrsntan način sakupljanja omiljenih recepata - plaćali vi mjesečnu pretplatu ili ne. Aplikacija također ima sekciju 'ostaci' gdje možete ubaciti do deset sastojaka za koje ćete dobiti nekoliko prijedloga. BigOven također ima opciju skeniranja recepata pisanih rukom (tri stranice besplatno, do 25 ako ste pretplatnik). Članstvo koje će vas koštati 2,5 dolara mjesečno iz aplikacije miče sve reklame i korisnicima daje brojne dodane alate. BigOven je dostupan na Androidu, iOS-u i Windows Phoneu.

Uglavnom, kako god okrenuli, kulinarski appovi strašno su korisne stvari. Toliko, dapače, da smo tijekom nekoliko godina njihova korištenja polako počeli zaboravljati tradicionalne recepte kojima su nas učili naši stari. Dobro je, doduše, to što postoje aplikacije i za to.


Reci što misliš!