Lifestyle

fit kantun

Gladni u supermarketu: Što kupiti za zdravi obrok?

Gladni u supermarketu: Što kupiti za zdravi obrok?

Praksa pripreme zdravih obroka prije izlaska iz kuće trebala bi biti navika svakoga tko se smatra pobornikom zdravog načina života. Ipak, katkad iskrsnu nepredvidive situacije, ogladnimo prije vremena ili samo taj dan nemamo volje isplanirati obrok unaprijed, pa smo primorani hranu potražiti u supermarketu.

Srećom, supermarketi su danas prepuni namirnica bogatih svim potrebnim nutrijentima, prvenstveno proteinima i vlaknima, koje se uklapaju u zdrave jelovnike te koje možemo bez grižnje savjesti izabrati za obrok ili međuobrok kad nas prilike natjeraju da ih potražimo izvan kuće, piše fitness.com.hr. 

Od slatkog do slanog, konkretnog ili tek toliko da nam utaži glad između obroka, izbor je velik, a s malo mašte još i veći.

Slijedi lista 8 ukusnih i zdravih namirnica ili kombinacija namirnica koje će vam skratiti vrijeme u supermarketu umanjujući rizik da pregladnite i kupite nešto što se ne uklapa u zdravi plan kojeg provodite.

Listu uzmite sa sobom, tako ćete uvijek znati prema kojim policama krenuti, bez osvrtanja na šarenilo oko vas koje vas mami. A kad se navike usvoje, moći ćete se opustiti i više puta, i svoje posudice za hranu pustiti da malo odmore. U nekim slučajevima će vam biti potreban samo pribor za jelo, a čak i to možete usput kupiti.

1. Svježi sir

Jedna od najpoznatijih fitness namirnica uvijek je kvalitetan izbor, sam ili u kombinaciji s orašastim plodovima, cjelovitim žitaricama ili voćem. Kao bogat izvor proteina, čak 12g na 100g, zadovoljit će vaše potrebe za tim nutrijentom, zasititi vas bez previše kalorija, i održati razinu energije na visokom nivou.

2. Orašasti plodovi

Svi smo već dobro upoznati s dobrobitima zdravih masnoća koje sadrže orašasti plodovi, i kao takvi mogu poslužiti kao idealan i brz međuobrok, prepun nutrijenata.  Kad vam se nešto gricka, a ujedno želite pojesti nešto uravnoteženo te ispuniti nutritivne zahtjeve, nema boljeg od 1-2 šake badema, oraha, ili pak mješavine različitih plodova, kako biste osigurali što više hranjivih tvari u kratkom roku, i u hodu. Za dodatne proteine dodajte malo svježeg sira ili jogurta.

3. Proteinski krekeri

Zahvaljujući eksploziji visokoproteinskih namirnica u zadnje vrijeme, imamo mogućnosti nešto tako naći gotovo u svakom supermarketu te tako bez previše kombiniranja i kompliciranja pojesti obrok u kojem ćemo pronaći sve što nam treba. Proteinski krekeri su ukusna varijanta običnih krekera, prepuni proteina i vlakana, te tako izvrstan izbor za bilo koji obrok, kao dopuna nečemu drugome ili pak samostalno.

4. Proteinska pločica

Neki bi rekli da proteinske pločice nisu najbolji izbor i da bi trebali birati što prirodnije namirnice, no ako ste u gužvi s vremenom i baš trebate nešto tako na brzinu, izaberite neku od niskougljikohidratnih varijanti, s visokim udjelom proteina.  Skratit će vam vrijeme do sljedećeg obroka, i u par zalogaja osigurati dozu proteina koju trebate.

5. Jogurt

Jogurt je uravnotežen i lagan obrok, kojeg možete pojesti i s nogu što je danas velika prednost. Birajte običnu varijantu, niskomasnu i uživajte u brzom i osvježavajućem obroku. Dodajte usput koju voćku i imate boost nutrijenata i malo vlakana – sve što vam treba za zdrav i uravnotežen obrok.

6. Zdravi sendviči

Danas se u supermarketu može naći već gotove sendviče s piletinom, sirom ili tunom no možete ih skrojiti sami birajući cjelovitu varijantu peciva i izvor proteina po izboru (pureća šunka, mozzarella, tuna). Tko još misli da sendvič ne može biti zdrav obrok?

7. Razne salate

Većina supermarketa danas ima svoje gastro odjele gdje nude razne salate, već gotove ili sa sastojcima prema vašem izboru. Birajte između raznog salatnog povrća (rajčica, krastavaca, paprika, salata…), mahunarki, sireva itd. - za svakoga ponešto, i uz dobar izbor proteina dovoljno čak i za konkretan obrok.  

8. Tuna

Uz svježi sir, tuna je još jedna od poznatijih fitness namirnica. Idealno se slaže uz zdravu salatu kao izvor proteina ili pak uz cjelovito pecivo i krekere. Možete je pomiješati i sa svježim sirom pa napraviti namaz ili pojesti samu. Na kojem god režimu prehrane bili, tuna je nešto što se može uklopiti kao lako dostupan, brz i ukusan obrok, a uza sve to čuvar fit forme i zdravlja.


Reci što misliš!