Lifestyle

novo godišnje doba je pred nama

Pozdravite ljeto jer nam je došla prekrasna jesen

Pozdravite ljeto jer nam je došla prekrasna jesen
Leo Banić

Sigurno ste primijetili da su dani sve kraći, a noći se spuštaju sve brže. Temperatura pada i listovi mijenjaju boju - to može značiti samo jednu stvar: stigla je jesen.

Nova sezona obećava šumske šetnje, kuhano vino, kestene i ugodne večeri. Ali što čini prvi dan jeseni - i kako je povezano s ekvinocijem?

Kad je prvi dan jeseni?

Možete birati između dvije mogućnosti - ovisi o tome slijedite li meteorološki ili astronomski kalendar. Tri su tjedna razlike među njima, javlja portal RTL-a.

Meteorološki kalendar - 1. rujna

U meteorološkim uvjetima, jesen počinje 1. rujna, a završava 30. studenog. Meteorološki kalendar koristi naš gregorijanski kalendar kako bi podijelio četiri godišnja doba u tri bloka, što  olakšava promatranje predviđanja i uspoređivanje sezonskih statistika.

Proljeće: ožujak, travanj, svibanj
Ljeto: lipanj, srpanj, kolovoz
Jesen: rujan, listopad, studeni
Zima: prosinac, siječanj, veljača

Astronomski kalendar - 22. rujna

Astronomi temelje datum godišnjih doba na nebeskim događajima, a u ovom slučaju jesenskom ekvinociju, kada su noć i dan približno jednaki. Ove godine (2017.) to se dogodilo jučer, 22. rujna.

Ekvinocij se događa kada ekvator prođe središte Sunca. To je kada sjeverni i južni polovi Zemlje nisu nagnuti prema ili daleko od sunca, ali su poravnani tako da, teoretski, daju istu količinu dnevnog svjetla u obje Zemljine polutke.


Reci što misliš!