Lifestyle

mitovi

Vjerujete li i vi u ove stvari kada je riječ o teretani?

Vjerujete li i vi u ove stvari kada je riječ o teretani?
Thinkstockphotos.com

Rast mišića proporcionalan je intenzitetu vježbanja, a ne vremenu provedenom u blizini sprava.

Niste jedini ako mislite da ne možete doseći nečiju formu jer taj netko trenira već godinama ili da su vam za teretanu neophodni suplementi i dodaci prehrani.

To je ono što se priča, je li tako? Ono što se uvijek povezuje uz temu treninga u teretani. No, to su mitovi, tomu više ne vjerujte. Razbijte stara vjerovanja i zablude.

On trenira već godinama, zato je tako nabijen

Da, i? Netko može trenirati godinama, a biti slabije građe od onoga tko krene trenirati intenzivno. Rast mišića proporcionalan je intenzitetu vježbanja, a ne vremenu provedenom u blizini sprava.

Zato je često trening od 20 minuta učinkovitiji od vježbanja sat vremena, pogotovo ako primijenite metodu 30 sekundi intenzivnog rada s 30 sekundi odmora. Ta promjena dinamike najbrže će potaknuti metabolizam, izgaranje masti te rast mišića. 

Što veći utezi u manjim serijama

Znamo svi da je vježbanje s utezima najučinkovitije, ali mit da je bolje raditi sa što većim težinama u manjim serijama zabluda je kojoj također ne biste trebali vjerovati.

Najbolje je raditi s optimalnim težinama te se fokusirati na kvalitetu izvedbe u optimalnom broju ponavljanja. Tako ćete najbolje potaknuti sve mišiće, u pravilnom pokretu. 

Trbuh se teše trbušnjacima

Možda moderan fitness svijet više ne čuje ovu rečenicu, ali amateri koji godinama samo razmišljaju o vježbanju još su ostali u povijesti zvanoj trbušnjaci. Ta je vježba odavno napuštena jer ju je zamijenila jedina ispravna, a ona nije tako jednostavna.

Trbušne mišiće jednostavno ne možete tesati samo jednom vježbom. Tu je riječ o kompliciranoj definiciji koja ima dva pravila:

1. Trbuh je područje gdje se taloži najviše masti, pa "tesanje trbuha" traži neminovnu promjenu prehrane.

2. Trbušni mišići sastavljeni su od nekoliko grupa mišića na koje treba ciljano djelovati kako biste dobili svoje pločice.

Shakeovi su must have

Ne, nisu. Oni su namijenjeni onima koji vježbaju zaista intenzivno i treba im brz dotok proteina, a to su uglavnom profesionalni sportaši, body builderi i osobe koje se pripremaju za natjecanja. Za sve ostale koji vježbaju optimalno, sat vremena nekoliko puta tjedno, dovoljni su proteini koje će pojesti hranom. Dovoljno je samo prije i poslije treninga neznatno pojačati dozu prirodnog proteina.

Tako da i vi možete bez velikog znanja o svim vrstama proteina u prahu započeti svoj trening, ne vjerujući više u ove česte zablude. 


Reci što misliš!