Lifestyle

sijede vlasi

Pet razloga zbog kojih kosa počinje sijedjeti već u dvadesetima

Pet razloga zbog kojih kosa počinje sijedjeti već u dvadesetima
Thinkstockphotos.com

Moguće je da ste krivi sami, a možda na to jednostavno ne možete utjecati.

I dok danas mnogi namjerno boje kosu u sivo, drugi bi se rado riješili sijedih koje su se pojavile prerano.
 
Sijeda kosa problem je s kojim se susreće sve više mladih u dvadesetima i tridesetima te je se više ne može povezivati sa starošću. Sijedjeti započinjemo kad stanice za boju u tijelu prestanu proizvoditi pigment, a na njezinu preranu pojavu može utjecati niz genetski, zdravstvenih i vanjskih faktora. Ovo je 5 najčešćih krivaca za pojavu sijedih u mladosti:
 
Boja kože
 
Nije lijepo ljude dijeliti prema boji kože, no u ovom slučaju to čini razliku jer se sa sijedim u dvadesetima i tridesetima najčešće suočavaju bijelci.
 
Stres
 
Stres je veliki neprijatelj vašeg zdravlja i kose, a osim pojave sijedih može uzrokovati i ispadanje vlasi.
 
Prirodni spoj
 
Vodikov peroksid koji nastaje u svim stanicama tijela također je jedan od uzroka pojave sijedih vlasi. On se s godinama nakuplja u folikulama kose i izbjeljuje ju.
 
Nedostatak vitamina B-12
 
Nedostatak B-12 vitamina u tijelu uzrokuje smanjenje crvenih krvnih stanica što može dovesti do perniciozne anemije, čiji je jedan od simptoma i sijeda kosa. Kako biste to spriječili, redovito konzumirajte namirnice bogate ovim vitaminom, poput crvenog mesa, morskih plodova, jaja i mlijeka.

Poremećaj štitnjače
 
Određeni problemi sa štitnjačom mogu uzrokovati preranu pojavu sijedih te čak i opadanje kose. U ovom slučaju najbolje se odmah obratiti liječniku, piše Index.hr


Reci što misliš!