Lifestyle

u znanstvene svrhe

Japanci ubili 177 kitova u ime znanosti

Japanci ubili 177 kitova u ime znanosti

Japan je objavio da su ribari iz te zemlje u utorak ubili 177 kitova tijekom godišnjeg lova koji izaziva bijes među borcima za prava životinja kao i među brojnim drugim ljudima dobre volje.

Ta bogata azijska zemlja je potpisnica međunarodnog sporazuma kojim je dogovoren moratorij na izlov kitova no redovno koriste rupu u dogovoru koja dopušta da se određena kvota ovih divovskih morskih bića ubije u ime znanstvenih istraživanja.

Kako je agenciji AFP objasnio jedan japanski vladin dužnosnik, Kohei Ito, znanstvene studije su nužne kako bi se točno utvrdio do koje mjere ova vrsta može podnijeti održivi lov, jednom kada moratorij bude ukinut.

Norveška i Island su jedine zemlje na svijetu koje dopuštaju komercijalan lov na kitove.

Tokio nastoji dokazati kako je populacija kitova dovoljno velika i da bi mogla bez posljedica izdržati japansko ukidanje moratorija na komercijalni izlov. Kitovo meso specijalitet je japanske tradicionalne kuhinje no u nekoliko posljednjih godina potražna je značajno opala pa se postavlja pitanje i ekonomske opravdanosti ponovnog upuštanja u komercijalan lov na kitove.  

Pritisak izvana na Japan da prestanu s lovom na kitove samo je učinio političare i konzervativce odlučnijima u nastojanjima da nastave, piše Tportal.


Reci što misliš!