Ostalo / Grad Zadar

Dan grada Zadra

Kalmeta: Zadar je vrijedan svih naših napora!

Kalmeta: Zadar je vrijedan svih naših napora!
Filip Brala/PIXSELL

Hvala vam na strpljenju, hrabrosti i vjeri, jer Zadar je vrijedan svih naših napora i nikad ga nitko neće moći zaustaviti, poručuje gradonačelnik sa svečane sjednice

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u kazalištu, zadarski gradonačelnik uputio je čestitku Zadranima i Zadrankama za Dan grada, te istaknuo neke važne projekte koje će dodatno oplemeniti naš Zadar.

Donosimo gradonačelnikovu čestitku u cjelosti:

"Danas je Dan svetog Krševana, rimskog plemića koji odbija visoke carske položaje jer se nije odrekao svoje kršćanske vjere. Zato ga Zadrani i uzimaju za svog nebeskog zaštitnika, jer Zadar, poput svetog Krševana, nikad nije pokleknuo ni pred kim, pa ni onda kad je trpio najveće patnje i razaranja! I nije slučajno što na njegov blagdan Zadrani obilježavaju Dan grada.

Slaveći Svetog Krševana, mi Zadrani danas slavimo vjeru, život i opstojnost. S posebnim pijetetom sjećajući se svih poginulih u Domovinskom ratu, uz posebnu zahvalnost njihovim roditeljima i obiteljima, invalidima Domovinskog rata i svim braniteljima. S ponosom se sjećamo i svih sugrađana koji su svoja znanja i rad utkali u povijest grada.

Zadar - to smo svi mi koji ga volimo!

Već sam rekao da je hrabrost učiniti nešto prije drugih. Imati viziju i provoditi je u djelo, teško je, ali ispravno. Mi smo uvijek imali tu hrabrost. I u bliskoj prošlosti suočili smo se s ratnim razaranjima, ali vidjeli smo svoj put. U poslijeratnom razdoblju, ostvarili smo sve zadarske projekte od državne važnosti, Autocestu, brzu cestu, Luku Gaženicu, Zračnu luku, Sveučilište, Sportski centar Višnjik, modernu bolnicu, Muzej antičkog stakla, nove vrtiće i škole.

Nakon godina uzleta, među prvima smo recesiju prihvatili kao izazov i donijeli niz antirecesijskih mjera.

Iako je bilo teško, išli smo naprijed i hvala vam Zadranke i Zadrani na strpljenju, hrabrosti i vjeri, jer Zadar nikad nitko neće moći zaustaviti!

Na izmaku je još jedna godina koja nam je donijela određene izazove, ali i mnoge radosti. Radovali smo se mnogobrojnim uspjesima naših sportaša, našim učenicima koji su na svjetskim i europskim natjecanjima znanja osvajali zlatne medalje,novim članovima Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, državnim odlikovanjima naših kulturnih djelatnika.

Želim se osvrnuti samo na neke projekte koje smo ostvarili u proteklom razdoblju, budući da je premalo vremena za nabrojiti sve što je učinjeno.

U ovoj se godini napokon počeo graditi novi putnički terminal u luci Gaženica, kapitalni prometni i gospodarski razvojni projekt. 73 zadarske obitelji dobile su nove stanove koje smo izgradili za socijalne potrebe, a uz to smo zadržali i visoku razinu ostalih oblika skrbi o potrebitima. Isto tako, nastavljamo s ulaganjima u izvanstandardne programe kulture, sporta, predškolskog i školskog odgoja, gdje, primjerice, sufinanciramo kupnju udžbenika, potpuno financiramo produženi boravak u školi, učenje drugog stranog jezika, pomoćnike u nastavi novcem iz EU fondova i još mnogo toga. Za koji tjedan, potpuno ćemo završiti obnovu Kneževe palače i našim građanima i gostima otvoriti vrata suvremenog muzejskog i koncertnog prostora u srcu grada.

Dobili smo titulu najpoželjnije europske destinacije i prvi put u povijesti dočekali pola milijuntnog putnika u Zračnoj luci i nikad ranije dočekali milijun turista u gradu.

Posebno raduje što su mnogi građani našli svoj izvor prihoda u turizmu koji i ove godine u Zadru ostvaruje rekorde.

Ove smo godine pustili u promet niz obnovljenih gradskih prometnica te izgradili nove sekundarne sustave odvodnje u više gradskih četvrti. Potpisali smo Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s nadležnim ministarstvom za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje. Izgradnjom tog centra, deponij iznad Dikla zauvijek će otići u povijest. Završili smo uređenje obale u uvali Jazine, počeli radove na rivi u Petrčanima, ulagali u projekte energetske učinkovitosti, obrtništva i poduzetništva.

Vizija grada mora se prilagođavati suvremenim zahtjevima i potrebama, pa smo izradili Strategiju razvoja urbanog područja do 2020. , na temelju koje smo od Europske unije dobili 35 milijuna eura za financiranje niza komunalnih, društvenih i gospodarskih projekata. Prioritet je Centar za mlade koji već ima građevinsku dozvolu, zatim uređenje stare Tehničke škole, Citadele, Providurove palače i Muraja. Ulagat ćemo i dalje u pametna prometna rješenja, uključivši, naravno i pitanje komunalnog parkinga za stanovnike, ali i sve one koji dolaze na Poluotok.

Proširit ćemo Poduzetnički inkubator, a osmislili smo i drugačije rješenje za stavljanje u funkciju Gospodarske zone Crno.

Uz to, tijekom ove godine, uspješno provodimo 20 projekata koji se financiraju iz fondova Europske unije.

Stvarna vrijednost svih tih projekata i aktivnosti najbolje se vidi u kontinuiranom povećanju radnih mjesta i životnog standarda. To govore službeni gospodarski podaci koji u ovoj godini bilježe pozitivne poslovne rezultate većine zadarskih tvrtki, povećanje investicija, jačanje malog i srednjeg poduzetništva i oporavak obrtništva. Dokaz tomu je nikad veća zaposlenost i kontinuirano smanjivanje broja nezaposlenih.

No, naš cilj je još veći - smanjiti nezaposlenost na najmanju moguću mjeru. Kako ćemo to učiniti?

Stavljanjem u punu funkciju Luke Gaženica, ulaganjem u turističke kapacitete jer želimo i uspjet ćemo produljiti sezonu na cijelu godinu, Novu rivu,uvalu Jazine, Vrata Zadra. Nastavljamo i uređenje Sportskog centra Višnjik, kao buduće jezgre sportskog turizma. To su samo neki od projekata koji će, naravno uz pomoć Vladinih mjera , značajno povećati broj radnih mjesta, a nezaposlenost svesti na zanemarivu mjeru. Ono što također mora biti prioritet je vraćanje u Zadar sjedišta državnih institucija koje su nerazumno, kroz politiku tihe regionalizacije, preseljene iz Zadra.

Zato trebamo dalje raditi i stvarati, gledati u sutra s ciljem Zadra - gospodarski aktivnog i uspješnog regionalnog središta najviših socijalnih i društvenih standarda.

Dopustite mi i par riječi o radu Gradske uprave. U posljednje četiri godine, preustrojili smo upravna tijela i reorganizirali poslove i vjerojatno smo jedina hrvatska jedinica lokalne samouprave koja je smanjila broj zaposlenika, a u isto vrijeme povećala efikasnost i dostupnost gradskih službi građanima.

Postigli smo najveću transparentnost rada i javnih financija zbog čega nam je ove godine Institut za javne financije dodijelio najviše ocjene i priznanje.

U procese odlučivanja uključili smo niz sudionika kroz koordinacije i povjerenstva i tako privukli stručnost i kreativnu energiju koju ovaj grad nesumnjivo ima. Posebno smo osnažili provođenje EU projekata i sa zadovoljstvom ističem da u našem gradu danas postoji golem ljudski potencijal, pretežito mladih ljudi, koji uspješno provode najzahtjevnije projekte koji se financiraju iz europskih fondova.

Naša snaga je u zajedništvu. Ono mi je kao gradonačelniku uvijek davalo dodatnu snagu, jer sam uvijek bio svjestan da gradonačelnik bez građana ne znači ništa.

I kad gledam ovaj naš grad i sjetim se kroz što smo sve zajedno prošli i koliko toga smo postigli, srce mi je, a vjerujem i vama, radosno i ponosno.

Posebne čestitke upućujem ovogodišnjim laureatima koji su, poput mnogih neimara u prošlosti ovoga grada, nesebično dali sebe i utkali svoj rad u njegovu dobrobit. Zadar prepoznaje vrijednost, trud i rad.

Zadranke i Zadrani, Zadar je vrijedan svih naših napora!

Čestitam vam blagdan sv. Krševana, našeg nebeskog zaštitnika, i Dan grada Zadra!"


Reci što misliš!