Ostalo / Grad Zadar

Kolegij gradonačelnika

Gradonačelnik zadovoljan izvršenjem proračuna za 2014. godinu

Gradonačelnik zadovoljan izvršenjem proračuna za 2014. godinu

"Kako bi poboljšali komunikaciju s građanima, od kraja sljedećeg tjedna, u probni ćemo rad pustiti aplikaciju za mobilne telefone putem koje će svaki građanin moći fotografirati oštećenja na cesti, razbijene ograde ili rasvjetu, odnosno sve ono čime je nezadovoljan i što bi moglo biti bolje. Svoju će fotografiju poslati u komunalni odjel koji će na osnovu tih prijava još učinkovitije i bolje rješavati komunalne probleme," najavio je u uvodu današnjeg kolegija gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta. "Korisnici aplikacija također će moći pratiti i status svoje prijave", dodao je.

U svrhu bolje komnikacije s građanima, gradonačelnik je najavio da će se dva službena automobila koje koriste gradske službe, posebno označiti te će na njima biti navedenii svi građanima potrebni kontakti.

 

Kolegij je započeo polugodišnjim izvještajem o izvršenju Proračuna Grada Zadra za 2014. godinu.

"Mogu reći da sam zadovoljan," ustvrdio je gradonačelnik." Izvršenje je 47%, odnosno ostvareno je 183 mil kuna prihoda. Rashodi su bili nešto manji nego lani, a na nama je nastaviti raditi na daljnoj racionalizaciji. Što se tiče obaveza prema dobavljačima one iznose oko 50 milijuna kuna dok su prije godinu dana iznosile oko 80 milijuna što znači da smo tu napravili jedan dobar iskorak. Deficit je 64 milijuna kn", nastavio je. "Jesmo za podizanje neoporezivog dijela plaće ali naravno jesmo i zato da se jedinicama lokalne samouprave iznađu neki dodatni izvori prihoda budući da bi, prema prvim projekcijama, gradski proračun uprihodovao 18,3 milijuna kuna manje ukoliko se najavljene promjene poreznog sustava dogode", kazao je Kalmeta.

Do kraja siječnja 2015. UO za graditeljstvo i UO za komunalnde djelatnosti, uz konzultacije s Konzervatorskim odjelom i stručnjacima za javnu rasvjetu predložit će projekt uređenja javne rasvjete od Poljane Šime Budinića do crkve Gospe od zdravlja . Također, komunalni i UO za gospodarenje gradskom imovinom predložit će rješenje za tipizaciju i standardizaciju ugostiteljskog mobilijara na području MO Poluotok. I ovdje će u izradi rješenja biti uključeni konzervatori kao i stručnjaci za uređenje javnog prostora, Obrtnička komora i TZ Grada Zadra.

Gradskom vijeću Grada Zadra dostavlja se prijedlog Odluke o postavljanju Spomen obilježja „Špine Belafuža" na križanju Ulice Put Nina i Put Petrića. Zahtjev je podnijela Udruga „Društvo prijatelja Belafuže", izvedbeni projekt izradilo je društvo „Donat" d.o.o., dok je kip "Vodarice" izdario akademski kipar Ratko Perić. Vrijednost spomenika je 470 tisuća kuna.

Pročelnik odjela za graditeljstvo, Darko Kasap, izvijestio je o početku izgradnje prve faze Crpne postaje Park (vrijednosti 7.770.963,87 u čemu Grad sudjeluje s 2.400.000,00 kn), crpne stanice Centar I i II (izlicitirani iznos je 5.242.347,14). "Očekuje se potpisivanje ugovora od strane Hrvatskih voda s odobrenim izvođačima radova, " rekao je Kasap. „Ovime će biti sanirana i posljednja tri ispusta čime će Zadar postati jedini grad na Jadranu bez fekalnih ispusta u more", podsjetio je. Također, uskoro kreće gradnja sekundarnih mreža odvodnje na područjima Dikla, Punatmike, Ričina i Arbanasa. Početkom listopada raspisat će se natječaj za izvođača radova na uređenju okoliša Smiljevac koji uključuje uređenje parkirnih mjesta, pristupne ceste i uređenje zelenila. Procijena vrijednosti radova je 2.800.000,00 kn.

U okviru daljnjih infrastrukturnih radova na području grada koji se planiraju, zamijenik Zvonimir Vrančić izvijestio je da je projekt izgradnje kanalizacijske mreže za Kožino i Pterčane predan Hrvatskim vodama za financiranje iz EU fondova. "Očekujemo skori i pozitivan odgovor", rekao je Vrančić.

„Dobili smo prijedlog rješenja rasvjete Foše koji udovoljava estetskim i sigurnosnim uvjetima, a nadamo se da će odgovarati i konzervatorima od kojih očekujemo također pozitivno mišljenje na prijedlog", kazao je Vrančić o popravku rasvjete u lučici Foša. "Nakon što dobijemo zeleno svjetlo od konzervatora, krenut će se u izradu projektnog rješenja."

Gradonačelnik Kalmeta na kolegiju je također najavio da početkom listopada, Grad Zadar sudjeluje na velikom međunarodnom sajmu investicija "Expo real" koji će se održati u Munchen. Radi se o jednom od najvećih europskih i svjetskih sajmova investicija na kojem je samo prošle godine sudjelovalo preko 1600 izlagača. Grada Zadra ove će godine biti jedini hrvatski grad koji će sudjelovati na ovom događaju. Potencijalnim ulagačima bit će predstavljeni gradski projekti gospodarske zone "Crno", kontejnerski terminal u Gaženici, turističko rekreativni kompleks "Višnjik" i "Vrata Zadra". S delegacijom grada putuju i predstavnici tvrtki Vigens, Hosting international i Lignum te Državne agencije za konkurentnost i investicije.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.