Ostalo / Grad Zadar

Kolegij gradonačelnika

Legalizacija, stanogradnja, priprema za turističku sezonu

Legalizacija, stanogradnja, priprema za turističku sezonu

Kolegij gradonačelnika Božidara Kalmete danas je protekao u znaku brojnih važnih tema za grad Zadar, a bila je to prilika i da se Kalmeta osvrne na projekt luke Gaženica i slučaj otpuštanja djelatnika u HŽ Cargu.

Naime, grad Zadar uputit će žalbu Ministarstvu zbog nezadovoljstva privremenim rješenjem kojim se u Gaženici gradi terminal koji ne može zadovoljiti zahtjeve putnika. Taj objekt povlači 60 posto investicije, a hoće li je koncesionar izgraditi - Kalmeta u to nije siguran. Nije zadovoljan ni gašenjem ureda državne uprave u Zadru, ponovo spominje ''tihu regionalizaciju''.

Pročelnica Marija Pavlović na kolegiju je izvjestila o 400 spisa koje će se izuzeti i predati Agenciji za ozakonjenje nelegalno izgrađenih objekata. Inače, zadovoljna je stanjem rješenih predmeta - do 30. lipnja Grad Zadar zaprimio je 13258 predmeta, samo u lipnju 10 000, a rješeno je oko 17 posto - 2277 predmeta. Angažirano je 18 asistenata a u tijeku su i natječaji za dva inžinjera koje će grad Zadar primiti u stalni radni odnos na poslovima legalizacije.

Napreduje projekt izgradnje kolektora Visoke zone, izvjestio je Darko Kasap. U tijeku je rad na 1. i 2. fazi kod ulica Petra Skoke i Marina Getaldića, s prijelazom na ulicu Ante Starčevića, gdje će se idući tjedan mijenjati prometna regulacija. Završetkom ovih radova vrijednih 26 milijuna kuna uslijedit će spoj na pročišćivać voda na Smiljevcu.  U tijeku je natječaj za 3. fazu u ulici Hrvoja Ćustića i natječaj za uređenje te ulice - spajanjem na Put Stanova dobit ćemo jednu novu transvetzalu u gradu. Očekuje se početak radova na proljeće, a ova ''kralješnica sustava sekundarne mreže'' izuzetno je važna za Zadar, poručio je Kasap. Gradit će se i novi rotor kod Mercatora i Interspara.

Na kolegiju gradonačelnika bilo je riječi i o 3,6 milijuna kuna radovima u uvali Jazine, kod Veslačkog doma, koje u omjeru 50:50 posto financiraju Grad Zadar i županijska Lučka uprava. 107 metara nove rive bit će popločeno bračkim kamenom, uz javnu rasvjetu. Šetnica će biti široka 3 metra i neće biti namijenjena štekatima.

Božidar Kalmeta najavio je i izgradnju 73 socijalna stana. Pročelnik Joso Nekić izvjestio je o potpisivanju ugovora za ukupno 348 stipendija za učenike i studente. Za to je osigurano 2,2 milijuna kuna. Bilo je riječi i o predaji terena ugašenog Teniskog kluba Zadar Zadarskom športu do.o. 

Pročelnik Alen Kociper predstavio je mjere i aktivnosti za pripremu turističke sezone 2014. Riječ je o opsežnom materijalu iz kojeg ćemo izdvojiti primjerice, uređenje city light vitrina, moguću tipizaciju štekata, sanaciju odlagališta Diklo, gradnju azila za životinje, vidikovca na Molatu, te uvođenje hot spot točaka na otocima. Važne aktivnosti svakako su i proglašenje otoka Rave zaštićenim krajobrazom, stjecanje statusa povlaštenog proizvođača energije za Pozdrav suncu, idejno-urbanističko rješenje za bastion Citadela, te studija izvedivosti za projekt Muzej2 palače.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.