Ostalo / Grad Zadar

Iz gradske vijećnice

Vrančić o novim cijenama zakupa javnih površina: Moramo biti realni

Vrančić o novim cijenama zakupa javnih površina: Moramo biti realni

''Odluka o zakupu javnih površina koja je usvojena na Gradskom vijeću je dobra'', ustvrdio je danas gradonačelnik Zvonimir Vrančić.

Ona u suštini nije dovedena u pitanje, već je podržana. Ono što je izazvalo polemiku bile su povećane cijene. Zbog toga su sazivani sastanci obrtnika, ugostitelja, štandera.

''Bilo bi teško regulirati stanje javnim natječajima, pa se ide u procjenu koliko javne površine vrijede. Mislimo da je zakup u Zadru bio jako podcijenjen u odnosu na ostale gradove na obali. U okviru regulacije, podigle su se cijene. Ta poskupljenja nemaju za cilj samo poskupljenje, već demotivaciju špekulantskih najma tijekom ljetnih mjeseci, te da se stimuliraju najmovi za 7 ili 12 mjeseci. Moramo biti realni'', kazao je Vrančić.

Nakon svih pregovora, prijedlog cijena je kompromis. Od 1. lipnja do 30. rujna u prvoj zoni cijena kvadrata mjesečno bit će 85 kuna, a godišnje 57 kuna. Početna cijena za štandove iznosit će 40 tisuća kuna, s tim da se unaprijed plaća 50 posto.

''Snaga društva su mala i srednja poduzeća i obrtnici. Sastali smo se s obrtnicima, oni su nam rekli da su poslali dopis i prije naše sjednice. Mi ga nismo dobili. Nismo imali uvid u omjer stare i nove cijene. Bili smo iznenađeni i kao vijećnici smo se osjećali izmanipulirano'', kazao je Šime Perović.

''Ova točka dnevnog reda može se nazvati našom malom sapunicom. Tri puta smo Odluku mijenjali. Zbog našeg ugleda to se ne bi trebalo ponavljati'', komentirao je Željko Mikin. Dogodit će nam se da umjesto naših ljudi gospodarstvo vode strancis dodao je.

''Gradska vlast je i prije mene surađivala s obrtnicima i pomagala im'', konstatirao je gradonačelnik. Podsjetio je na smanjenje najma tijekom dva zimska mjeseca, u skladu s gradskim mogućnostima. Treba uzeti u obzir da se u ovoj Odluci uglavnom radi o ugostiteljima s velikim kapitalom. ''Nitko od nas nije prevario vijećnike. Suština priče je urediti najam javne površine''.

''Došla je kriza i pukla je ljubav između grada i obrtnika'', komentirao je Josip Vlahović. Zanimalo ga je koliko obrtnika ima privilegije, jer mu se čini da takvih u Zadru ima. Gradonačelnik je vijećniku zamjerio asocijacije na nepoštenje.

Vijećnici su prihvatili izmjenjenu Odluku.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.