Ostalo / Grad Zadar

Iz gradske vijećnice

Aktualni sat: Zbrinjavanje beskućnika, Poliklinika i skupa voda

Aktualni sat: Zbrinjavanje beskućnika, Poliklinika i skupa voda

Aktualni sat otvorio je Željko Mikin (SDP), zanimajući se za radove kod ulice Ive Zadranina, te komentirajući vozilo koje koristi dogradonačelnik Darko Kasap, napominjući kako se radi o političkom pogodovanju.

Maja Pletikosa iz Kluba HDZ-a podsjetila je na uređenje okoliša zgrade na Smiljevcu iz programa POS-a. Bilo bi poželjno da se napravi pristup i parking za stanare. Tamo se pojavila i ''divlja'' trgovina rabljenih automobila. Pletikosa je potaknula i inicijativu za uređenjem okoliša Caritasa i prenoćišta Sv. Vinko Paulski, osobito devastirani objekt koji koriste beskućnici kao ''dnevni boravak'', a kako kaže Pletikosa, žive s mačkama i štakorima.

Dogradonačelnik Darko Kasap kazao je kako će se izgradnjom kolektora viskoke zone rješiti i uređenje navedenog područja. Radovi bi trebali početi do ljeta. U izradi je i prostorni plan Smiljevca. Dogradonačelnik Grgurević spomenuo je europski fond koji će financirati projekt Novog kampusa, te se radi na čišćenju bivšeg Pitomačkog restorana, a za očekivati je da će područje oko Caritasa biti uređeno u kontekstu tog projekta. Pletikosa nije bila zadovoljna odgovorom. ''Tamo će se dogoditi zlo, zaraza, treba hitna intervencija.''

Denis Karlović pitao je gradonačelnika kada će se urediti prilaz OŠ Smiljevac, a Josip Vlahović je govorio o prometnoj izoliranosti Zadra, s naglaskom na gašenje linije za Anconu. ''Gdje smo mi danas? Koja to ekipa vodi brigu što će biti za deset godina?'' pita se Vlahović. Grgurović je podsjetio kako se Zadar smatra iznimno prometnim gradom, ali ni on nije zadovoljan gašenjem najstarije hrvatske linije.
Nezadovoljstvo građana čišćenjem snijega istaknuo je Ivo Gregov. Željko Ivančević pokrenuo je inicijativu koja se odnosi na križanje kod Veslačke ulice i bivše zgrade TIZ-a, gdje se često događaju prometne nesreće. Gradonačelnik kaže kako se tu radi o ozbiljnom problemu koji, naravno, iziskuje sredstva.

''S obzirom na sve, mislim da moramo biti jako zadovoljni što je država podržala naš krucijalni projekt - Gaženicu. Očekujemo intenzivniji rad na Poliklinici. Izvođač radova nastavit će s radovima i nadam se da je to konačno. Ovih dana započinju radovi na promjeni dijelova uređaja za pročišćavanje zraka na Smiljevcu, koji bi trebali trajati oko tjedan do dva'', kazao je gradonačelnik.

Omerka Šarić zatražila je popis dugovanja prema svim korisnicima gradskog proračuna. Veću raspravu potaknulo je i pitanje modela obračuna za vodu. ''Nepravedno je za one koji malo troše'', poručila je Šarić.

Građani se žale da se ugovori za POS stanove sklapaju po principu uzmi ili ostavi, kazala je Irena Dragić. Svi zainteresirani imali su uvid u sve dokumente, konstatirao je gradonačelnik.

''Kakav je vaš stav kada jedan sramotan'' interni akt'' gradske tvrtke stavlja van snage i onemogućuje se uvid korisnicima u financijski dokument? Pa ne proizvodi naš Vodovod atomske bombe'', kazao je Šime Vulelija.

''Pod kojim uvjetima je Dom mladeži ustupljen Sveučilištu?'' pitala je Vesna Sabolić, a zanimalo ju je i postoji li mogućnost da se Dom vrati građanima, mladima, kada se izgradi Novi sveučilišni kampus. Gradonačelnik nije želio ništa obećati unaprijed. Prva faza kampusa obuhvaća izgradnju Knjižnice i studentskog Doma. U tom kontekstu, postoji mogućnost da se Dom vrati građanima.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.