Ostalo / Grad Zadar

Preskup najam

Zadarske obrtnike muči odluka o skupljem najmu

Zadarske obrtnike muči odluka o skupljem najmu

U gradskoj upravi danas je održan sastanak zadarskog gradonačelnika, Zvonimira Vrančića, predsjednika Obrtničke komore, Stipe Kneževića, te predsjednika Udruženja obrtnika Mladena Malte.

Na sastanku je bilo riječi o novim, višim cijenama najma za štekate, štandove i ostale poslovne objekte na javnim površinama. Cijene su, podsjetimo, rezultat odluke koju je na posljednjoj sjenici donijelo Gradsko vijeće, a na prijedlog gradonačelnika, koji se, kako je poznato, nije konzultirao s obrtnicima.

U pet zona u gradu najskuplja će biti tzv. "ekstra zona" koja obuhvaća Narodni trg, Široku ulicu i Forum, a najjeftinija zona bit će ona na otocima. Postavljanje stolova i stolica tijekom četiri ljetna mjeseca u ''ekstra zoni'' koštat će 140 kuna po kvadratu, za sedam mjeseci najma plaćat će se 110 kuna, a za cjelogodišnji najam 77 kuna po četvornome metru javne površine.

Ugovori o najmu javnih površina u staroj gradskoj jezgri potpisivat će se na 12 mjeseci ,uz mogućnost dvomjesečne stanke. Neke će javne površine biti iznajmljene nakon javnih natječaja, a neke izravnim ugovaranjem.

Zbog sporne odluke obrtnici su planirali prosvjedovati na Narodnom trgu 9 veljače. Predsjednik Obrtničke komore, Stipe Knežević, kaže kako se za sada od prosvjeda ipak odustalo, no trebaju uslijediti sastanci Upravnih odbora Komore i Udruženja na kojima će se donijeti neki zaključci. Podsjeća kako je najam javnih prostora porastao za čak 40 posto, a obrtnici su spremni na porast od najviše 20 posto.

Kakav će daljnji dijalog obrtnici uspostaviti s Gradom, ostaje za vidjeti.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.