Ostalo / Intervjui

Razgovor s povodom

Vinko Radovčić: Prikazujmo Ionesca na pirandellovski način!

Vinko Radovčić: Prikazujmo Ionesca na pirandellovski način!

Vinko Radovčić i mladi glumci večeras u caffe baru Lovre priredit će ''otvorenu probu'' klasika teatra apsurda - drame Ćelava pjevačica!

Antologijsko djelo francuskog dramatičara Eugenea Ionesca, "Ćelava pjevačica", uprizorit će se u zadarskoj kavani Lovre!

Bit će to projekt Drame plus, skupine za kulturu i umjetnost pod vodstvom Vinka Radovčića, a premijera ove avangardne drame je zakazana 19. studenog.

Režiju klasika teatra apsurda potpisuje Vinko Radovčić, a glumačku postavu čine mladi polaznici Drame plus.

Tim povodom porazgovarali smo s Radovčićem koji nam je kazao nešto više o projektu.

Zašto baš ''Ćelava pjevačica''?

Ideja o realizaciji je izišla iz procesa rada u našoj dramskoj radionici Velika drama. Radimo na odnosu glumca i njemu zadanog prostora za igru, na bespredmetnoj radnji te neutralnosti tijela... pa sam se poslužio Ionescovom dramom ''Ćelava pjevačica'' kako bismo to što bolje primijenili.

Uzaludno čekanje, nemogućnost komunikacije i usamljenost koji su pokazatelji apsurdne egzistencije: sve smo to pokušali prikazati kroz vježbe i stanja koja smo radili u radionici.

Koliko ste radili na predstavi, čime ste se služili u dramatizaciji?

Na predstavi radimo od devetog mjeseca, najviše je vremena trebalo da napravimo dramatizaciju i posložimo zajedničke ideje te odredimo smjer.

Predstava sada ima jedan zanimljiv koncept koji će se do same premijere trebati doraditi.

Premijeru planiramo sredinom dvanaestog mjeseca. Za noć kazališta odlučili smo otvoriti vrata naše Udruge i publici na jedan vrlo zanimljiv način prikazati proces rada na predstavi koji se inače događa iza zatvorenih vrata.

U subotu ćemo na našoj otvorenoj probi pokazati u cijelosti sve scene, neke s prekidima i mojim režijskim intervencijama. Rekao bih u subotu u Noći kazališta: Ionesco na pirandelovski način.

Tko sudjeluje tj. tko su glumci?

U predstavi sudjeluju svi članovi dramske radionice Velike drame, tu je i naša pijanistica Tomislava Lojić. A uloge su ovako podijeljene: Gospodin Smith je Ivan Šarlija, Gospođa Smith - Luka Knez, Gospođa Martin - Martin Kranjčec, Gospodin Martin - Domagoj Ikić, Žena u crvenome - Lara Nekić, Sluškinja M. / Dr. 8 - Dino Kajić, Dr. 1 - Ivana Šantek, Dr. 2 - Antonija Antulov, Dr. 3 - Matej Frakin, Dr. 4 - Martina Bašić, Dr. 5 - Laura Čerina, Dr. 6 - Kristina Lisica, Dr. 7 - Dina Peričić.

Zašto baš caffe Lovre?

Htjeli smo jednu opušteniju atmosferu u Noći kazališta. Siguran sam da će publika uz šalicu toplog engleskoga čaja uživati u našoj izvedbi u prostoru kavane Lovre.

Kasnije planiramo malo zaplesati, zapjevati i družiti se s prijateljima. I ulaz je besplatan, ali imat ćemo i kutiju za donacije, pa tko ima neka donira, imamo još puno rekvizita koja trebamo kupiti. 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.