Ostalo / Intervjui

Potičimo lokalne proizvođače, kupujmo domaće i zdrave namirnice

Mala obiteljska priča: Predstavljamo OPG Davor Matak iz Ražanca

Mala obiteljska priča: Predstavljamo OPG Davor Matak iz Ražanca

Pišemo vam o prehrani, vježbanju, unutarnjem zdravlju i fizičkom zdravlju. Intervjuiramo osobe, donosimo zanimljive priče. Sve to povezujemo s našom županijom i zadarskim portalom.

U tom tonu, završili smo na polju! I mi nekada odemo do marketa umjesto „na pijacu", ali prenosimo vam priču o OPG Matak i potičemo vas da svi zajedno počnemo kupovati namirnice malih lokalnih prodavača. Uvjerili smo se u kvalitetu, potakli smo gospodarstvo i proširili pozitivnost. 

Pazimo što jedemo, o nama ovisi kome ćemo dati svoju potražnju i svoj novac. Dobre navike stječu se dan po dan, promjenom. Jednostavno, salata iz ovog polja i salata iz supermarketa ne mogu biti iste. Brinimo o sebi i brinimo o drugima.

Donosimo vam tekstom i slikom jedan motivirajući dojam koji smo pronašli u Ražancu. Šteta da ne možemo prenijeti i koji od okusa. 

Kako ste se Davore odlučili krenuti u posao i pokrenuti OPG Matak, jel se trud isplatio?

Naš OPG Matak osnovan je 2003. godine, s tim da naša priča započinje davnih 1960-ih godina prošlog stoljeća kada su sa proizvodnjom voća i povrća započeli dida Slavko i baka Zorka, nastavili kasnije roditelji Dragutin i Gordana, a preuzeli zadnje 2 godine moja supruga Jagoda i ja (Davor), te smo iznimno sretni da radimo ono što volimo. Ujedno se nastavlja i naša obiteljska tradicija koju želimo ostaviti i svojim budućim naraštajima,  tj. našoj djeci. U  svakom OPG-u obitelj je temelj i bez nje ne može biti uspjeha-  jer svaki od nas čini kariku koja tvori lanac.   

Radi li cijela obitelj? Čini nam se što vidimo da svi radite. Imate li stalne kupce?

Na našem OPG-u radi cijela obitelj, čak i najmlađi član- naš četverogodišnji Jure, kojeg polagano uvodimo u čari i ljepote svog ovog posla. Imamo svoje stalne „mušterije već duži niz godina". Nastavili smo obiteljsku tradiciju opskrbe u ljetnim mjesecima većeg dijela Gorskog kotara (Delnice, Krasno, Kutarevo, Čabar, Lokve, Skrad, Prezid,..), a svaku subotu smo sa našim štandom na „Seljačkoj tržnici"  ispred Supernove Zadar gdje građanima naše županije donosimo svoje svježe voće i povrće. Imamo svoje vjerne kupce koji svoje zadovoljstvo šire dalje, priznajemo da se taj broj na naše zadovoljstvo konstantno povećava, to nam je predivna zvijezda vodilja i poticaj za naš daljnji rad. Prepoznali su nas. 

Vidimo da se cijeli dan „vrti" oko posla i rada, kako izgleda vaš radni dan? Nađete li vremena za prijatelje i za sebe? Nosi li život na selu blagoslove i dobrobiti?

Rad u polju, točnije na našim njivama traje cijelu godinu, šest dana u tjednu, od ponedjeljka do subote (nedjelja je dan za odmor). Sadnja i sorte voća i povrća ovise o godišnjem dobu kada se sade ili siju. Dan nam započinje već ranom zorom, zatim traje do ručka koji je kod nas u 12 sati, onda nam slijedi mali odmor. Kasnije opet cijelo popodne, kao što vidite- do kasnih večernjih sati. Biljka je poput djeteta, zahtijeva ljubav, pažnju, a nagrada su njeni plodovi i dobar rast i prinos kojim nas obilato daruje.

Na svom obiteljskom gospodarstvu imamo i različite domaće životinje.  Pokazat ćemo vam. Priroda je tako božanstvena, očaravajuća, ali današnji čovjek svojim načinom i tempom života nažalost to ne primjećuje- zato trebamo svi zajedno raditi na tome da savjest proradi, ali konkretnim primjerima, jer mi to želimo i hoćemo! Kao što vi ovo sad radite. Mi imamo vremena i za sebe, svoju obitelj, prijatelje jer svoje vrijeme planiramo kako mi to želimo.

Preporučujemo, ako je netko u nedoumici, ili možda  bez posla... želio bi lijepo i kvalitetno živjeti sa svojom obitelji. Zamislite, da u svakom trenutku zna što jede, pije i aktivno radi- neka počne obrađivati zemlju koje u našem kraju stoji ne obrađena i vjerujemo da će biti sretan. Zaboravili smo- život u skladu sa prirodom je tako lijep, mi smo dio prirode. To nam je najsrodnije. 

Ovo kod vas što vidimo izgleda veliko? Koliko je to zemlje, mi iz grada ne razumijemo! Što vi sve proizvodite od voća i povrća? Osjećamo se kao na predavanju iz biologije i prirode, nije se loše sjetiti.

Naš OPG Matak obrađuje 8 hektara oranica u našoj Krnezi i Ražancu, proizvodimo različito voće i povrće kao što su lubenice, dinje, šljive, smokve, grožđe,trešnje, pomidore, pariku baburu, pariku rogu, balancane, mrkvu, ciklu, salate, kupusnjače (više vrsta), karfiol, brokulu, špinat, blitvu, kelj, mahune, grah,hokaido i butternut tikve, batat, krumpir, kapulu, češnjak, tikvice, bob, bižu, poriluk, kukuruz . Obrađujemo vinograd , imamo i 150 stabala maslina.

Dajte da malo probamo, kakve su to zimnice, što to radite? Preukusno je.  Ovaj grah nosimo doma.

Naravno da nosite, u redakciju! Ili dođite svi k nama na koji zalgaj. Evo, imamo registriranu proizvodnju različitih prerađevina od isključivo našeg povrća i voća te proizvodimo: AJVAR (ljuti i blagi), GRAH SALATU, PINĐUR, UKISELJENU CIKLU, PAPRIKU, DŽEM OD SMOKAVA, DŽEM OD ŠLJIVA, SOK OD POMIDORA (šalšu).

Priprema naših prerađevina je prema obiteljskoj recepturi na „domaći način"-  prema bakinom receptu, ne dodajemo nikakve konzervanse, umjetne arome ili slično, već povrće i voće uberemo na našem polju, operemo, izrežemo i kuhamo u „kotlu"- posebnom za tu svrhu,  zatim pakiramo u primjerenu, uvijek  staklenu ambalažu. Nakon toga slijedi ukrašavanje. To sve radimo ručno  i deklariramo.

Naši kupci su prepoznali kvalitetu i oni su nam poticaj da smo na pravome putu i želimo usavršavati svoje znanje i primijeniti ga u našem OPG-u. Sve naše proizvode možete potražiti na našem štandu subotom ujutro  ispred Supernova centra naš rad, rast biljaka, obradu, berbu i tjednu ponudu možete pratiti putem Faceboka na profilu Davor Matak (obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo) .

Uštedimo vam vaše vrijeme kada nam prethodno porukom najavite narudžbu, odaberete sami iz ponude tog tjedna i sve vas čeka. Naš apostolat kojeg se držimo glasi: "Sa naših njiva na vaše stolove, uvijek svježe voće i povrće!"

Usavršavate li se, planirate li napraviti nešto novo?

Svakako. Eto, na proljeće krećemo sa plasteničkom proizvodnjom našeg povrća jer želimo svojim kupcima ponuditi još kvalitetnije proizvode, ali uzgoj na zemlji koja je obogaćena stajskim gnojem, sadnja na foliji- te navodnjavanje izvorskom vodom što rezultira proizvodom iznimne kvalitete.

Kako ste se odlučili za to?

Na ovu vrstu proizvodnje odlučili smo se upravo zbog toga što posljednjih godina vremenske neprilike nanose velike štete našoj proizvodnji , naime nalazimo se na području gdje je velika „posolica" zbog blizine mora te veliki udari bure sa Velebita. Na taj način ćemo imati kontroliranu proizvodnju. 

Naš rad i rezultate prepoznala je naša Općina Ražanac koja nas je nagradila općinskom nagradom proteklog mjeseca, zahvalni smo im. Osvojili smo nedavno i 3. mjesto kao najbolji gostujući izlagači na manifestaciji "Jesen u Lici 2016", jaka je bila konkurencija- između 270 izlagača iz zemlje i inozemstva. Uspjeli smo biti pri vrhu- posjetiteljima smo ponudili svoje prerađevine te nešto odabranog povrća- i žiri nas je prepoznao. Dobili smo i sredstva iz EU fondova. 

Kakvi su vam daljnji planovi? Mi bi i dalje dolazili.

Vi možete kad god hoćete, haha. Pa evo,skoro- u sklopu našeg OPG-a Matak, planiramo ponuditi i seoski turizam kako bi potencijalni gosti mogli u potpunosti doživjeti život na selu. To znači da će biti okruženi poljem i životinjama koje uzgajamo kao što vidite, na našem domaćinstvu.  Želimo im ponuditi naša domaća jela, pića u za to prikladnoj kušaonici te nam je želja i izgradnja novog objekta za preradu kako bi svi zainteresirani posjetitelji mogli vidjeti na koji način to radimo. Na kraju bi imali mogućnost kupiti sve što nudimo na našem OPG-u, sudjelovati u kuhanju i  berbi.       

Imate li podršku od grada?

Imamo lijepu suradnju i pomoć od Zadarske županije, tj. Odjela za poljoprivredu na čelu sa gospodinom Segarićem, zatim  „AGRRA i gospodin Vladimirom Kovačevićem, Nevenom  Jurjevićem... Oni su nam svojim savjetovanjem pomogli, tu je i Udruga za ruralni razvoj "Ravni kotari" koju vodi Marta Pintur. Trude se zvati nas na sva nama zanimljiva predavanja koji su nam od iznime važnosti za što kvalitetnije poslovanje i našu budućnost. 

Motivirajte nas koji nemamo ovo bogatstvo življenja sa prirodom i u prirodi, kako možemo u gradu nešto sami sebi proizvesti?

Za sve one koji žive u svojim stanovima ili kućama naš savjet je da krenu sa sadnjom jedne teglice biljke po izboru koju će paziti i koja će ih nagraditi svojim plodovima, znati će što jedu i kako je uzgojeno, a to može biti koristan lijep hobi. Gdje ima volje ima i načina. Nemojte previše razmišljati, jednostavno krenite.

Otišli smo kući, ali mi bi bili još tamo ostali. Osjetili smo riječ harmonija. To stvarno svi možemo od života napraviti. Ali, bitno je malo zasukati rukave, imati volju, napraviti odluke i pokrenuti se. Reći da prirodi. To znači reći da sebi. Svi smo dio nje. I liječnik i prosjak.

Svi mi na kraju težimo samo miru i sreći. Hvala ovoj obitelji na divnom popodnevu. Tko ne bi ostao kod Matakovih? Priroda, obitelj, životinje, hrana, veselje i dobra volja. Tako jednostavno, a mi sve iskomplicirali. Dobili smo i namirnica, ne trebamo u markete.  Nije li divno svojim novcem, koji već trebamo dati, za dobro lokalnih proizvođača i nas samih, dati tamo gdje će imati najveću svrhu i dobrobit.

OPG Matak smo uzeli kao primjer, a i da vas potaknemo da krenemo više „na pijace", imamo ih tri. Ima još OPG-ova, ima i mjesta gdje kupiti domaću ribu, meso... ali trebamo se informirati i učiniti nešto dobro svom zdravlju, okolini, ljudima. Osviještavanjem sebe, osviještavamo i našu djecu. Ah, nama se ne pali automobil i ne ide nam se sa sela.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.