Ostalo / Intervjui

„make-up artist" savjetuje nas o ljepoti i šminkanju

Martine Thomas: Ljepota žene je u stavu i osmijehu, u skladu s tim kupujte šminku i kozmetiku

Martine Thomas: Ljepota žene je u stavu i osmijehu, u skladu s tim kupujte šminku i kozmetiku

U želji da vam prenesemo korisne stvari o šminkanju, ali prije svega o čuvanju unutarnje i prirodne ljepote, jer bez toga ni ona vanjska nema smisla, razgovarali smo sa ženom koja živi u našem gradu i „bavi" se ljepotom i šminkanjem žena - Martine Thomas

Zašto smo je odabrali? Martine nije „klasična šminkerica". Osim svoje stručnosti, ona pjeva, ona je majka i puna je živosti i duha. Jer ljepota, kako smo se složili s njom, prvo dolazi iz nas samih, naših osmijeha i našeg stava. A ono što nam nameću mediji i okolina postaje „zamka" ako dopustimo da upadnemo u nju. Evo što Martine savjetuje...

Što je po vama individualnost i prirodnost žene, kako je „ne pokvariti" šminkom i odjećom? Kako izraziti sebe izgledom?

1.  Nitko se nije rodio savršen. Neka će obilježja uvijek biti privlačna, na primjer lijep osmijeh, pune usne, visoke jagodice, zdrava koža, lijepe noge, simetrična ramena itd. Ova su obilježja univerzalna, ali u zbilji smo ograničeni na ono s čime smo rođeni.  Zato mislim da žene trebamo poticati na to da istaknu ono najbolje na sebi. 

Ako imate fantastične noge, a širok struk, istaknite noge. Nemojte nositi usku odjeću svijetlih boja koja će vam dodatno vizualno proširiti struk.  Ako vam koža lica nije najzdravija, nemojte je prekrivati debelim slojem tekućega pudera. Odaberite puder laganije teksture pa nanesite manju količinu pudera u prahu.

Što bi, prema vašem mišljenju, svaka žena trebala imati od kozmetike i kako bi se trebala njegovati i brinuti  o sebi?

- Svaka žena trebala bi imati ono osnovno: maskaru, tekući puder, korektor, bronzer, ruž (jedan za dan, drugi za večer) te kvalitetnu olovku za obrve. 

Potrebna vam je i dnevna odnosno noćna krema za lice, a najvažnije od svega, kvalitetna krema za područje oko očiju.

Postoji li „ružna" žena ili su to samo nametnuta mišljenja okoline?

- Neka su lica manje, a neka više simetrična. Simetrična i proporcionalna lica estetski su nam privlačnija. Make-up je alat kojim postižemo najveću količinu simetrije i proporcionalnosti.

Koliko nam mediji nameću kako bi se trebali šminkati i kako bi trebali izgledati?

- Mediji nam itekako nameću... Općenito, mlade žene u najvećoj mjeri imaju pogrešnu predodžbu o make-upu i ljepoti, ponajviše zbog sadržaja koji vide u društvenim medijima.  Čini mi se da su djevojke opsjednute željom da izgledaju kao netko drugi. 

Lijepi make-up nenametljiv je i višeslojan.  Ne bi smio biti napadan i agresivan, već polako otkrivati svoje čari.  Što dulje gledate dobro našminkano lice, ono postaje sve ljepše. Na kraju, dobar make-up mora izgledati lijepo i nakon osam sati.

Znamo vas kao ženu punu duha, koja se bavi umjetnošću. Utječe li to nekad na nas više od šminke i skupe kozmetike?

- Pa da... Pozitivan stav donijet će vam uspjeh, a zlobnu ženu nikakva šminka ne može uljepšati. Dakle, za ljepotu su jednako važne i dobrota i ljubaznost.

Postoji li neki recept „iz kuće", od prirodnih namirnica koji je dobar i koristan za napraviti?

- Ja osobno volim masku/piling od kokosova ulja, kurkume i sode bikarbone.  Danas na internetu možete pronaći brojne recepte za domaće maske za lice. Isplati se pokušati!

Kako se može doći do vas?

- Make Up Center nalazi se u zgradama TIZ-a, Veslačka 2.  Može nas se pronaći na webu i na društvenim mrežama: Facebooku i Instagramu.      

Dajte nam nekoliko savjeta o šminkanju, gdje najviše griješimo, kako se pravilno i dobro našminkati?

- Pogreške... Prije svega, žene moraju doznati koje im boje najbolje pristaju pa birati boje u skladu s tipom kože te bojom kose i očiju. Osim toga, nanošenje sjenila nije isto za sve oblike očiju. 

Način nanošenja make-upa ovisi o obliku očiju.  Ne volim ružne eyelinere (tuševe).  Ako niste sigurni kako iscrtati liniju na oku, nemojte to činiti. Radije nanesite lijepo sjenilo i maskaru.  Crta bi trebala biti elegantna, precizna i pravilno zakrivljena.  Nije za svakoga.

Kako šminku kombinirati s odjećom?

- Boje koje vam lijepo izgledaju na licu pristajat će vam i u odjevnim kombinacijama.  Ako je ton kože topao, općenito će vam bolje pristajati odjeća toplijih boja. Ako je ton kože hladniji, općenito biste trebali birati odjeću hladnijih tonova. Naravno, iznimke postoje.

Koja je po vama šminka dobra, kvalitetna, a da nije skupa?

- U pravilu, kvalitetnije linije za make-up uvijek su skuplje, ali ja radije biram kvalitetu nad kvantitetom.  Najvažnije je znati što vam treba, a što ne, pa prema tome kupovati.

Mislite li da se danas djevojke prerano počinju šminkati i zašto?

- Djevojčice već u najranijoj dobi pokazuju zanimanje za šminkanje. Tako je bilo i prije mnogo godina, kad sam ja bila dijete.  Promatramo svoje majke i svu tu šminku u kupaonici pa želimo biti kao one. Rekla bih da je to zanimanje prirodno.

Kako možemo svoje djevojčice učiti pravilnoj njezi i samopouzdanju od malih nogu?

- Kao majka i vizažistica smatram da je normalno da se djevojke žele našminkati i biti sebi lijepe, ali neke misle da ne smiju izaći iz kuće bez šminke. Nažalost.  Djevojke bi trebale biti sigurne u sebe i ne opterećivati se time hoće li ih tko vidjeti u javnosti bez šminke. 

Ima dana kad čak ni Beyonce i J. Lo ne nose make-up i ne opterećuju se time.  Ne morate svaki dan našminkati cijelo lice. Zato, drage dame, opustite se i slobodno katkad pokažite svoje pravo lice.  I ne znate kakvu ćete slobodu osjetiti.

Kako voditi higijenu o svojoj šminci i kozmetici?

- Čistite kistove i spužvice za nanošenje šminke!!! U protivnom, možete onečistiti proizvode za šminkanje i izazvati iritaciju kože.  Samo ih povremeno dobro operite blagim sapunom i toplom vodom.

Nadamo se da smo bili korisni. Drage žene, budite nam lijepe i nasmijane. Ali prije svega, svjesne sebe, svojih potencijala i svoje veličine. Prvo mi, onda kozmetika!

Žene koje su pokretale revolucije na poslu, u kući, državi, svijetu... najprije su imale duh i stav. A onda su se sukladno tome i njegovale. No mi smo te koje trebamo nositi tu šminku, garderobu i dobru haljinu. Danas sve češće postajemo robovi nametnutih ideala i kapitalizma pa šminka i odjeća nose nas.

A muškarci... svi normalni vole ženu koja je svoja i prirodna. Što zračimo, to i privlačimo.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.