Ostalo / Intervjui

razgovor ugodni

Elizabeth Suzana Kozina: jedini sklad koji trebate imati je onaj sa samim sobom

Elizabeth Suzana Kozina: jedini sklad koji trebate imati je onaj sa samim sobom

Već duže vrijeme putem društvenih mreža pratim „obično neobičnu“ i zanimljivu ženu- Elizabeth Suzanu Kozinu. Naime, prvo me oduševila ideja spoja dizajna i umjetnosti koji je napravila sa svojim brendom BiArtis. Kasnije sam vidjela da piše i knjigu.

 Zanimalo me malo više o ovoj inspirativnoj ženi. Pa evo što nam kaže Suzana.

Ovaj ćemo tekst posvetiti više pitanjima hrabrosti i stava, no za početak recite nam što je BiArtis i tko je Elitabeth Suzana Kozina? Osim BiArtisa, što je još poznato javnosti od vaših kreativnih projekata?

Teško je sam sebe opisati,ali pošto živimo u društvu koje bez problema zalijepi etiketu tko ste i što ste-  meni je najlakše pročitati što piše na mojoj: mama, humanitarka, poduzetnica, putnica, inovatorica, pisac, čudakinja, trknuta, neobična, lijepa, ružna, glupa, pametna, mlada, stara i tako dalje, pa neka svatko odabere ono što želi od mojih etiketa. Što se BiArtisa tiče, to je brand linija ženskih luksuznih torbi. Naime, u svaku torbu je aplicirano ulje na platnu hrvatskih akademskih slikara koju prati ručno oslikani svileni šal sa fragmentima ili cijelom slikom. Isto tako svaku BiArtisicu prati i certifikat o jedinstvenosti proizvoda. 

Kao takva BiArtis torba je jedinstvena u svijetu,što su prepoznali i u najpoznatijem privatnom svjetskom muzeju torbi „Tassenmuseum Hendrikje“ u Amsterdamu, gdje BiArtis torba ima mjesto uz poznata svjetska imena. A što je još poznato javnosti, pa evo: nedavno sam završila knjigu citata i misli pod naslovom "Zašto vas nisam razumjela". Zapravo,završila sam dio, to je knjiga bez konca i kraja koja će imati svoje nastavke dok god ja budem imala nešto za reći ili poručiti. Također sam i koautorica knjige "Poduzetnička biblija" profesora Nikole Kuvačića. Eto, to su možda neki javnosti poznatiji projekti.

Kao umjetnica i dizajnerica, recite nam malo što mislite o današnjem stilu oblačenja žena? Mahom su sve slične jedna drugoj? Koliko je naš stil povezan s našom osobnošću?

Ima jedna moja objava iz knjige "Zašto vas nisam razumjela",a zove se "Modni pilić",a ide ovako: "Dok je on pratio modu,ja sam izgradila stil". Nikako nisam pobornik slijepog praćenja mode jer je vrlo promjenjiva i naposlijetku ne pristaje svima isto sve. Svaka žena za sebe mora pronaći kao prvo ono u čemu se najugodnije osjeća i u čemu odjeća prezentira nju,odnosno njenu osobnost.

Vidim da puno njih (posebno mlade djevojke) kopiraju jedna od druge isto,ali imam razumijevanja i za to jer je to brže i lakše instant rješenje, dok već žene u mojim godinama bez problema odabiru za sebe baš ono što se njima sviđa i to nose. Jednom je davno netko napisao: "žena iznad 40e godine sama će odrediti koje su joj godine i gdje joj je struk" … apsolutno se slažem s tim.

Jeli trebalo hrabrosti zakoračiti u samostalan posao? Kako ste došli do toga?

U samostalnom poslu sam već 17 godina, moja tvrtka toliko posluje,tako da se ne sjećam više svih detalja, ali sigurno me netko odbio za posao jer je kod mene uvijek: ili sam previše ili premalo znala,pa sam u tom trenutku vjerovatno shvatila da me neće nitko zaposliti pa sam zaposlila sama sebe. Ja sam radnik kojeg poslodavac najviše voli (ha ha  ha).

Kako uspijevate balansirati između karijere i majčinstva?

Ja nisam od onih majki koja kaže :“ja živim za svoju djecu“ , ali to ne znači da ne bih učinila sve za njih. Djeci je potrebno dati ljubav i krila da odu, a ja sam taj zadatak uspješno odradila. Oni su prekrasni ljudi koji imaju danas svoj put i na meni je da se ne miješam u to. Grade svoje živote, svoje karijere i nekim nepisanim ugovorom, ali jakim osjećajem svi poštujemo odabir onog drugog. Ali već ako se hvalimo, odavno sam već i baka.

Prihvaćaju li vas u vašem okruženju i sredini kao drugačiju? Imate li problema u prihvaćanju i prilagodbi?

Pa naravno da imam. Bude tu svega. Nedavno sam, evo na primjer, ničim izazvana, dobila od potpuno nepoznate osobe komentar, kako je vjenčanje koje mi je kćer nedavno imala ni manje ni više nego kič. Ali osvrnila bih se na svoju objavu: ako je sreća kič - potpisujem. Znaju mi reći kud si krenula sa perjem, kapama i raznim instalacijama na glavi, a u stvari ne znam za koga je to ako nije za mene.

Tko to nosi ako neću ja?Isto tako za pisanje mi pišu i napadaju da bi oni drugačije; ovako ili onako napisali. Jednom mi je jedan gospodin, kojeg također ne znam, u inbox krenuo ispravljati i nadopunjavati nekih 80-ak objava, onako kako bi on to napravio. Ma bude tu svega. Najčešće se ne obazirem na takve komentare, ali su mi motivacija za napisati neku objavu pa im se i na tome zahvaljujem (ha ha).

Koliko je bitno za žene u vašim  godinama da brinu o sebi duhovno, psihički i fizički, kako vi to radite?

Ma bitno je za žene u svim godinama da brinu o sebi. To vam je isto kao sa kožom, ako niste u nju ulagali dok ste mladi, to vam se vidi kada ste stariji. Ode i moj nakit na popravak: samopouzdanje, osmijeh, sigurnost, ali danas ga puno brže popravljam nego prije. Nisam pobornik teretana, ljepše mi je kada mi noge poljube zemlju i zato uvijek prednost dajem prirodi koja je na koncu najljepša i besplatna.

Za kraj. Jedna motivacijska za sve naše drage žene

Apsolutno nije obavezno da budete u skladu sa svime. Obavezno je da budete u skladu sa sobom.

Nadamo se da smo vas potaknuli ovim tekstom, da budete u skladu sa sobom i da brinete o sebi. To je odlika uspješnih ljudi. Našim putem će uvijek biti laveža pasa, a ako zastanemo na sve te laveže nećemo nigdje dospjeti. Hvala Elizabeth na poticajnim riječima, nadamo se vidjeti je i u našem gradu.


Reci što misliš!