Ostalo / Intervjui

izvor naše sreće

Marita Tabernik: Shiatsu je putovanje prema svom tijelu

Marita Tabernik: Shiatsu je putovanje prema svom tijelu
Youtube

Ovim tekstom ukazat ćemo na još jednu temu- masažu. Danas ćemo spomenuti jednu drevnu vještinu za koju možda nisu svi čuli- SHIATSU. Razgovarali smo s Maritom Tabernik, certificiranom shiatsu terapeutkinjom.

Izvor naše sreće je u subjektivnim osobinama: plemenitom karakteru, poduzetnom duhu, sretnom temperamentu, vedrom umu i zdravom tijelu. (Arthur Schopenhauer).

Imamo svijest o tome da nam je potrebno imati automobil, udoban dom, novac i materijalne stvari. Čak ih i održavamo i ne puštamo da im se što loše dogodi. Životinja će ipak prije voditi računa o tome kako se odnosi prema svom tijelu. Tko je u pravu? Životinje ili mi?

Puno puta vjerujem da „uhvatimo“ sebe da  ne brinemo o potrebama svog tijela, ali brinemo o svim onim izvana. No, nije li tijelo to koje bi trebalo pokretati sve, ako ne vodimo brigu o njemu, možemo li ispuniti sve ono što volimo i želimo? Na tom tragu pišemo često o prehrani i sportu.

Ovim tekstom ukazat ćemo na još jednu temu- masažu. Danas ćemo spomenuti jednu drevnu vještinu za koju možda nisu svi čuli- SHIATSU. Razgovarali smo s Maritom Tabernik, certificiranom shiatsu terapeutkinjom.

Što nam shiatsu može donijeti kao iskustvo? Na što on utječe fizički i psihički?

Umjetnost rada na tijelu- fizičkom, mentalnom, emocionalnom i duhovnom.

Shiatsu je holistički pristup i kao takav za razliku od obične masaže pritiskom na određene akupresurne točke daje osjećaj duboke opuštenosti koja stvara prostor u kojem se budi prirodna sposobnost našeg tijela za samoiscjeljenjem. Slično kao kod vježbanja meditacije- recimo, mogli bi to nazvati resetiranjem. Ljudski informacijski sustav- mozak i leđna moždina svakodnevno su zaduženi za prijem i transport informacija iz okoline u naše fizičko tijelo koje je izazvano samom količinom pa zatim obradom istih, procesuiranjem, pohranjivanjem, eliminacijom.

Shiatsu balansira hormonalni sustav (žlijezde sa unutarnjim lučenjem i tako se brine za naše Emocionalno tijelo. Rotacijama zglobova, istezanjem, radom na fasciji koja je poveznica ili još ljepše rečeno most između mišića tetiva do meridijana i akupresurnih točaka kojima teće naš- ki, tj. životna energija zadovoljava Fizičko tijelo pomažući kod raznih trauma, bolnih stanja- glavobolja, menstrualnih bolova, upala mišića, nesanice, zatvora ili iritabilnog crijeva samo su samo neka od najčešćih stanja kod kojih je shiatsu od velike pomoći.

U shiatsu tretmanu dodir je prvenstveno podrška koja budi inteligenciju tijela o vlastitoj mudrosti i daje osjećaj duboke povezanosti sa svime, pripadnosti i mira i tako djeluje na psihičko, duhovno i fizičko zdravlje.

Koliko je bitno tko, tj. osoba koja nam „radi shiatsu“?

Ljudsko tijelo je savršen instrument, ali rodimo se bez uputstva za njegovo korištenje, pa sami istražujemo sistemom pokušaja i pogreški. Neki uče na tuđim greškama pa iz opreza ne uspiju iskusit život na svojoj koži, dok se drugi bacaju iz iskustva u iskustvo bez razmišljanja. Ima naravno i mudrih koji izabiru srednji put, ali puno različitih varijacija na temu- uglavnom borba.

Shiatsu  nas uči nešto posve drugo, uči nas i potiče prepuštanju, mogli bi reći predaji i povjerenju u život sam jer vi se doslovno predajete u ruke terapeutu. Kroz takvo iskustvo ulaska u stanje potpune relaksacije terapeut, pritiskom na razne akupresurne točke, istezanjima, rotacijama i ostalim tehnikama, potiče energiju da nađe svoj prirodan tok i sa lakoćom se kreće našim tijelom.

Zato je važno da je osoba kvalificirana, stručno osposobljena, da ima diplomu shiatsu škole. Naravno ni to ne garantira da će vam terapeut odgovarati, ali zadovoljava uvjete da probate tretman. Zato i postoji zdrava konkurencija- u Zadru već ima nekoliko certificiranih shiatsu terapeuta.

Reci nam nešto o nastanku shiatsua

Shiatsu nam dolazi iz Japana, sama riječ je japanska i u doslovnom prijevodu znači pritisak prstom. Nastajao je tisućljećima, dakle korijene vuče iz japanske masaže „Anma“ koju su radili slijepci, zatim iz Tradicionalne kineske medicine koja se bavi sustavom meridijana i akupresurnim točkama koje se nalaze na istim, zatim početkom XX stoljeća dobiva ime i tijekom godina uklapa određene tehnike rada na tijelu iz zapadnjačke fizioterapije te psihološke poglede na način da postura  tijela govori o osobi sve- ako pozorno promatramo.  

Shiatsu je jedna predivna fuzija mudrosti skupljene sa različitih krajeva svijeta i to mu daje širinu i zato ga toliko volim. Zemlja, metal, voda, drvo i vatra, energije su kojima smo prožeti, a kako one putuju tijelom, nadopunjuju jedna drugu, hrane se, međusobno se ugnjetavaju pa se opet harmoniziraju, govori nam Shiatsu.

Način na koji doživljavamo svijet, kako reagiramo, jesmo li ekstrovertna osoba ili introvert, umjetnički tip ili sportaš… Shiatsu obuhvaća i uči o cijeloj paleti šarenila koju zovemo Život i u koju smo uronjeni. On je podrška da se uklopimo u to šarenilo otkrivajući i osnažujući naše najdublje unutarnje snage i potencijale.

Shiatsu doživljaj nas, u tom šarenilu životnih izazova, uvijek iznova povezuje sa mudrošću koja je u nama.

Kako ljudima skinuti stereotip da to nije nešto "strano" i "neukalupljivo" u našu svakodnevnicu?

Nike tenisice su proizvedene negdje u Kini, nacrtali su ih u SAD -u , dizajn je portugalski, a ideja pala na pamet Brazilki. Na kraju- nosi ih svaki treći Zadranin. Zašto? Pa mislim da malo zbog udobnosti, a puno više da budemo svi u trendu. Ne treba objašnjavat dalje o shiatsu. O njemu nije lako govoriti i opisati ga, treba ga isprobati, osjetiti njegove blagodati i redovno preventivno dolazit na tretmane.

Možemo jedino vlastitim iskustvom cijeniti ono što nam nudi. Za ljude koji žele  znati više o samom shiatsu, postoje istraživanja diljem svijeta koja se provode po bolnicama u svrhu dokazivanja njegove pomoći kod oboljelih od različitih oboljenja. Osobno znam za  istraživanje  provedeno na onkološkom  odjelu u jednoj bolnici u Italiji i rezultati su izvanredni.

Shiatsu je čak uveden u sustav primarne zdravstvene zaštite u Austriji, Švicarskoj i Japanu gdje pacijent dobiva uputnicu od liječnika za tretman. Prije tri godine sam prisustvovala shiatsu kongresu u Švicarskoj sa nekoliko kolegica iz Hrvatske gdje je najviše  govora bilo o uvođenju shiatsu prakse u bolnice diljem Europe. Znam da Grčka, Italija i Njemačka provode takve eksperimentalne programe. Nadam se da će uskoro i Hrvatska.

Nema tu puno filozofije, dodir je svakom potreban, a sa jasnom namjerom i vještinom može učinit čuda. Današnji tempo života ne ostavlja puno izbora, zato shiatsu dolazi kao podrška tijelu da se opusti, stavi na stranu brige i probleme svakodnevice. Ovdje ne mislim da ih zanemari ili gurne pod tepih, već da sa odmakom kojeg doživi kroz tretman. Čovjek okrijepljen uz promjenu percepcije kojom shiatsu otvara- osvijesti i uvidi da ti problemi i brige nisu ništa drugo nego životni izazovi koji čekaju našu pažnju, predanost i spremnost na djelovanje, iako se ponekadi sami riješe.

Što je potrebno imati za tretman?

Što se tiče odjeće i vremena, za tretman je potrebno odvojiti oko jedan sat, odjenuti udobnu pamučnu odjeću, npr. trenerku i što više uživati.

Ako imate liječničke nalaze, slike i sl.-  poželjno je donijet sa sobom da bi terapeut efikasnije i brže odredio prioritete tretmana, a primatelj u potpunosti osjetio sve njegove blagodati svakim djelićem svoga bića.

A kako do Marite?

Najlakše je s Maritom stupiti u kontakt preko njezine facebook stranice, koja nudi i obilje korisnih informacija.

Korisni linkovi

Up Lift Connect

Clinical Key

Završit ćemo tekst pričicom o tijelu poznate plesačice plesa 5 ritmova- Gabrielle Roth

“U mojoj mi potrazi uvijek strši jedan događaj. Naletjela sam na rabina u trgovačkom centru. Počeli smo pričati i ja sam ga pitala: ‘Mrze li i Židovi svoja tijela koliko i katolici?’ On se najprije, u malom šoku, počeo smijati, ali onda me je dobro pogledao. Činilo mi se da sam pogodila nešto što mu je bilo blisko. Rekao mi je da je nedavno baš pokopao svog oca, koji je također bio rabin. Na smrtnoj postelji mu je postavio pitanje: ‘Što ti je bilo najbitnije u životu, Torah?’ Starac mu je odgovorio: ‘Moje tijelo.’ Njegov mi je sin priznao da je ostao zapanjen. Buljio je mimo mene u čudnoj tišini i onda konačno rekao: ‘Ja sam uvijek mislio da je moje tijelo samo vozilo za moju dušu, nahrani ga, obuci, pošalji na Harvard.’

Bivanje – egzistencija, energija, vitalnost – znači da naš duh ispunjava naše tijelo. Da je naše puno sebstvo utjelovljeno. Ali onda pogledamo u ogledalo i što vidimo? Prazan, neprisutan, dosadan pogled? Usukana prsa? Lažan smiješak? Pogledajte. I, što vidite?

Ako to niste vi, koji vibrirate i sjajite od energije i prisutnosti, onda ne iskorištavate dar koji ste dobili ovim životom. Ja znam. Bila sam tamo. I vidjela sam tisuće odsustnih ljudi, i vi ste ih također vidjeli – u tramvaju, u prometnoj gužvi, u supermarketu – i znate da ste, svakako prečesto, jedni od njih. Za mnoge od nas, tijelo je strašni i ljuti neprijatelj čije nagone i impulse trebamo osvojiti, ukrotiti, istrenirati da nas služe, zatući da nam budu robovi.“

Što mislite ponašamo li s često tako prema svojim tijelima? Ako možemo voditi brigu o svim drugim stvarima koje su fizičke u našim životima, zašto ne voditi računa o svom tijelu? Obično to radimo kada dobijemo neku bolest, onda se vraćamo našim potrebama, prirodi, pokretu i brizi o sebi. Naše tijelo treba brigu, pažnju i dodir. Ako mu je ne damo mi, neće je dati ni nitko drugi. Ono je naš najosnovniji dom, uvijek je sa nama. I govori o tome tko smo i što smo. Osim što govori o nama, ako ga slušamo govori nam i osobno… što zaista trebamo, ovdje i sada.


Reci što misliš!