Ostalo / Intervjui

razgovor uoči koncerta

Rudolf Dvorski: Glazba je bila i ostala moja prva ljubav, a Zadrani moraju vratiti svoj festival

Rudolf Dvorski: Glazba je bila i ostala moja prva ljubav, a Zadrani moraju vratiti svoj festival
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Rudolf Dvorski, zadarski dožupan i čelni čovjek stranke MODES u klubu Arsenal ovaj tjedan pokazat će nam svoju "drugu stranu". Danas vam otkrivamo neke zanimljive detalje o njegovoj glazbenoj priči

Javnost je manje upoznata s vašom glazbenom karijerom, ali vi već godinama uz političke vode plivate i u glazbenim; zanima nas kako ste pomirili ta dva polja i kako vam uspjeva da jedno ne isključuje drugo?

- Pa da vam pravo kažem, glazba je bila i ostat će moja “prva ljubav”, jer glazba je ono što me profesionalno veseli, ono što živim i ono bez čega vjerojatno nikad neću moći zamisliti svoj život. Politika se nametnula, u početku slučajno, izašla je iz želje da se nešto u gradu i društvu promijeni, a to se ne može napraviti iz udobnosti svoje fotelje. Moraš se ustati i pokušati nešto napraviti, odnosno moraš preuzeti dio odgovornosti za stanje u društvu.

Ta dva polja je uistinu teško pomiriti, moram priznati da te politika iscrpljuje, jer to nije samo ono što se odradi u radnom vremenu, već i u tzv. slobodno vrijeme morate svakodnevno ukazivati ljudima da se nešto može promijeniti samo ako se svi uključe i djeluju zajedno, a što je preduvjet bilo kakvih pomaka na bolje.

Tako sam i ne primjetivši zapostavio glazbeni dio, iako sam i u mandatu sudjelovao na Splitskom festivalu, imao dvije pjesme u finalu i dobio drugu nagradu publike kao autor.

Teško je naći vremena za obitelj, prijatelje, politiku i glazbu pogotovo ako želiš da sve bude kako treba, ali bez obzira na to, glazba je ono što me ispunjava, te uvijek nađem malo vremena i ne dam da se taj žar ugasi.

Koncert će se održati 22. ožujka u Arsenalu s početkom u 20 sati, a umjesto da publika plaća ulaznice, na ulazu će biti kutija za donacije

Kako je izgledala zadarska glazbena scena prije 25 godina?

Rekao bih da je zadarska glazbena scena prije bila dosta kvalitetna, imala je puno kvalitetnih pjevača i bendova koji su za razliku od današnjih, prvenstveno pokušavali graditi neku svoju autorsku priču, te se na taj način stvaralo određeno “suparništvo” iz kojeg su izlazile dobre pjesme, jer svi su htjeli biti najbolji. Meni je u sjećanju osim mog Alibija, posebno ostao funk bend Genaro Flores.

Nitko tada nije mislio ikada svirati na pirevima ili slično, nego su svoj glazbeni karakter brusili u garažama svirajući i skladajući kvalitetnu glazbu. Imam dojam da danas mladi glazbenici nauče tri akorda i umjesto garaže odu na pir. Tako se neće stvarati nova kvaliteta.

Zašto je Zadar izgubio svoj festival?

Na žalost mislim da se puno toga poklopilo, ima više razloga zašto se to dogodilo, ali ne treba bježati od dijela naše odgovornosti, bilo glazbenika, bilo politike. Zadar fest je dao priliku mnogim zadarskim glazbenicima, bio je jedan od pokretača hrvatske glazbene scene i mislim da ga moramo vratiti u život pod svaku cijenu.

Uvjeren sam da su Zadar i Zadarska županija izgubili vrijedan kulturni pa i turistički sadržaj, a ne treba zaboraviti da je za vrijeme Domovinskog rata Zadar fest na neki način bio simbol otpora i određena nada građana, koji su unatoč uzbunama i ratnim djelovanjima dolazili u velikom broju podržati manifestaciju. 

Na koncertu u Arsenalu pridružit će vam se mnogi glazbenici?

Prije svega želim svima zahvaliti što su se odazvali, nastupit će Tomislav Bralić i klapa Intrade, Ivica Sikirić-Ićo, klapa Iskon, Zoran Jelenković, Alen Vitasović, Davor Pekota, grupa Viva, klapa Niko, Sanella, a žao mi je što neće doći I Mladen Grdović, klapa Cambi, Igor Ivanović I Mate Bulić koji su spriječeni ranije dogovorenim obvezama. To su sve moje kolege i prijatelji kojima sam skladao i pisao pjesme te mi je bilo iznimno važno da tu večer budu sa mnom i podrže ovu priču.

Koncert je i humanitarnog karaktera. Smatrate li da su Zadrani dovoljno osjetljivi i rado se uključuju u projekte koji imaju plemeniti cilj ili treba još raditi na senzibiliziranju?

Koncert je prije svega humanitarian i sve što se zaradi ići će udruzi HULL Zadar, Socijalnoj samoposluzi i udruzi za DOWN sindrom Zadarske županije.

Uvjeren sam da su Zadrani dovoljno osjetljivi i da prepoznaju važnost pomaganja onih kojima je pomoć potrebna. To su pokazali puno puta pa ne sumnjam da će se i ovaj put odazvati u velikom broju.

Pratite li noviju zadarsku glazbenu produkciju, tko vam je posebno "u ušima"? Kolika je uopće snaga urbane kulture u gradu, možemo li je dodatno revitalizirati?

Pratim koliko mogu, potencijala ima dosta, ali svi moraju shvatiti da isključivo upornim i kvalitetnim radom mogu probiti određene barijere i preskočiti prepreke koje im se nađu na putu.

Posebno mi je žao što je vrhunski bend Postolar Tripper prestao s radom jer su bili predvodnici urbane scene grada. Sada je na mladima red da se ugledaju na njih i krenu stvarati svoje stilove te tako pridobiju određeni broj publike.

Da zaključim : ponovnim pokretanjem Zadar festa mladim glazbenim snaga grada Zadra i županije, otvorili bi mogućnost da se prezentiraju široj javnosti, podigli bi kulturni sadržaj grada Zadra, te bi usmjerili cijelu jednu generaciju u novom smjeru, umjesto da se gube po narodnjačkim klubovima. Mislim da je to jedini i najbrži način kvalitetnog revitaliziranja zadarske glazbene scene. 

 


Reci što misliš!