Ostalo / Intervjui

košarka, kk zadar

Boris Skroće: Nisam siguran da ću javiti na natječaj za direktora KK Zadar

Boris Skroće: Nisam siguran da ću javiti na natječaj za direktora KK Zadar

Dojmovi i sjećanja na još jednu sezonu Košarkaškog kluba Zadar polako se stavljaju sa strane. Analize su napravljene, a kao što je to bio slučaj u prethodnih nekoliko i ove ćemo sezone zaključiti kako unatoč ostvarenim ciljevima, koji ruku na srce i nisu bili previsoki, niti jedan navijač zadarskog „ponosa“ ne može i ne smije biti zadovoljan.

Nastup u idućoj sezoni ABA lige izboren je tako tek u posljednjem kolu, ali važniji rezultat od onog na parketu izboren je za zelenim stolom gdje su vlasnici ABA lige na nedavno održanoj skupštini odlučili ignorirati Propozicije natjecanja A-1 lige Hrvatskog košarkaškog saveza, baš kao što je isti taj Savez prošlo ljeto odlučio ignorirati ABA ligu ne davši joj potporu.

HKS je tada postupio po direktivama FIBA Europe i ta odluka na snazi je i dan danas. No, očigledno kako im vodstvo ABA lige to nije zaboravilo, pa je članak 13. Propozicija natjecanja A-1 lige, u kojem stoji kako će „Pravo igranja u natjecanju regionalne lige u sezoni 2017/18 klubovi ostvariti temeljem plasmana u Hrvatskoj ligi sezone 2016/17.“, potpuno zanemarilo i donijelo odluku po kojoj će Zadar i iduće sezone nastupiti u ovom natjecanju.

Možemo reći kako je direktor Košarkaškog kluba Zadar Boris Skroće tu i postigao nekakav osobni uspjeh, no nije postigao ama baš nikakav uspjeh kod navijača koji su gotovo kroz cijelu sezonu zazivali njegovu ostavku.

No, preživio je Skroće i ovu, četvrtu, možda i najizazovniju godinu svog mandata na čelu kluba. O svemu ovome, ali i o drugim temama, otvoreno nam je u razgovoru govorio sam Skroće.

„Preživio sam i želio bih zahvaliti onim vjernim navijačima koji su me podržavali mada je bilo i onih koji su me pokušali skinuti. Ne bježim je od svoje odgovornosti i svog rada, odnosno ako negdje nisam zaštitio interes kluba za to sam spreman odgovarati. No, smatram da sam sve poduzeo da zaštitim interes kluba i to je moj jedini cilj“.

Što su Vam navijači najviše zamjerili?

„A to bi trebali pitati njih. Mi imamo relativno dobar odnos s našim navijačima. Oni su ti koji su bodrili ekipu ove sezone i kad su gubili i kad su pobjeđivali. Pa mi smo treći po gledanosti u ABA ligi, a svakako da su za to zaslužni samo naši vjerni navijači“.

Kako mi kao medij želimo uistinu biti glas javnosti, pitat ćemo umjesto njih nekoliko pitanja o tome što se događa u klubu koja, vjerujem, zanimaju i ostali puk u Zadru. Jesu li igrači isplaćeni do kraja?

„Oko isplata u današnjem sportu uvijek je nategnuta situacija. Mi pokušavamo shodno našim mogućnostima zatvarati svoje obveze prema svima pa tako i prema našim igračima. Vjerujem da ćemo u skoro vrijeme poravnati sezonu i da ćemo normalno krenuti u sljedeću“.

Što je s natječajem koji je raspisan za voditelja marketinga KK Zadar, a koji je prošao da se ništa nije dogodilo?

„Pa ne bih se složio da se po tom pitanju ne događa ništa. Morate znati da je to vezano usko uz jednu drugu problematiku, a to je problem rješavanja poslovnog prostora za Fan Shop. Mi očekujemo da se u sklopu prostora dvorane Jazine, u kojem se sad nalazi određeni pravni subjekt, riješi prostor za Fan Shop KK Zadar. Mislim da Zadar to zaslužuje i da na tome trebamo inzistirati. Vršimo pritisak na više strana da nam se omogući ulazak u taj prostor i nadamo se pozitivnom ishodu“.

Izvršavate li u roku vaše obveze prema vjerovnicima po planu predstečajne nagodbe?

„Nešto smo platili, konkretno radnu zajednicu smo isplatili u cijelosti. Pripremamo se u ovoj godini poravnati što je naša dospjela obveza i nadam se da ćemo u tome i uspjeti. Ali, opet kažem, samo prema mogućnostima koje su nam na raspolaganju. Mi ovisimo o vlasniku i o potencijalnim sponzorima koje je danas jako teško naći. Imamo primjer gdje su nam sponzori do jučer davali 150 tisuća kuna, a danas vam za istu stvar plaćaju tek 15 tisuća“.

Kakav je vaš status u Košarkaškom klubu Zadar danas? Vi ovisite o vlasniku, odnosno Gradu Zadru, a tamo je došlo do promjene na mjestu gradonačelnika. Zanima nas jeste li već imali prilike razgovarati s novim gradonačelnikom gosp. Brankom Dukićem?

„Ja se nadam da će novi gradonačelnik imati razumijevanje za sport i košarku kao što ga je imao i prošli. Sigurno je kako košarke u Zadru bez pomoći Grada Zadra ne bi bilo. To je jedna sinergija, jedna zajednička priča koja se mora nastaviti. Ja ću s novim gradonačelnikom obaviti razgovor kada on kroz nekoliko dana i formalno preuzme svoju dužnost“.

Jeli vaša želja ostati direktorom KK Zadar?

„Pa ja ću poštivati odluku vlasnika. Koliko znam uskoro će biti raspisan natječaj za poziciju direktora KK Zadar. Iskreno, još ću razmisliti hoću li se javiti ili ne“.

Tek preostaje za vidjeti što Skroći nosi budućnost u Košarkaškom klubu Zadar, odnosno hoće li i na idućem natječaju ponovno biti izabran za direktora. No, u poziciji u kojoj je danas Skroće je kao predstavnik KK Zadar odradio skupštinu ABA lige na kojoj su donesene razne odluke. Među njima i ona s početka razgovora o ignoriranju HKS-a i Propozicija A-1 lige.

A ona glasi kako će Zadar, Cedevita i Cibona dogodine igrati ABA ligu koja će brojati 12 klubova. Šibenik, Jolly i Split tako su se osjetili namagarčenima, što su jasno posljednjih dana iskazali kroz medije. Teško je shvatiti ljutnju Šibenčana i Splićana kada se zna kako će ABA liga uvijek poštivati odluke njenih osnivača. Barem do tada dok se ne postigne nekakav dogovor s HKS-om.

„Ja sam čovjek koji želi poštivati samo pravila i odluke i želim uvažavati svakog. No, isto tako tražim uvažavanje s druge strane. U onom trenu kada su nacionalni savezi odlučili ne priznati ABA ligu mi vlasnici regionalne lige morali smo donijeti nekakvu odluku da se zaštitimo. Još lani smo donijeli odluku da se liga smanji na 12 klubova što smo na ovoj skupštini samo potvrdili.

Moram istaknuti kako do danas nismo ostvarili nikakav kompromis s nacionalnim savezom, niti smo od njega dobili ikakvo priznanje. Bez obzira što sam je član Upravnog odbora HKS-a i predsjednik Udruge hrvatskih košarkaških prvoligaša ja već duže vrijeme otvoreno govorim i pri tome i dalje stojim da dok god nacionalni savezi ne priznaju ABA ligu ni mi ne možemo priznati Propozicije natjecanja tih istih“.

Na koga bi se Šibenik, Jolly i Split trebali ljutiti u ovom slučaju. Na ABA ligu ili HKS?

„Pa meni je stvarno žao što je tome tako. Trudim se gajiti dobre odnose s tim klubovima. Ako im je netko iz HKS-a i obećavao neke stvari onda je to zbilja loša priča. Naš stav je jasan. Poštivanje i priznanje ABA lige da bi ta ista onda poštivala odluke i propozicije nacionalnih saveza“.

Što se u budućnosti očekuje od ABA lige? Priča se i o pokretanju Druge ABA lige.

„Pa ne bih žurio s tom pričom. To je jedna od ideja sigurno. Na skupštini sam tražio da se u doglednom periodu ponovno sastane vodstvo ABA lige i nacionalnih saveza i da se pokuša pronaći nekakav dogovor. Opet sam za dijalog, opet dajem priliku. No, ukoliko Savezi ni tada ne budu pokazali volju za razgovorom onda će ABA liga kao pravni subjekt donijeti odluke o daljnjem razvoju“.

Može li uopće doći do dogovora između nacionalnih saveza, FIBA-e i ABA lige?

„Ja FIBA-u u ovo ne bi miješao. Ovdje je potreban jedan čvrst stav nacionalnih saveza koji oni moraju zauzeti prema FIBA-i. Mislim da ovo što se događa na našoj razini je samo posljedica puno veće igre između Eurolige i FIBA-e. Pustimo to njima da riješe između sebe. Ja smatram da bi nacionalni savezi zajednički trebali zauzeti jedan stav i izvršiti priznanje ABA lige. Sigurno da u trenutku kad budem sudjelovao na odboru HKS-a ću zalagati tezu za dijalogom. Jedino kroz razgovor možemo doći do nekakvih rješenja i košarku na ovim prostorom gurati naprijed“.

Gotovo nemoguće zvuči taj vaš prijedlog u kojem bi nacionalni savezi donijeli nekakve odluke na svoju ruku mimo FIBA-e. Pogotovo kada se zna da je HKS-u reprezentacija na prvom mjestu, a upravo sa zabranom igranja nacionalnih selekcija na velikim natjecanjima FIBA svoje članice drži u šahu.

„Pa mogu se u tome složiti s vama. No, budimo realni i složimo se kako bez dijaloga neće doći do rješenja ovog problema“.

Dogovor će se svakako morati pronaći. No, dok se on ne pronađe vratimo se mi još malo na zadarsku košarku. Jeste li zadovoljni sezonom u kojoj KK Zadar opet nije ništa osvojio. Dapače, ispao je u četvrtfinalu prvenstva Hrvatske, od Kupa se oprostio u polufinalu, a u ABA ligi se spasio u posljednjem kolu.

„Valjda je to situacija kod Zadra da uvijek igra na posljednju kartu. Sve smo poduzeli da u ABA ligi opstanemo u osnovnom dijelu, a  to smo  iostvarili u zadnjem kolu. Težak je bio onaj niz poraza, no kasnije je došao i niz pobjeda i tu smo se izvukli. Borimo se kontinuirano i sa dovođenjem igrača i sa izvršavanjem svojih obveza, ali to je usko vezano uz novac i sponzore kojima ovim putem zahvaljujem i pozivam ih da i iduće sezone gradimo KK Zadar na zajedničku dobrobit“.

KK Zadar je i dalje bez trenera. Jeli još rano za donijeti odluku o novom treneru?

„Ne bih rekao da je rano. Aktivno mi razgovaramo s potencijalnim trenerima i na vrijeme ćemo vas obavijestiti o tome. Mislim da će svi biti zadovoljni s našom odlukom“.

Nekakva poruka za sve one kojima je Zadar u srcu, koji će i iduće sezone bodriti klub i koji se nadaju kako ova iduća neće biti kao prošla.

„Hvala svima koji su pomogli i koji će i u budućnosti pomagati Košarkaški klub Zadar. Taj klub je život, on se voli i prema njemu se treba odnositi civilizirano i kulturno. Samo takvim ponašanjem možemo doprinijeti boljitku našeg kluba. Ova pauza je sad kratka. Pripreme za novu sezonu počet će jako brzo, a ja pozivam svih da zajednički krenemo u borbu za što bolji plasman našeg kluba u natjecanjima koja dolaze“, za kraj će Skroće u intevjuu za portal Hrvatskog zbora sportskih novinara Zadar, Sport023.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti